Innenriks

Anonym kvinne som har brukt slankemedisinen Wegovy.

Stadig flere bruker slankemedisin: — Hvis jeg ikke slutter nå, blir jeg skalla

Ferske tall fra FHI viser at mange flere bruker slankemidler i dag enn tidligere. En anonym kvinne Bymag har snakket med fikk alvorlige bivirkninger av populær slankemedisin.

Publisert Sist oppdatert

FHI melder i Folkehelserapporten at andelen av befolkningen som har overvekt eller fedme har økt de siste tiårene. I dag gjelder dette majoriteten av den voksne befolkningen i Norge. 

Flere ønsker å ty til slankemidler. En kvinne Bymag har snakket med forteller om lange perioder med oppkast og diaré, hårtap og en konstant følelse av trøtthet etter oppstart på slankemedisinen Wegovy

Samme medisin hadde i fjor en omsetning på 1,9 milliarder kroner i Norge ifølge Dagens Medisin.  

Ferske tall fra FHI viser at det ikke bare er Wegovy som er populært. Bruken av ulike vektreduserende midler har økt kraftig siden 2021. 

Antall resepter på slankemedisin har økt kraftig.

Alvorlige bivirkninger 

Kvinnen i 60-årene ønsker å være anonym. Hun har slitt med overvekt hele livet, og forteller til Bymag at hun har vært en såkalt "jojoslanker"

I februar 2023 ble hun informert av fastlegen sin om slankemiddelet Wegovy, som nettopp hadde kommet til Norge. Etter flere tester og blodprøver fikk kvinnen starte på slankemedisinen. Hun merket raskt en forskjell: 

— Man har ikke lyst på mat. Et halvt knekkebrød var nok til å gjøre meg mett, sier hun. 

Men etter få uker på sprøyta begynte bivirkningene å melde seg:

— Det var natten før jeg skulle på ferie til Gran Canaria i to uker. Jeg kastet opp og hadde en diaré ut av en annen verden. Jeg hadde fire runder hvor jeg var dårlig på denne måten, i en uke hver gang. Kroppen klarte ikke å ta imot noe som helst næring, forteller hun. 

Dette er sprøyten kvinnen brukte.

Kvinnen forteller at hun også opplevde hårtap og trøtthet. Etter et år bestemte hun seg for å slutte: 

— Jeg husker jeg tenkte at hvis jeg ikke slutter nå, kommer jeg til å bli helt skalla. Selv om jeg gikk ned en del, var jeg trøtt hele tiden og ville bare ligge på sofaen, sier hun. 

— Mange blir skuffet

Fastlege Atle Rosendal

Per idag er alle slankemedisiner på hvit resept. Atle Rosendal er fastlege ved Fagernes legesenter. 

Han forteller om en økende etterspørsel for slike medisiner blant hans pasienter, men vidunderkuren kommer ikke uten konsekvenser.

 — De som har gjort endringer i livsstil og er motiverte, opplever jeg at har en god effekt av medisinene. På den andre siden har vi de som tenker dette er en "quick fix". Man ser gjerne en god effekt i starten, som avtar etterhvert. Det er mange som blir skuffet, sier han.

Rosendal forteller også at han opplever at alle som går på medisinene i sprøyteform, inkludert Wegovy, får bivirkninger:

— Jeg opplever at toleranse har mye å si når det gjelder sprøytebehandlinger, slik som Ozempic og Wegovy. Det gir god effekt, men mange tåler den ikke, sier han. 

—Slankemedisiner er good news

Fedme-ekspert Jøran Hjelmesæth er positiv til slankemedisiner.

Jøran Hjelmesæth er seksjonsoverlege ved Hormon-, overvekt- og ernæringsavdelingen ved sykehuset i Vestfold. Han er også professor ved Avdeling for endokrinologi, sykelig overvekt og forebyggende medisin ved Universitetet i Oslo.

Han forteller at slankemedisiner kopierer kroppens metthetshormon, slik at man tidligere får en metthetsfølelse. 

Ifølge Hjelmesæth, får de fleste bivirkninger i starten:

— Bivirkninger som diaré og oppkast er svært vanlige. Dette kommer av at medisinen rett og slett fungerer for godt. De aller fleste blir kvitt slike symptomer etter et par måneder. Etter min erfaring er det ikke mange som ikke tåler dette, sier han. 

Hva tenker du er grunnen til økningen av vektreduserende midler?

— Det er jo fordi de er kjempeeffektive. Man ser at de fungerer godt og har en sterk effekt på folk, sier Hjelmesæth. 

 Hva tenker du om de som må slutte fordi bivirkningene er for ille?

—   De må jo bare slutte. Selv om du skal spise mindre, så må jo alle ha mat, sier han. 

Bivirkningene som ikke tar slutt

Kvinnen som har gått på Wegovy sluttet for rundt et år siden. Hun forteller at det førte til at hun la på seg ytterligere: 

— Jeg fikk en oksehunger når jeg sluttet. Jeg vil si jeg hadde sultfølelse ganger ti i forhold til før jeg startet på medikamentet. Det førte til at jeg la på meg en god del kilo etter at jeg sluttet, sier hun. 

Fedme-eskpert Hjelmesæth forteller at det er en naturlig forklaring på dette:

— Dessverre blir du veldig sulten hvis du slutter på slike medisiner. Reseptorene som kjenner på metthet blir nedregulert mens du går ned i vekt. Når du da slutter blir du sulten, og mindre mett. Det er biologisk og fysiologisk veldig enkelt å forklare, sier han. 

Hvordan stiller du deg til pasienter blir avhengige av slike medikamenter resten av livet?

— Fedme er en kronisk sykdom. Kroniske sykdommer må også behandles kronisk. Hvorfor skal man slutte når medisinene fungerer bra?

Fastlege Atle Rosendal har et annet synspunkt enn Hjelmesæth: 

— For veldig mange i det mellomsegmentet, så risikerer vi å gjøre pasienter avhengige av noe som er dyrt for dem og dyrt for samfunnet, sier han. 

Kvinnen i 60-årene går ikke på slankemedisin den dag idag. Hun er åpen om hva hun føler rundt medisinen hun gikk på: 

— Jeg ble skuffet av at medisinen ikke fungerte for meg. Endelig trodde jeg noe skulle funke for meg også. Jeg er egentlig ganske lei meg for det på mange måter, avslutter hun. 

Powered by Labrador CMS