Innenriks

Skjermbruk i sengen: Øker sjansen for søvnvansker og reduserer søvnen
Skjermbruk kan ha stor effekt på søvnen, ifølge ny forskning. Flere studenter opplever søvnløshet. Her er rådene du bør følge.
I en ny forskningsartikkel omtalt av forskning.no legges det frem hvor mye én time foran skjermen etter at man har lagt seg betyr for søvnen. Sjansen for symptomer på insomni (søvnløshet), stiger med 59 % og søvnvarigheten reduseres i gjennomsnitt med tjuefire minutter.

– Jeg tenker at det gir mening egentlig, sier student på medie og interaksjonsdesign (MIX), Anya Røng Skatvedt.
Studenten forteller at hun sliter med innsovning nesten hver kveld. Skatvedt bruker telefonen i tiden før hun legger seg, og etter hun har lagt seg i sengen.
– Jeg pleier å snakke på FaceTime eller planlegge neste dag på notat-appen, utdyper hun.
Medstudenten Vera Tornes sliter også med å sovne, og føler seg sjeldent uthvilt om morgenen.
– Jeg ligger og ser på serie i sengen helt til jeg skal legge meg, forteller Tornes.
Studenten har hørt før at skjermbruk før leggetid har negativ påvirkning på søvnen, blant annet av hennes egen far som hun beskriver som en biohacker.
– Hvorfor fortsetter du å se på skjermen om kvelden når du vet konsekvensene av å gjøre det?
– Det er vel fordi jeg føler at jeg ikke har tid til å gjøre det jeg liker på dagen, så da ofrer jeg litt av søvnen for å få tid til det om kvelden, Forklarer Tornes.
Forskjell på hva slags type skjermbruk?
Forskningen har tatt for seg data fra over 45.000 norske studenter i aldersgruppen 18-28 år.
Hensikten var å finne ut hvordan skjermtid i sengen påvirker søvnkvalitet og søvnløshet. Den ville også utforske om det var noe forskjell mellom skjermtid på sosiale medier og andre typer skjermbruk.
De kom frem til at det ikke var noe forskjell på om skjermbruken var på sosiale medier eller andre typer aktiviteter.

Sammen Søvnskole: – Skjermen kan forverre søvnproblemer
– Lyset fra skjermen får hjernen vår til å tro at det er dag, og da utskiller den ikke søvnhormonet melatonin til ønsket tidspunkt, sier Ruth Velsvik, rådgiver og behandler ved Sammen psykisk helse.
Velsvik driver studentsamskipnadens tilbud "Sammen Søvnskole". Der lærer de bort noen av mekanismene rundt søvn. I tillegg gir de gode råd om hvordan man kan forbedre søvnen sin dersom man sliter med søvnløshet.
– Statistikk fra studentenes helse- og trivselsundersøkelse viser at søvnproblemer har økt blant studenter de siste årene, fortsetter hun.
Studentenes helse- og trivselsundersøkelse (SHoT) fra 2022 viser at 34 % av studenter i Norge har Insomni.
– Jeg tror at skjermen kan forverre eller opprettholde søvnproblemer hos en del som velger å skrolle på telefonen når de ikke får sove, forteller Velsvik.
Det hjalp å legge vekk telefonen

– Jeg sovnet rundt én time før og følte meg mye mer uthvilt om morgenen, sier sosialantropologi-student Åsmund Karlbom Dahle.
Dahle hadde forrige uke et prosjekt hvor han ikke brukte sosiale medier hele uken. En konsekvens av det var at han ikke brukte telefonen før han skulle legge seg og heller ikke i sengen.
– Siden jeg ikke kunne bruke sosiale medier, hadde jeg heller ikke noe grunn til å bruke telefonen. Da brukte jeg heller tiden før jeg skulle sove til å lese i en bok, forklarer studenten.
Før han satt i gang prosjektet sitt, pleide han å se på telefonen mellom én halvtime eller time i sengen før han la seg. Studenten sier at han merket stor forskjell i søvnkvaliteten sin bare på den ene uken.
– Kommer du til å fortsette å bruke skjermen mindre?
– Ja, absolutt.
Endring i vanene?
– Jeg kommer 100 % til å bli bedre til å bruke skjermen mindre før jeg skal legge meg, sier Skatvedt.

Hun sier også at hun kan tenke seg å følge et av rådene til Velsvik.
– Jeg har nettopp kjøpt en vekkerklokke, så jeg kan se for meg å bytte ut alarmen på telefonen med den, sier hun smilende.
Planleggingen av neste dag er derimot noe hun ikke har tenkt til å legge fra seg.
– Det er koselig å planlegge dagen etterpå, for da vet jeg hva jeg skal gjøre, og jeg sover bedre, forklarer hun.
Venninnen Tornes er mer usikker på om hun kommer til å endre vanene sine.
– Jeg tviler på at jeg kommer til å endre meg så mye. Jeg har visst konsekvensen av skjermbruken fra før, men jeg ser fortsatt på serier i sengen, sier hun etterfulgt av latter.
Hun sier derimot at hun kanskje vil bry seg mer i fremtiden.
– Man får være sunn når man blir gammel, avslutter hun.