Kultur

Sopp er topp: Best laget selv?
I følge tall fra SSB, blir soppsanking stadig mer populært i Norge. Når naturen ikke lenger har sopp å sanke, tar Marius sakene i egne hender.
Soppsanking er kommet for å bli. Det virker i hvert fall sånn etter nye tall fra SSB. Flere hundre nordmenn benytter ettermiddagene sine ute i marka, kanskje for å sikre seg neste måltid? En organisasjon som spesielt har merket en vekst i popularitet er "Sopp- og Nyttevekster".
– Vi har doblet medlemstallene i løpet av de siste 6-7 årene, sier Lise Møllevik, styreleder for Sopp- og Nyttevekster avdeling Bergen .

Hun understreker at de har medlemmer i alle aldre som har lyst til å komme seg ut i naturen for å sanke.
– Det kan hende at noen får abstinenser om vinteren
Når det begynner å bli kjølig om nettene, og bladene endrer farge, er soppen i sin beste form. Nå som bladene på trærne er i andre enden av syklusen, er det ikke lenger sopp i naturen. Soppen dukker først opp i august og sesongen varer til oktober. Dermed er det ingen sopp i naturen om våren og sommeren. For de som er spesielt interesserte, finnes det selvfølgelig noe å gjøre med dette problemet.
– Det er mulig å dyrke selv. Det kan hende at noen får abstinenser om vinteren, sier Møllevik.
Engasjementet med å dyrke sopp merker Pål Karlsen. Han er daglig leder for Norges Sopp- og Nytteverksforbund.
– Dette med soppdyrking begynner å bli en stor greie i Norge. Tidligere har vi selv solgt dyrkesett for sopp, forteller Karlsen.
Han tror en av grunnene til engasjementet er at folk er glad i å spise mat de vet hvor kommer fra. Om det så er i naturen, eller ute i egen hage.

Populært i barnehagen
Bjerkenesparken barnehage er en av de som har hevet seg på trenden. I hjørnet av lekeplassen har en grønnsakshage fått plass, til stor glede for barna. Her har de to kasser hvor de gror sopptypene blågrå østersopp og piggsvinsopp. Dette frodige sopp-prosjektet startet de med i fjor høst.
Marius Kismul er hjernen bak. Det er han som sørger for at soppen trives ute i barnehagen. Med god luftfuktighet og stell, vokser soppene opp en etter en. Kismul er veldig fornøyd med resultatet.
– I fjor høst ble den ene kassen helt full med Blågrå østersopp. Da stekte vi soppen og spiste den som tilbehør, til stor suksess for barna. Hver dag spør barna om de kan få gå å se på det vi har i grønnsakshagen, sier Kismul.
Kismul mener grønnsakshagen er med på å ufarliggjøre grønnsaker for barna.
– Når de ser hvor maten kommer fra og er med på prosessen, er det ikke så ille å spise den heller, sier Kismul med et smil om munnen.
Bra klima

Også hos Hella Sopperi har de merket veksten i sopp-entusiasme. Hella Sopperi er drevet av Erlend og Helene, og det er de som har levert soppen til Bjerkenesparken barnehage.
– Vi åpnet Hella Sopperi under Covid-19 og merket stort engasjement med en gang. Nå leverer vi sopp og dyrkesett til hele Bergen og omegn, sier Erlend Nordberg.
Han har mer tro på at man skal dyrke sopp ute i hagen i istedenfor inne. For at sopp skal kunne gro trenger den et fuktig klima. I Norge er det særlig en by som har av det.
– Bergen har absolutt fukten og klimaet for god sopp produksjon utendørs, sier Nordberg.