Sport

Snart ser du flere av disse på himmelen!
Påsken nærmer seg med stormskritt! Det gjør også årets første kurs i paragliding.
Der det finnes fjell, finnes det muligheter. Foruten å gi opphav til skianlegg i vintertiden, er Vestlandsfjellene ideelle for paragliding i vår- og sommermånedene.
I Bergen begynner årets første paraglidingkurs den 11. april.
– Jeg vil ikke beskrive det som en adrenalinsport, heller som en naturopplevelse, sier paraglider Jonas Sterud (23).
En hobby utenom det vanlige
Jonas Sterud er blant dem som har plukket opp paragliding som fritidssyssel. Han tok grunnkurs i paragliding i fjor sommer, hos Bergen Hang- og Paragliderklubb.
Hva var årsaken til at du ville ta kurs i paragliding?
– Jeg har alltid vært veldig fascinert av å fly. Paragliding er en av de luftsportene som er litt mer tilgjengelig enn fallskjermhopp. Man kan bare gå opp et fjell og så fly ned. Du slipper hele det styret med å leie et helikopter eller fly, sier Sterud.
Han mimrer tilbake til en bratt læringskurve, men kan fortelle at paragliding oppleves mer naturlig etter et par hopp.
– Jeg husker at jeg syntes at det var kjempeskummelt første gang jeg skulle fly. Men instruktørene er veldig flinke til å lære bort. Det er et intensivt kurs, så man lærer alt på noen få dager, sier han.
Sterud forteller at han har en venn som stadig paraglider mellom forelesningene på studiet.
– Han går på Ulriken og flyr ned. Det er det fine med å bo i Bergen, fjellene er så lett tilgjengelige, sier han.
Selv oppfyller ikke Sterud kravene for å kunne fly ned fra Ulriken helt enda. Dette lar seg først gjøre når han er på neste nivå av lisensen hans.
– Siden å fly fra Ulriken er det neste nivået, pleier jeg å enten fly fra Arna eller Voss. Det neste nivået oppnår man først etter å ha hatt et visst antall turer og timer i luften. Men jeg er faktisk bare én tur unna å oppfylle det kravet, smiler Sterud.

Flydd 37 ganger i år
Selv om Sterud ikke har kunnet fly fra de nærmeste byfjellene enda, har han rukket å fly hele 37 ganger hittil i 2025.
– Første tur er jo unik. Jeg synes at det blir mer og mer spennende, fordi man utvikler seg. Min forrige tur var for eksempel min lengste tur i lufta, det syntes jeg at var skikkelig gøy.
Hans første flytur varte i fem minutter. Til sammenlikning var hans siste flytur på én time.
– Da prøvde jeg noe nytt, som var at jeg fløy over heng. Det vil si at luften blåses opp mot fjellene. Jeg synes at progresjonsdelen er ekstra gøy, det er alltid noe man kan bli bedre på, sier Sterud.
Voss som Norges luftsporthovedstad

Ser man seg lei av de syv fjell, ligger Voss tilgjengelig for ytterligere friluftsopplevelser. Der finnes også Norges største hang- og paragliderklubb med over 800 medlemmer.
Daglig leder Malene Hetle Hole (26) forteller at årets grunnkurs 31. mai, allerede er utsolgt, med flere på venteliste.
Selv om Voss ligger 102 kilometer fra Bergen, kan Hole røpe at det kommer mange bergensere til tettstedet for å prøve paragliding.
– Flyområdene i Voss er veldig lett tilgjengelig hvis man tar tog, og går rett på gondolen, sier Hole.
Hvorfor tror du at folk synes at paragliding er gøy?
– Det er mange som har tenkt på tanken om å fly. Det er jo en egen frihet. Paragliding er veldig tett på naturen, så for min del, og for mange andre, er det en ny dimensjon av det å være ute i det fri, sier Hole.

Betydningen av det sosiale fellesskapet
Trond Nilsen er fagsjef for hang-, para- og speedgliding i Norges Luftsportforbund. Han forteller at det finnes fire nivåer på kompetansebevis i paragliding. Nivåene går fra PP2 til PP5.
Selv om grunnkursene i PP2 gjerne fylles helt opp, røper Nilsen at frafallet av paraglidere på dette nivået kan være svært stort.

– Vi har stort frafall mellom nivå 2 og 3. Noen ganger har vi så mye som opptil 90% frafall, men det varierer mellom klubbene, forteller Nilsen.
Hole peker på det sosiale aspektet som en viktig drivkraft for å fortsette med sporten.
– Både Voss og Bergen har et aktivt miljø, med veldig mange etablerte flysteder. Så når det først er bra, så er det veldig bra. For å komme i gang med sporten, krever det at man står litt ekstra på i oppstarten, sier Hole.
Hole forteller at klubben i Voss har en fast progresjonshelg på slutten av
kurset. Den er gratis og åpen for alle paraglidere, uavhengig av nivået. Formålet er å gjøre det lettvint for paraglidere å få tilbakemeldinger av instruktører, samt å bli kjent med andre i miljøet.
– Vi ser at det hjelper å ha et sosialt miljø rundt seg, for å ikke dette av, avslutter Hole.