Sport

Onsdagsturneringen er nå FIDE-ratet for første gang.

Sjakkboomen fortsetter: Rekordtall og økende interesse for lynsjakk

Lynsjakktilbudet i Bergen vokser og stadig flere finner veien til brettet, både på nett og i fysiske turneringer. Med økt oppmerksomhet rundt det raske formatet, håper Bergen Sjakklubb på å styrke sjakkmiljøet i byen.

Publisert

Lynsjakk:

  • Hver spiller har maksimalt ti minutter totalt, men ofte tre eller fem minutter per spiller, med eller uten tilleggstid.

  • I motsetning til langsjakk gis det ikke tilleggstid til motstanderen ved regelbrudd.

  • Ett ulovlig trekk fører til tap i offisielle turneringer, med mindre reglene spesifiserer noe annet.

  • Hvis en spiller går tom for tid, taper de partiet, med mindre motstanderen ikke har nok materiell til å sette matt, da blir det remis.

Sjakkinteressen i Norge ser ikke ut til å avta. I 2024 ble historiens første NM i lynsjakk for jenter og kvinner arrangert. De rekordhøye seertallene under lyn-VM det samme året vitner om veksten i popularitet. Antallet lynsjakkturneringer i Norges Grand Prix-serien har også økt kraftig – fra 21 turneringer i 2022-23 til 35 året etter. 

Lokalt i Bergen, har veksten også vært tydelig. Bergens Schakklub har de siste årene opplevd en dobling i deltakelsen i sitt klubbmesterskap i lynsjakk, fra 13 spillere i 2022 til over 30 de to siste årene.

– Sjakk går i retning av raskere formater, mye takket være nettpåvirkning og Magnus Carlsens initiativer. Vi ser en stor interesse for lynsjakk, og derfor ønsket vi å gi et stabilt tilbud med turneringer som nå også er FIDE-ratet, sier Scott Macody Lund, styremedlem i Bergen Schakklub og initiativtaker bak utendørstilbudet Smugsjakk.

Bergen Schakklubs månedlige lynsjakkturnering, Onsdagslyn, startet opp igjen denne måneden og er for første gang Fide-ratet. Turneringen er en del av et økende tilbud til sjakk-entusiastene. 

Månedlig lynsjakkturnering i Bergen

Bergen Schakklub har arrangert Onsdagslyn den siste onsdagen i måneden fra mars til juni, siden 2007. Styremedlem Lund, sier at lynsjakktilbudet stadig blir mer populært. 

Turneringen er åpen for de fleste, men Lund anbefaler deltakere å ha minst 1.200 i lynsjakk-rating på Chess.com, for å få mest ut av opplevelsen. For de som ikke ønsker å spille i en klubb, tilbyr Smugsjakk et lavterskeltilbud der alle kan prøve sjakk utendørs. 

– Hver lørdag i nærheten av Møhlenpris, når det er godt nok vær til å spille ute, arrangerer vi det slik at alle kan komme å spille sjakk. Det er så lavterskel en kan få det.

Scott Macody Lund skjønner hvorfor lynsjakk blir mer populært.

Flere sjakkspillere, men fortsatt utfordringer

Interessen for sjakk har økt spesielt på nett. Lund sier at det er en utfordring å omsette den enorme interessen for nettsjakk til fysisk deltakelse i klubbene. De håper turneringer som dette kan hjelpe på. 

– Over 400.000 nordmenn spiller sjakk på nett, men færre enn 10.000 er medlemmer i en klubb. Vår oppgave er å kanalisere denne enorme interessen inn i de fysiske turneringene, sier Lund.

David Bernson er aktiv spiller i Bergen Schakklub og deltaker på onsdagsturneringene. Han har selv merket økt oppmøte på klubbens arrangementer.

– Jeg tror mange etter hvert blir lei av å bare spille på nett og ønsker å utvikle seg videre på brettet. Det er noe helt annet å møte en motstander ansikt til ansikt, sier Bernson, som selv har deltatt i NM og flere klubbturneringer.

Han tiltrekkes mer til sjakk enn andre brettspill.

– I motsetning til andre spill, involverer sjakk mer tenking, taktikk og strategioppbygging. Det ligger mye bak hvert trekk.

Det er likevel ikke bare selve spillet som gjør Bernson så engasjert.

– For meg er ikke rating det viktigste. Sjakk handler like mye om det sosiale og gleden ved et godt parti.

David Bernson tror folk til slutt vil bli lei av nettsjakk.

Lynsjakk er publikumsfavoritten

Mye tyder på at sjakkens økende popularitet i stor grad skyldes lynsjakk-formatets raske og intense spillestil.

– Lynsjakk gir et sterkere kampelement og mer psykologisk spill. Det blir mer dramatikk, med ulovlige trekk, veltede brikker og situasjoner hvor klokken spiller en avgjørende rolle. Det gjør det mer spennende for både spillere og publikum, sier Lund.

Han tror at det korte oppmerksomhetsspennet i dagens samfunn også påvirker sjakkens utvikling.

– Folk vil ha raske og aggressive partier. Mange liker fortsatt klassisk sjakk, men seertallene lyver ikke. Lynsjakk er definitivt det mest publikumsvennlige formatet, sier han.

David Bernson engasjerer seg mye på grunn av det sosiale ved sjakken.

Barn og unge strømmer til sjakken

Søråshøgda Sjakklubb, som har spesialisert seg på barn og ungdom, har opplevd en dobling i medlemstallet siden 2023. Klubbleder Ole Valaker peker på flere årsaker til veksten.

Ole Valaker, leder av Søråshøgda Sjakklubb, merker den økende sjakkinteressen.

– Vi har satset målrettet på rekruttering gjennom SFO-kurs, sommerleire og gratistilbud under arrangementer, som Bergen Spillfestival. I tillegg har vi arrangert nasjonale mesterskap i Bergen, noe som har bidratt til å sette byen på sjakk-kartet, sier Valaker.

Han tror også at den sterke mediedekningen av sjakk de siste årene, har bidratt til å gjøre spillet mer tilgjengelig for familier.

– Sjakk er ikke lenger bare for intellektuelle. Mange foreldre ønsker at barna deres skal lære spillet for å utvikle problemløsning, tålmodighet og strategisk tenkning, sier han.

Veien videre

Med økende interesse for både lynsjakk og breddesjakk, ser fremtiden lys ut for sjakk-Norge. Lund oppfordrer flere til å prøve seg, enten i en klubb, på turneringer eller på lavterskeltilbud som Smugsjakk.

– Det viktigste er å ha det gøy og utfordre seg selv. Sjakk passer for alle, uansett nivå, avslutter han.

Powered by Labrador CMS