Sport
– Taper jeg, ødelegger det helgen min
I Laksevåg Bordtennisklubb skal veteranene spille "til de dør". Nå slår de fra seg i femtedivisjon.
To formiddager i uken kan spisse ører høre smellene til bordtennisrackerter fra overetasjen til et næringsbygg i Godvik.
Innenfor dørene er snittalderen høy. Det samme kan sies om nivået.
– På det meste har vi vært fem fulle bord, men nå er det vår og fint vær, så da begynner folk å gjøre andre ting, sier Gunnar Jensen.
De fem pensjonistene i hallen forteller at et godt miljø, eviglevende konkurranseinstinkt og gunstige helsefordeler for kropp og sinn gjør at de sjelden går glipp av en økt.
– Her spiller vi til vi dør, bokstavelig talt, sier Harald Warholm.
Tidløst konkurranseinstinkt
Nylig har flere av veteranene tatt steget til den lokale 5. divisjonsserien. Steinar Pedersen har rundet 80 år, men slår likevel ungdommer i seriespillet.
– Altså, hvis du taper en kamp, så er den helgen ødelagt for å si det sånn. Så alvorlig er det, sier Pedersen.
Mot Hardanger Bordtennisklubb sitt andrelag vant veteranen alle fire kampene han spilte. Pedersen forteller at det er minst like gøy å spille bordtennis nå, som da han var yngre.
I 2018 skulle Pedersen skrives ut fra sykehuset, etter en hjerteoperasjon. Da spurte legene om han hadde noe han ønsket å oppnå når han ble frisk. Pedersen hadde én ting i hodet.
– Jeg svarte at jeg hadde ett mål, og det var å slå han jeg tapte mot rett før jeg ble syk. Det var det eneste jeg tenkte på!
Tenkte du mye på det mens du var innlagt?
– Hele tiden. Jeg gikk opp og ned i trapper, og frem og tilbake i gangene. De andre satt der i stolene sine og så på TV, mens jeg var som en virvelvind, sier Pedersen.
Da Pedersen returnerte til bordtennisbordet, fikk han den etterlengtede revansjen sin. Gunnar Jensen husker comebacket godt:
– Han kom rett ut fra rehabiliteringen og slo oss alle sammen, sier Jensen.
Også Hermund Vangsnes har kjent at engasjementet kan ta overhånd.
I 2020 gjennomførte han sin andre hjerteoperasjon. Da han kom tilbake til bordtennishallen i Godvik, klarte han ikke å begrense seg.
– Det var så gøy å slå med Gunnar, at da kom jeg ikke tilbake før en måned etterpå, fordi det ble ømt i såret, sier Vangsnes.
Startet i bedrift
Flere av pensjonistene i Laksevåg BTK var aktive spillere da bedriftsbordtennisen i Bergen sto sterkt på 1960- og 70-tallet.
– Bedriften vår spanderte trener på oss i to år. Da trente vi fire-fem ganger i uken, Det var ikke mye konene hjemme så oss, sier Pedersen.
Bordtennisveteranen mimrer tilbake til tiden hvor Bergen var bordtennisby nummer én. Han forteller at det var trangt om plassene i sportsklubben Heros' lokaler på Asylplass.
– Man kom nesten ikke inn døren, det var så fullt. Fikk du spille fem minutter så var det helt topp. Mer orket vi ikke. Da spilte vi heller på stuebordet, sier Pedersen.
Tore Sæle er en av treningsgruppens nyere medlemmer. Også han har en fortid fra bedriftsbordtennis.
– Jeg spilte først i lunsjen på jobben, så ble det bedrift etterpå. Da jeg ble pensjonist, gikk jeg ut her og banket på døren. Det er veldig kjekt, forteller han.
Flere helsefordeler
En studie fra universitetet i Fukuoka i Japan konkluderte med at bordtennis er blant de beste aktivitetene man kan drive med for å opprettholde fysisk og mental helse blant eldre.
Harald Warholm er en av dem som spiller for at både kropp og hode skal fortsette å henge med.
– Det er for å holde sentralnervesystemet i orden. Håpet er å leve til jeg blir 150, ler han.
Warholm forteller at helsen hans er god. Selv om han er 82 år gammel, sitter slagene fortsatt i muskelminnet. Han sammenligner det med å sykle.
– Man skal glede seg over at man klarer å spille, og får til bra slag. Det er derfor jeg ser litt deprimert ut i dag. Jeg bommet for mye, sier han med et smil.