Innenriks

— Vi må gjøre de samme vurderingene vi gjør med Kina, Russland og Iran
Fem undersøkende journalistikkstudenter fra UiB skal på utveksling til Washington University i oktober 2025. De må tilpasse seg de nye forholdene i amerikanske universiteter under Trump administrasjonen.
De fem utvekslingsstudentene hadde ikke lyst å uttale seg om saken.

For noen uker siden ble en fransk forsker nektet innreise til USA, grunnet kritiske meldinger han hadde til Trump på mobilen sin, skriver Khrono. Per Christian Magnus underviser i masterprogrammet undersøkende journalistikk, ved Universitetet i Bergen. Han er en av dem som organiserte utvekslingsavtalen til Washington. Han har selv observert en skremmende trend blant de amerikanske universitetene.
— Jeg er rystet over det vi leser og ser i USA, sier han.
I møte med amerikanske ansatte i universitetene, har han selv observert at de er redde for å ytre seg:
—Vi får en professor fra American University i Washington hit i mai. Jeg spurte henne på mail hvordan hun vurderte situasjonen. Hun sa: We'll talk about this when we meet face to face, melder han.
Samarbeid med staten og resten av universitet
Selv om det har vært en bekymrengsverdig trend ved de amerikanske universitetene, informerer Regine Olsen-Haugen i SUJO at det foreløpig ikke skal foretas for store forandringer når det gjelder utveksling til USA. Likevel påpeker hun at det må tas noen forhåndsregler:
— Som journalister kan det òg være lurt å kanskje reise inn med en annen telefon enn jobbtelefonen, sier hun.

Hovedansvarlig for journalistikkstudiet, Lars Arve Røssland, sier at det ikke kommer til å være store forandringer. Han understreker at universitet ikke har fått instruksjoner fra utdanningsmyndighetene. Det eneste som kan gjøres av han og studentene, er å følge med, forteller Røssland.
— Per nå vurderer vi det ikke som farlig eller så problematisk å sende studenter.

Likevel er han oppmerksom på utviklingen i USA, og er bevisst på at både han og studentene skal følge med på situasjonen.
— Oktober er seks måneder til. Hvem vet hvordan verden ser ut da, sier han.
En urovekkende trend
Selv om utvekslingen skal gå som planlagt, er begge professorene urolige for utviklingen i USA.
— Jeg hadde ikke trodd at jeg skulle sitte her og snakke om dette. For to år siden, da vi hadde den første turen over, var jo det helt fjernt, sier Røssland.
Magnus understreker selv at noen av forhåndsreglene som studentene må ta for å reise er rystende.
— Vi må gjøre de samme vurderingene som vi gjør med Kina, Russland og Iran.

UiB sin ekspert i amerikansk politikk, Lise Rakner, er også bevisst på alvorlighetsgraden. Hun forteller at Trump utfører et "kupp" imot demokratiet. I enighet med Magnus understreker Rakner at det har skapt en fryktkultur i amerikanske universiteter:
— Det aller mest alvorlige er at dette vil føre til selvsensur, påpeker hun.
Magnus er tydelig på hans standpunkt til den nye situasjonen:
— Jeg har ikke tenkt å reise til USA flere ganger, avslutter han.