Innanriks

Tredobling av kursdeltagere på jegerprøven
Antallet unge voksne som tar jegerprøven har skutt i været. Joe Rogan, "clean eating" og "looksmaxing" kan være noen av årsakene.
– Vi har blitt for urbanisert. Det å få sol på ansiktet, være i naturen og vekke fra folk, det er avslappende og viktig for psyken.

Sivert Holmelid (25) er student på Handelshøyskolen i Bergen. I februar tok han jegerprøven sammen noen venner og de var langt fra de eneste.
Linn Vassbotn (43) er daglig leder og kursinstruktør i Bergen Jæger og Fiskerforening. Hun har merket stor pågang de siste månedene.
– Etterspørselen er helt enorm. Vi har sett en tredobling i kursdeltakere fra 2021 og frem til i dag og vi ser at det øker veldig i aldersgruppen unge voksne.
Vassbotn påpeker at trender på sosiale medier kan være en medvirkende årsak til oppgangen.
Looksmaxing
– Jeg merker at de unge kursdeltagerne våre har fått større fokus på det å være ute i naturen, spise rent og på å være mer selvforsynt, sier jaktforening-lederen.
På sosiale medier har boikotting av ultraprossesert mat fått mye oppmerksomhet de siste månedene. "Clean eating", "carnivore dieting" og "looksmaxing" er kun noen av de nye ordene som sirkulerer på de forskjellige platformene.
Mediefigurer som Pimp Lotion og Joe Rogan spyr ut livstilsråd over en lav sko på både sine egne og andres podcaster. Mange unge, både kvinner og menn, lar seg inspirere av den naturalistiske livsstilen som influenserne promoterer.
– Vi har blitt for urbanisert. Det å få sol på ansiktet, være i naturen og vekke fra folk, det er avslappende og viktig for psyken, sier Sivert.
Vassbotn ser også at ungdommen er mer opptatt av trendene. Hun tror det kan være en medvirkende årsak i hvorfor kursene fyller seg opp raskere enn før.
– De unge har et ønske om å klare seg selv i større grad enn før.

Jakten på god mental helse
– Det som gjør at mange blir hektet på jakt, kan ha noe med at vi lever så hektiske liv. Jakt og naturens ro blir da en motvekt til alt det hektiske, forteller Vassbotn.
En studie fra Universitetet i Bremen fra 2007 viser at jegere er mer psykisk stabile og tilfredse med både seg selv og livet, enn folk som ikke går på jakt.

De tyske psykologene gjennomførte anerkjente personlighetstester på 200 tilfeldig utvalgte jegere av begge kjønn. Resultatene ble deretter sammenlignet med en gruppe ikke-jegere for å undersøke om det finnes signifikante forskjeller i personlighetsstruktur mellom de to gruppene. Studien viste at jegerne kom bedre ut, særlig i kategoriene tilfredshet og mental helse.
– Når venninnene mine drar på yoga for å koble av, så drar jeg på jakt, sier Vassbotn.
Fokus på god mental helse både i sosiale medier og samfunnet generelt, gjør at folk søker mot naturen. Vassbotn forteller at hun etter at pandemien så en trend der flere ville finne nye måter å bruke naturen på, og plutselig kom folk strømmende til jakt.
– Jeg tror jakt er litt instinktivt og mennesket har drevet med i tusenvis av år. Det går litt på urinstinkt og er utrolig avhengighetsskapende.
(H)elgeaktivitet
Jegerprøvekursene går i helgene og er derfor attraktive for studenter. Vassbotn forteller at hun særlig ser store gjenger fra studier som medisin og ingeniørfag.
– På et kurs vi hadde var det ni medisinstudenter. Jeg skjønte at disse var venner og hadde planlagt dette sammen.
Mange studenter bruker kursene som en sosial og spennende helgeaktivitet og for mange blir det kun med kurset. Statistisk sett kommer halvparten av kursdeltagerne seg aldri ut i naturen etter godkjent prøve. Dette vil Vassbotn gjøre noe med.
– Jeg syntes de tallene var litt triste, derfor arrangerer vi introjakt der helt ferske jegere blir satt på jaktlag med de mer erfarne. Da blir terskelen for å komme seg ut i jaktterrenget litt lavere.
Vassbotn håper flere unge voksne kommer seg ut i naturen og opplever mestringen når man endelig får skutt gullfuglen.