Kultur

Vinylen spinner videre i Bergen
Musikkstrømmetjenester har aldri vært mer populære. Likevel merker flere av Bergens platebutikker at interessen for å eie fysisk musikk vokser - særlig hos unge.
Musikkstrømmetjenester som Spotify vokser i brukertall globalt. Platekompaniet har de siste årene satset på netthandel, og har i dag kun én fysisk butikk i Oslo. Nedleggelse av nesten alle de fysiske butikkene til kjeden kom som følge av fallende inntekter.
Under slike forhold er det lett å tenke at musikk i fysisk form er dødt. Flere av Bergens plateselgere opplever imidlertid at salget av vinylplater har økt, og merker spesielt økende interesse fra unge kunder.

En av disse unge vinylentusiastene er Håkon Sætran Blom (26), som er både samler, hører og vinyl-DJ. Han har kjøpt plater jevn og trutt siden han var 15. Hans første, The Blue Album av Weezer, ble kjøpt på Cielo Melkebaren i Bodø. Når han startet som vinyl-DJ i 2020 ble samlingen mer fokusert på plater som kunne spilles ute.
– Det har vært en veldig fin måte å finne ny musikk på, og en veldig gøy hobby!
– Det er en slags reaksjon på hurtigfortæring av musikk
Apollon Platebar oppsto i Bergen i 1976, og er en av Norges eldste platebutikker. Tor Tessem, daglig leder for platebaren, forteller at vinylens popularitet er i økning blant et nytt publikum.
– Interessen for vinyl har økt kraftig de siste 15 årene. Da LP-platene begynte å komme tilbake var det på mange måter det klassiske vinylpublikummet, menn, som allerede hadde et forhold til vinyl. Dette har endret seg kraftig, og vi ser nå et mye yngre publikum, både menn og kvinner, som platekjøpere, sier han
Fra 2022 til 2023 økte bedriftens omsetning med 11 prosent.

Tessem mener vinylens tilbakekomst har flere grunner.
– Det er en slags reaksjon på hurtigfortæring av musikk. Isteden for å skippe videre, tvinges du til å lytte på hele plater og oppleve det slik artistene ønsker det, ikke som løsrevne deler. Lydkvalitet spiller også inn; vinyl gir en varmere tone som gjør at du kan høre mer og lengre. I tillegg kommer kulhetsfaktoren, der det blant unge er et statussymbol å ha platespiller og vinyl, og der en del kjøper plater som merch på lik linje med t-skjorter.
Tessem poengterer at sjanger har mistet noe av sin betydning; kundene kjøper nå i større grad en miks av ulike sjangre på samme handletur.
– I dag går det musikk i de fleste sjangre på vinyl. Tidligere var det mye klassisk rock og indie som gikk. Nå går det mye metal, jazz og hiphop, men de platene det fortsatt går aller mest av er klassiske album som Fleetwood Mac sin Rumours, og Dark Side of the Moon med Pink Floyd.
Det har også vært en merkbar økning i vinylsalg for kvinnelige popartister.
– Typiske popartister som Taylor Swift og lignende solgte lite på vinyl fram til for noen år siden, men siden har det eksplodert. Artister som Swift, Billie Eilish og Sabrina Carpenter selger mye vinyl.

Heavy, Prog- og Punk
På Samleren kan en finne brukte vinylplater, CDer og platespillere. Innehaver Erik Smedsvig åpnet butikken i 1996, og har i de nesten 30 årene siden da sett hvordan vinyl-formatet har forblitt populært. Platebutikken anslår en økning av vinylsalg på ca. 25 - 30 prosent de siste årene.

– Interessen for vinyl har alltid vært stor. Likevel merker jeg at den har steget i det siste. Spesielt merker vi økt engasjement og ivrighet fra yngre og fra kvinner, så det er kjempestas, sier Smedsvig.
Smedsvig tror det å eie musikk fysisk gir en mer helhetlig opplevelse.
– Jeg tror interessen går på det å faktisk kunne sette seg ned sammen med folk og sette på en plate. Man har noe konkret å holde i hånden, ikke bare gjennom en skjerm, sier han.
Det virker som om opplevelsene og minnene fysisk musikk kan medføre er en viktig grunn til populariteten.
– Mange av våre kunder har sterke minner knyttet til vinyl, og husker nesten eksakt hvor og når de kjøpte en bestemt plate til sin egen samling. Hver plate får sin egen historie, sier Smedsvig.
– Vinyl er en hobby og en interesse. Veldig få ville kunne hørt en sang på radioen og sagt: "Jeg husker når jeg hørte den på Spotify for første gang!". Det er fort gjort å bli lei av enkeltlåter, men helhetlige album gir en egen opplevelse, tilføyer med-innehaver Espen Sveen.

Er det noen spesielle sjangre dere selger mye av?
– Vi selger spesielt mye heavy. Progressiv musikk er det lite av, og det som kommer inn selges ut raskt. Det samme gjelder punk – feltet er smalt, men ettertraktet på vinyl. Det som forbauser meg akkurat nå er at det begynner å gå mye klassisk musikk på vinyl. Det hadde vi ikke regnet med! Der trodde vi CD-en hadde tatt helt over; likevel ser vi nå at spesielt yngre vil ha klassisk på vinyl – så det er jo kjekt, avslutter Smedsvig
Vinylmania på Hulen
Vinylmania Platemesse ble avholdt for første gang i november 1992. Den gang fant messen sted på Maxime. I senere år har flere ulike lokaler blitt benyttet. Siden 2008 har den funnet sted på Hulen, Nord-Europas eldste rockeklubb.
Messen, som arrangeres flere ganger i året, har et bredt spekter av besøkende.

– Det er et stabilt antall besøkende på våre platemesser, ca. 250-300 deltakere hver gang. På Hulen er det en god blanding av familier som tar med barna sine, ungdommer, og voksne, både mer vanlige kjøpere av musikk og de mer ekstreme samlerne, sier Rune Skulstad, arrangør og vinyl-aficionado.
Nesten alle selgerne på messen er Bergensere, og selger fast hver gang den arrangeres. Med 30-35 meter med bordplass blir det raskt tusenvis av LPer, CDer og annet musikkrelatert å finne her; også for yngre kunder.
– Jeg har merket i de senere år at flere unge er begynt å komme på messene. De vil ha vinylplater, og spør etter band og artister fra 70-tallet – Beatles, Black Sabbath, David Bowie og The Rolling Stones, i tillegg til nyere grupper som Depeche Mode, The Cure og mange andre, sier Skulstad.

– Det er en livsstil
Vinylentusiast Håkon Sætran Blom er enig med Bergens plateselgere om at det er viktig å kunne eie musikk fysisk.
– I dette vissvasset av digitale medier tror jeg interessen i større grad har med det å eie noe fysisk; det er noe som er veldig håndfast og som er 100% mitt eierskap. Om jeg ikke tar helt feil fungerer strømmetjenester nærmest som en «leie» av musikk, altså kan det når som helst opphøre om tjenesten skulle gå under. Der er Bandcamp et fint alternativ om man skulle ha lyst til å kjøpe musikk både fysisk og digitalt. Støtt artister! Sier Blom.
Han forstår godt at interessen for vinylplater har økt:
– Det å høre musikk på et anlegg hvor man fysisk må ta ut platen, sette den på spilleren, forsiktig senke nålen og lene seg tilbake, er et rituale. Vi lever også i en tid hvor det er enkelt å se tilbake på tidligere tiår med et romantisk blikk, og jeg tror det også bidrar til interessen. Ikke bare hører en på musikk, men en kjøper det fysisk også, og stiller det gjerne ut på utstilling i stuen. Det er en livsstil, avslutter han.