Kultur

Grindvev har lang tradisjon i Norge. Grindvevde bånd brukes blant annet på Fanakoften.

– Vi har masse kompetanse, og veldig lyst til å dele den!

Kunnskap om gamle håndverksteknikker er i ferd med å forsvinne. De som kan dem sliter med å nå ut til folk.

Publisert

Bergen Husflidslag har lokaler på Bryggen, og sammenkomster hver uke. Her vanker det kaffe, gode samtaler - og mye kunnskap.

Leder Nina Malkenes og Kristin Christie Nitter. De synes det sosiale med husflidslaget er viktig, og at det er fint å dele interessene sine med likesinnede.

Hvis du har lyst til å lære en ny teknikk, uansett om det er strikking, hekling, spinning eller spikking, kan noen hjelpe deg her.

–  Vi ønsker at lokalene skal bli brukt. Hvis vi ikke kan teknikken selv, kjenner vi alltid noen som kan den og så kan vi organisere et kurs, sier Nina Malkenes, leder i Bergen Husflidslag.

Den største utfordringen er å få inn nye folk. Husflidslaget prøver ulike tilnærminger for å tiltrekke seg nye medlemmer. De har begynt med strikkekafé på hovedbiblioteket en gang i måneden, og skal delta på klesbyttedagen på Studentsenteret i april.

–  Vi ser en del unge som er interessert i å lære og reparere ting. Vi møtte en ung dame en gang som var kjempeinteressert i å lære hvordan hun kunne stoppe ullsokker!

Stopping er nødvendig når et plagg av ull blir slitt. Da fikser man slitasjen og gir plagget lengre liv.

De samarbeider med Naturvernforbundet om både klesbyttedagen og en fikse-workshop.

Prøver å sette opp kurs for alle

Vestlandske Folkekunstlag holder også kurs i gamle håndverksteknikker. Lenge har de fokusert på treskjæring og veving, men er opptatt av å fornye seg og holde kurs som folk er interesserte i. De har blant annet satt opp kurs i akvarellmaling, spikking og brikkevev.

Erling Hatlevik som sitter i styret i Vestlandske Folkekunstlag, forteller at de ønsker at kursene skal være for alle.

–  Stort sett har vi hatt kurs som går på en fast kveld i uka i ti uker, men vi ser at flere har mulighet til å komme på helgekurs, så da setter vi opp flere av dem.

Selv om helgekursene er enklere for folk å komme på, ser de at mange går ti ukers kursene og velger å gå dem flere ganger.

–  Det blir jo en sosial aktivitet også, man kommer en gang i uka og møter de samme folkene hver gang.

Veving på flatvev, det vil si i en vevstol. Da kan man veve store ting, for eksempel stoff.

Når ikke ut til folk

Både Malkenes i Bergen Husflidslag og Hatlevik i Vestlandske Folkekunstlag trekker fram en stor utfordring – markedsføring.

–  Mange tror det bare er bestemødre i Husflidslaget, men vi vil gjerne ha med alle, sier Malkenes.

Selv om de deler aktivitetene sine på nettet, møter det sjeldent opp nye fjes. På båndvevingsgruppa som går andre onsdag hver måned, er de vanligvis fire.

Stoppede votter. Såkalt "visible mending", eller synlig reparasjon har etter hvert blitt populært.

De ønsker også gjerne å sette opp flere kurs.

–  En ung dame tok kontakt med oss og lurte på om vi hadde kurs i spikking. Hun og noen venninner hadde prøvd det på julemarked og ville lære mer, så nå har vi satt opp et spikkekurs.

Norges Husflidslag har et eget Ung Husflid-prosjekt, som henvender seg til barn og unge opp til 25 år. Over 100 lokallag har en Ung Husflid-gruppe. Her er aktivitetene tilpasset barn og unge.

–  De fleste barna som er med der har familie som er med i Husflidslaget fra før, sier Malkenes, så vi når ikke ut til så mange nye på den måten.

Både Bergen Husflidslag og Vestlandske Folkekunstlag annonserer kurs og aktiviteter på nettsidene sine, og bruker i tillegg Facebook. Da må folk allerede vite at de eksisterer og aktivt lete dem opp.

–  Det burde kanskje vært et nettside hvor alle håndverkskurs legges ut felles, så folk kan besøke den og finne alle tilbudene som eksisterer, sier Hatlevik.

Snittalderen i Husflidslaget er ganske høy, noe også leder Malkenes påpeker. 

– Vi blir jo ikke yngre, og det er trist om kompetansen skal forsvinne med oss. 

Spesialkompetanse på uvanlige teknikker

Norges Husflidslag har eget tiltak de kaller Rødlista, et landsomfattende prosjekt hvor de fokuserer på å bevare håndarbeidsteknikker som står i fare for å forsvinne. Det er allerede nesten hundre teknikker på lista, men det er fremdeles et pågående prosjekt.

De ulike lokallagene kan velge å fokusere på teknikker som de har kunnskap om, eller som har tradisjon der de er. De kan arrangere kurs og gi ut materiale som hefter, bøker eller videoer om teknikken. I Bergen Husflidslag fokuserer de på kniplinger.

Kniplinger er kjent som et veldig tidkrevende håndverk.

De har hatt kurs i knipling og har utstyr som medlemmene kan bruke. Knipling krever en del utstyr, som kan være dyrt i innkjøp. Husflidslaget har også annet utstyr tilgjengelig, som medlemmer kan bruke, og som brukes når det holdes kurs.

Fana Husflidslag, som også holder til i Bergen, har fokus på Hedebosøm, sokke- og roggbånd og Askøy Husflidslag fokuserer på kipebinding. 

Powered by Labrador CMS