Kultur

Storskjerm og store følelser: Kinoen er tilbake for fullt
Kinoen er Norges mest populære kulturaktivitet, ifølge ny rapport.
Strømmetjenester flommer over av filmer og serier, likevel valgte 70 prosent av Norges befolkning å gå på kino minst én gang i løpet av 2024. Det viser tall fra Virkes ferske rapport Kulturpuls 2025. Kino troner dermed som landets mest populære kulturaktivitet. Rapporten tegner et tydelig bilde: Vi vil ikke bare ha underholdning – vi vil ha opplevelser. Og kinoen leverer nettopp det.
Kvalitet over kvantitet
Brage Merkesdal og Adam Andersen, fra radioprogrammet Kinosyndromet i Studentradioen i Bergen, er begge store kinofans og følger tett med på det som skjer på det store lerretet.
– Jeg ble overraska over hvor mye bedre kino faktisk er. Før jeg begynte i Kinosyndromet trodde jeg kino var på vei ut, men det er virkelig noe eget med det, sier Merkesdal.
– Du legger fra deg mobilen, du er til stede. Det er kvalitet over kvantitet, legger han til.

Fra sofakroken til kinosalen
Begge peker på pandemien som en viktig årsak til kinoens nyvunne popularitet.
– Under covid trodde mange at kinoen kom til å dø ut. Men det virker som folk ble lei av å bare se film hjemme. Nå søker folk opplevelser, sier Andersen.
– Det handler om det sosiale også. Å gjøre noe. Ikke bare trykke «play» på sofaen, fortsetter Merkesdal.
De to unge filmelskerne opplever at særlig unge voksne har fått øynene opp for kino igjen.
– Det er mange store filmer som ikke finnes på strømmetjenester. Hvis du er filminteressert, vil du se de filmene på best mulig måte. Da kan du på kino, sier Merkesdal.

Kino handler om å bli løftet ut av hverdagen
Jeanette Heggland, administrerende direktør på Bergen Kino, kjenner seg godt igjen i trenden.
– Jeg tror kino handler om å bli løftet ut av hverdagen. Du setter deg ned, og forsvinner inn i et annet univers, sier hun.
Birgitte Hammer, program- og markedssjef, mener strømmetjenestene ikke er en reell konkurrent til kinoopplevelsen.
– Det er to forskjellige ting. Hjemme blir man lettere distrahert. På kino er du også en del av en felles opplevelse, forklarer Hammer.
Et sosialt rom – også for én
Bergen Kino har blant annet etablert egne kinotilbud for ulike målgrupper – som seniorkino, ungdomskino og studentkino. Sistnevnte mener Heggland har blitt et populært tilbud for unge i byen.
– Det fine er at du ser både store vennegjenger og folk som kommer alene. Det å gå på kino alene er helt greit. Du sitter jo uansett i et mørkt rom, sier Heggland.
Brage Merkesdal er enig.
– Hvis du som leser dette er en av dem som ikke har vært på kino på en stund – unn deg det. Ikke vær redd for å gå alene. Det er faktisk veldig digg, sier han.

Høye priser kan hindre besøk
Selv om interessen er stor, tror Merkesdal og Andersen at billettkostnaden kan bremse kinobesøk for mange.
– Kino burde bli mer folkelig. Prisene burde vært lavere. Jeg tror mange ville gått oftere da, sier Merkesdal.
Andersen er enig med Merkesdal.
– Jeg elsker kino, men det er prisen som stopper meg fra å dra oftere.
Bergen Kino forsvarer prisnivået.
– Vi har konkurransedyktige priser, både opp mot andre kinoer og sammenlignet med andre kulturtilbud. Kino er faktisk en av de rimeligste aktivitetene man kan gjøre utenfor hjemmet, trekker Heggland frem.
Film først og størst på kino

– Film er først på kino – og størst på kino. Det tror jeg flere og flere innser, sier Birgitte Hammer.
Og selv om strømming er blitt dagligdags, mener både filmekspertene i radiostudio og kinosjefene at det ikke erstatter det magiske ved å se film på stort lerret.
– En god filmopplevelse kan ikke sammenlignes med noe annet. Du forsvinner inn i et annet univers, sier Adam.
Han smiler, før han legger til:
– For meg handler det om å komme seg vekk fra virkeligheten,. Det er ikke noe som kan sammenlignes helt med å se en bra film.