Kultur
Rosemary (91) står bak rekordsalget
I 1997 ble teatergruppen Bads opprettet av Rosemary Lund. I 2024 fikk hun oppleve at flere av årets forestillinger ble utsolgt før dørene åpnet.
– Det beste jeg har gjort i livet var å starte Bads, forteller Rosemary Lund.
Hun er opprinnelig fra Edinburgh i Skottland og ble inspirert av å ha sett en teaterforestilling på ferietur i hjemlandet. Det var ikke tvil om at hun ville gjøre det samme.
Lund har alltid vært opptatt av at Bads skal være inkluderende for alle.
– Den yngste er 6 år og den eldste er meg på 91 år, forteller hun.
Rekordsalg
Tidligere i år har Bads hatt seks Robin Hood hovedforestillinger. Jessica Margot Harrison er nestleder i Bads, og forteller at forestillingene i år har gått veldig bra.
– Salget i år har vært det beste vi har hatt noen gang. Forhåndssalget suste av gårde, sier Harrison.
Teatergruppen Bads har som tradisjon å besøke eldrehjem hvert år, og i nærmeste fremtid skal de reise rundt for å underholde og glede de eldre. Det gjør de etter hovedforestillingene i Fana Kulturhus er ferdig tidligere på året.
Lund forteller videre at hun opplever at eldrehjemmene setter pris på at de kommer:
– De synger og danser. De elsker det på eldrehjem.
Alle aldre og nasjonaliteter kan være med
Teatergruppen har 40 skuespillere, inkludert barn, unge og eldre voksne. I tillegg har de flere medlemmer som er med og hjelper til bak scenen.
I dag har gruppen medlemmer i alle aldre, og hele ni ulike nasjonaliteter er representert blant skuespillerne.
– Vi har ni nasjonaliteter. Vi har folk fra Hellas, Canada, Tyskland, England og USA, folk fra over alt. Det er veldig inkluderende, sier Lund.
Gruppens formål er at det ikke skal være noen høye krav for å bli medlem, og at det skal være åpent for alle uansett bakgrunn.
– Alle kan være med uansett forutsetning, og du får da et bredt spekter av folk. De med funksjonshemming kan også være med, forteller Lund.
Nestleder Jessica Harrison forteller at gruppen er opptatt av at alle skal kunne være med.
– Lund brenner for at Bads skal være tilgjengelig for alle, ikke bare for de i teatergruppen, men og for at folk skal kunne komme å se på oss. Vi har alltid hatt barnebilletten til 50 kr, forteller Harrison.
Harrison meddeler videre at deler av manuset er på engelsk. Det kan få publikum til å forstå selv om man ikke kan norsk.
– Halvparten av manuset er på engelsk og på norsk. Vi bytter gjerne om midt i en setning. Vi bruker lang tid på å sørge for at det skal være forståelig selv om man bare kan det ene språket, sier Harrison.
Berikelse å delta i kultur
Eduardo Andersen, bystyrerepresentant i Bergen kommune, forteller at kultur kan bidra til inkludering. Han mener det kan være en ide å ha kulturelle tilbud som inkluderer alle aldre.
– Det hørtes ut som en kjempeide. Hvis du skal drive teater trenger du folk i alle aldre. God teater reflekter ofte livet. Da trenger du skuespillere i alle aldre for å lage en god forestilling, sier Andersen.
– Det er nok veldig bra både for de eldre og de yngste at de får lov til å være med hverandre. Å skape dialog og bygge ned fordommer, forteller Andersen.