Kultur

Andreas Augustinius gjorde god butikk på såkalte NFT-er.

Tjente 800 000 på digital kunst, så mistet han alt. Nå drømmer Andreas om egen utstilling. 

Kunstlidenskapen tok Andreas Augustinius (22) med på et kryptoeventyr. 

Publisert Sist oppdatert

Hva er egentlig en NFT (Non Fungible Token)?

NFT er en smartkontrakt, som beviser eierskapet av en digital eller fysisk enhet.

NFT kan representere digitalt eierskap av digitale bilder, musikk og litteratur.

I 2021 omsattes det NFT-er for rundt 170 milliarder kroner.

I løpet av 2022 fikk markedet seg en kraftig knekk, i takt med at kryptovalutaer og aksjemarkedene falt. 

(Kilde: Carsten Coldeven, Kryptografen.no)

Andreas Augustinius (22) er student på Handelshøyskolen BI i Bergen, men hans virkelige lidenskap ligger i kunst. Han har drevet med tegning og kreativt arbeid så lenge han kan huske, og i starten av 2021 så han sin mulighet til å tjene virkelig penger på dette.

– NFT-markedet, altså virtuell/digital kunst var veldig up and coming i denne perioden, sier Augustinus. 

På discord og diverse online-forumer kunne Augustinius og andre som delte hans interesse prate om og fremme nykommende prosjekter i den digitale kunstverdenen. Ved å skape nok oppmerksomhet, var det mulig å bli "whitelisted".

– Whitelisted er når man er forbeholdt rettighetene til å kjøpe et satt antall enheter av NFT-ene ved release, forklarer Augustinius. 

Denne apeskulpturen fikk Andreas Augustinius "whitelisted"

Apeskulpturen gikk viralt på Twitter

Kjøp og salg av NFT-er

Først lanseres NFT-ene på skaperens egen side. Her legges de ut til en satt pris og med mindre man er "whitelisted" er det førstemann til mølla prinsippet som gjelder.

Videre omsettes de på digitale markeder, hvor tilbud og etterspørsel bestemmer prisen.

Selgere fastsetter ofte en startpris, men det er kjøpernes villighet til å betale som til slutt bestemmer verdien. 

Populære markedsplasser for NFT-er inkluderer OpenSea, Rarible og Foundation. Disse plattformene tillater kjøp, salg og noen ganger auksjoner av digitale kunstverk, samleobjekter og andre unike digitale eiendeler.

I 2021 fikk Augustinius øye på et nytt NFT-prosjekt med apemotiv kalt "Hape Prime".

– Dette prosjektet virket lovende. Så jeg tenkte: hva kan jeg gjøre som blir unikt og kult for å bli med på dette?, sier Augustinius

Augustinius skapte en skulptur inspirert av NFT-en, og da han delte et bilde på Twitter, fikk det stor oppmerksomhet. NFT-skaperen kontaktet ham og uttrykte begeistring for skulpturen, og tilbød ham forkjøpsrett på fire NFT-er. Nå var Augustinius whitelistet.

Verdien skyter i luften

NFT-ene ble lansert på skaperens nettsted, kjent som "HAPE PRIME". Med sin forkjøpsrett sikret Augustinius seg fire av de digitale kunstverkene til en pris av 10 000 kroner hver. De resterende NFT-ene ble solgt ut på sekundet. Imponerende nok, kun 20 sekunder senere, ble NFT-er fra samlingen omsatt på digitale annenhåndsmarkeder for hele 250 000 kroner per digitale kunstverk. Etter tre dager bestemte Augustinius seg for å utnytte muligheten og la ut sine NFT-er til salgs på den populære NFT-markedsplassen "OpenSea".

– Jeg tenkte det var lurt å være rask inn og rask ut. Så jeg la de ut for rundt 200 000 per stykk og fikk solgt alle fire. Så det var jo greit betalt det da, sier Augustinius og smiler lurt.

– Hadde du 800 000 kroner på konto da?

– Hehe ikke helt, ler Augustinius

Her har Andreas solgt sin "HAPE #2706" for 7,69 ETH, tilsvarende over 22 000 dollar.

Finanstilsynet advarer

– Det er sånn at betalingen foregår i kryptovalutaen etherium. Jeg kunne vekslet dette til norske kroner, men samtidig var det gøy da. Det ga mersmak, forteller han.

Jo Singstad, Finanstilsynet

Tilsynsrådgiver i finanstilsynet Jo Singstad forteller til ByMag at de ved flere anledninger har gått ut med advarsler om den høye risikoen knyttet til virtuell valuta og tap av egne midler. 

«Virtuell valuta eller finansielle instrumenter eksponert mot slike valutaer, er i det store og hele uregulert - rettslige rammer og investorvern er fraværende», skriver Singstad i en mail til Bymag. 

Her skiller virtuell valuta seg fra aksje, fond -og boligmarkedet. Finanstilsynet opplyser om at mangel på beskyttelsestiltak vil føre til at du kan tape pengene dine som følge av svindel eller teknisk feil. Samtidig er det ustabilt.

«Verdien av valutaen eller instrumentet kan også endres raskt og mye» , skriver Singstad

I et uregulert marked som drives av tilbud og etterspørsel kan det oppstå spekulative bobler som til en hver tid kan sprekke. Det oppfordres til å opptre varsomt i sånne markeder.

Sitter igjen uten noe som helst

– Jeg bestemte meg for å ikke fortelle foreldre om hvor mye penger jeg faktisk hadde og fortsatte å investere i flere og flere NFT-er, forteller Andreas.

Dette viste seg å være et stort feiltrinn og  idag sitter Augustinius igjen uten noe som helst av verdi. Han forteller videre at invasjonen av Ukraina er blant hendelsene som førte til et krasj på det digitale kunstmarkedet. 

– Selvfølgelig er det kjipt, men jeg tenker ikke så mye over det. Å lære hvordan man lager skulpturer var en kul erfaring. Hele greia var egentlig bare gøy så lenge det varte, forteller Augustinius

Drømmen videre

Nå har Augustinius lagt NFT-ene på hylla. Det er malerier og økonomistudiet som tar opp tiden.

Andreas på sitt gamle atelier i Bergen.

Tjener du noe penger på kunsten din nå da?

– Jeg mottar forespørsler stadig vekk, men jeg velger å ikke selge så mange malerier. Jeg har lyst til ha et godt inventar, i tilfellet muligheten til å åpne en utstilling skulle dukket opp, sier Augustinius

I skrivende stund har han 23 malerier i samlingen sin, ett par har blitt solgt til venner og familie. Veien videre for en ung kunstner er aldri lett å forutse, men kunsthøgskolen i Oslo hadde vært et stort steg i riktig retning.

– Det er veldig vanskelig å komme inn der, det blir jo fort sånn når det er mange flinke kunstnere som søker, forteller Augustinius

Augustinius søkte kunsthøgskulen ifjor uten å komme inn, men det har ikke lagt noe demper på drømmene.

– Jeg tenker å fortsette å prøve og så ta det hele litt som det kommer.

Powered by Labrador CMS