Innenriks

Vil hurtig-ansette amerikanske forskere til UiB.
Prorektor kandidat Endre Tvinnereim mener at amerikanske forskere bør få fast-track tilbud hos UiB.
Han mener at UiB går glipp av en mulighet hvis de ikke innfører et slags "fast-track-system", hvor amerikanske forskere får stilling ved UiB.
— Her er det snakk om talent som har gjennomført fremragende forskning under gode forhold og med god infrastruktur på de forskjellige amerikanske universitetene. Nå som de ikke lenger får lov til å fortsette dette under Trump, kan vi bedre vår akademiske kvalitet ved at de kommer hit, påpeker Tvinnereim.
I løpet av de siste månedene har Trump gått sterkt imot diverse forskningsprosjekter i USA. Forskningsprosjekter som fokuserer på kjønn, bærekraft og sosial rettferdighet får store finansieringskutt, og noen har blitt stengt ned. Lisa Rakner, professor ved UiB og ekspert på amerikansk politikk, kaller dette et «kupp» mot demokratiet.
Forskjellsbehandling
Likevel er Lise Øvreås, lederen av rektorlaget som Tvinnereim tilhører til, skeptisk ovenfor forslaget om hurtig-ansettelsessystem. Hun mener at selv om situasjonen de amerikanske forskerne og undervisningspersonellet befinner seg i er utfordrende, så er ikke fast-track den riktige veien å gå.
— Det er mange andre forskere rundt omkring som også jobber under uverdige forhold, i tillegg til at universiteter plutselig legges ned uten forvarsel. Her der det også mulige kandidater som kunne vært viktige å rekruttere til UiB, påpeker Øvreås.
Øvreås mener at det er kvaliteten på forskerne, og fagporteføljen som bør være hovedfokuset i rekrutteringen av personell til UiB.

Men Øvreås er også bekymret for hva disse masseoppsigelsene kan bety for klimaforskning.
— Norge har tett samarbeid med amerikanske klimaforskere, og masseoppsigelsen av NOAA forskere får konsekvenser for klimaforskningsmiljøer både i USA og Europa. Dette er alvorlig og vi er spesielt bekymret for at viktige datasett og målinger ikke blir ivaretatt, delt og sikkert lagret, sier Øvreås.
Avhengig av amerikansk forskning
Tvinnereim understreker ikke bare fordelene UiB kan få ved å ansette amerikanske forskere, men også nødvendigheten av det.
I enighet med Øvreås, påpeker Tvinnereim at Norge er avhengig av forskningsdata som kommer fra USA, spesielt forskningen som er knyttet til klima og folkehelse.

Rakner sier seg enig i at forslaget. Hun mener det er helt nødvendig at amerikanske forskere får fortsette sitt arbeid.
— Norge er helt avhengig av forskning som kommer fra USA, fordi vi deler felles forskningsdata, sier Rakner.
Rakner sammenligner dagens situasjon med et historisk eksempel hvor USA tok imot forskere i eksil.
— Det var jo dette USA var for jødiske forskere som ble utestengt fra europeiske universiteter før og under andre verdenskrig, sier Rakner.
Rektorvalget hvor Tvinnereim og Øvreås er det ene alternativet er 24-27. Mars.