Kultur

Daglig leder Andri Schärli visker sammen det grønne pulveret.

– Vi er de eneste i Bergen som tar matcha på alvor

"Matcha-te" trender på sosiale medier og omtales av mange som den nyeste superfooden, men masseprodusering av pulveret i Kina kan by på trøbbel for den virale vidunderdrikken.

Publisert Sist oppdatert

Matchafeber på Nygård

Andri Schärli er daglig leder på Klee Kaffe på Nygård. Jeg møter ham i den koselige lille kafeen. Han forteller at salget av matcha har økt betraktelig, mye på grunn av sosiale medier.

– Jeg kan nå servere opptil 20 porsjoner matcha daglig. Det er særlig unge som kjøper matcha. Noen eldre kjøper det også, men mest for å ha testet det ut.

Klee er en av kafeene i Bergen som satser stort på matcha og kjøper for øyeblikket sin matcha gjennom en forhandler.

– Vi kjøper vår matcha gjennom en forhandler i Polen, men håper i fremtiden å skaffe oss vår egen leverandør direkte fra Japan.

Matchafakta

Matcha er en type grønn te fra Japan, Det er laget av finmalt tepulver fra spesialdyrkede teblader. I motsetning til vanlig grønn te, hvor bladene trekkes i vann og deretter fjernes, drikker man hele bladet i pulverform når man drikker matcha. Dette gir en mer konsentrert smak og høyere innhold av antioksidanter, koffein og aminosyrer. Matcha brukes ofte i te-seremonier, men også i matlaging, som i lattes, smoothies og bakverk.

Matchapulver før det blandes med vann

Påvirker både kvalitet og autentisitet

I dag er Japan verdensledende innen matcha-produksjon. Selv om matcha har sterke kulturelle røtter i både Kina og Japan, er det Japan som i dag fokuserer mest på å bevare den tradisjonelle matcha-kulturen og den miljøvennlige produksjonen. 

Ginzhou plantasjen i Kina

Samtidig investerer Kina tungt i industrien og ruller ut flere megaplantasjer. Guizhou-plantasjen i Kina hadde 333 hektar med matcha-planter, men har nå ekspandert med hele 10 000 hektar på knapt et tiår. 

Dette gjør Andri bekymret for at matcha kan miste både kvalitet og kulturell betydning.

– Vi er den eneste kafeen i Bergen som tar matcha på alvor. De andre har det kun som en sidegreie. Kvaliteten på matchaen du får hos konkurrentene våre varierer. Det er lett å oppdage lavere kvalitet på matcha på grunn av den gulaktige fargen.

Matcha-industrien er estimert til å være verdt rundt 2,3 milliarder kroner i 2025, og det spås at den vil vokse med 5 % i løpet av 2026. De største aktørene i kaffebransjen, som Starbucks og Espresso House, har de siste årene hoppet på den nye trenden og tjent enorme summer på det grønne pulveret.

En matcha-latte hos Klee Kaffe

I Japan brukes matcha i tradisjonelle te-seremonier, hvor teen forberedes med både tid og omsorg. Seremonien kan minne mer om en meditasjon enn et rent praktisk gjøremål. Når de største aktørene kapitaliserer på trenden, risikerer man at store deler av matchaens rike historie viskes ut til fordel for en mer masseprodusert og lettvint oppfatning av drikken.

Andri forteller at matcha har et rituelt aspekt ved seg som skiller det fra andre koffeinholdige drikker.

– Matcha er litt luksus, da. Det krever ekstra tid og konsentrasjon. Det er ikke noe jeg personlig drikker flere ganger om dagen.

Jeg spør Andri om han tror matcha en dag kan ta over en stor del av kaffemarkedet. Han er skeptisk til dette og tror heller at matcha kan være et godt alternativ for dem som ikke liker kaffe, men som likevel ønsker en smaksrik oppkvikker.

 

Matchavispen til Andri får kjørt seg om dagen.

Kan matcha slukke kaffetørsten min?

Personlig har jeg aldri testet matcha og bestemte meg for å bestille en matcha-latte fra Andi. Han tar frem det grønne fine pulveret og blander det sammen med varmt vann ved hjelp av en tradisjonell bambusvisp. Han steamer så melk og heller det over den grønne væsken. Før jeg rekker å si Espresso House står det en grønn og nydelig kopp med matcha foran meg på bordet. Det lukter en blanding av søt melk og nyklippet plen. 

Matcha inneholder omtrent like mye koffein som en kopp kaffe, men jeg har hørt at koffeinrusen skal være mer tilgivende enn kaffe på grunn av en aminosyre kalt l-theanine. Smaken skal jeg ærlig innrømme at kan ta litt tid å venne seg til. Det smaker noe funky og mineralt, men er langt fra uappetittlig. 

Andri viser frem poser med matcha

Alt i alt er jeg positivt overrasket over hele opplevelsen, men det er som Andi sier; det kommer trolig ikke til å erstatte morgenkaffen min, men vil absolutt være noe jeg vil fortsette å utforske i fremtiden. Jeg spør Andi om han drikker matcha.

– Ikke så ofte. Det er litt som hvis du jobber som pizzabaker, du får ikke veldig lyst til å spise pizza hele tiden.

Tips til hvordan man finner bærekraftig matcha:

  1. Sjekk opprinnelsen. Spør de ansatte eller se på baksiden av pakken hvor matcha-pulveret er produsert. Japan er anerkjent som landet som setter kvalitet og bærekraft høyest på agendaen.

  2. Se på fargen. Hvis matchaen er gulaktig, kan dette være et tegn på lav kvalitet. Generelt henger høy kvalitet sammen med en dyp grønnfarge.

  3. Oppsøk selvstendige bedrifter og kafeer. Det er større sannsynlighet for at matchaen er kjøpt fra bærekraftige plantasjer når den handles i mindre kvanta.

Powered by Labrador CMS