Innenriks

Rekord i norgesreiser
Nordmenn har for tredje år på rad satt ny reiserekord. Antallet som reiser innad i Norge er det høyeste som er målt i reiseundersøkelsen. Det er både bra og dårlig mener klimaekspert.
I 2024 var det rekordhøy reiselyst blant nordmenn, det kommer frem i SSB sin årlige reiseundersøkelse. 24 millioner reiser i eget land var også det høyeste antallet norgesreiser som er målt for ett enkelt år.
Heller Norge enn utlandet
Lilly Marie Hove (22) studerer sykepleie i Bergen, ved siden av er hun veldig glad i å reise i Norge.

– Jeg er veldig glad i innenlandsreiser. Jeg har reist mye i Nord-Norge, det har åpnet øynene litt opp for meg. Jeg fikk en liten oppvekker under korona, for da måtte man reise innenlands.
Hove har reist, og planlegger å reise mye innenlands i årene som kommer. Hun tilbringer heller ferien i Norge enn i utlandet.
– Man får opplevd veldig mye mer på en innenlandsreise i Norge enn på en chartertur. Jeg er veldig glad i fjellet, så jeg får gått fjellturer samtidig som jeg er på ferie. Jeg får opplevd veldig mye nytt. Jo mer jeg har reist i Norge, jo mer har jeg åpnet øynene mine for nye plasser.
I 2024 lånte hun en van av bestefaren og hev seg på veien.

– Det ble veldig spontant, jeg kjøpte meg en sponplate og satte sammen bein på den inni bilen. Tok med meg en venninne på vei til Lofoten. Vi stoppet en god del plasser på vei opp og gikk masse fjellturer. Vi kjørte Lofoten rundt i to uker. Tipset er å dra litt utenom de store turistsesongene, vi fikk litt plassene for oss selv, det var helt nydelig.
– Etter den turen gikk det bare én uke, så tok jeg med en ny venninne på en ny tur. Da reiste vi mest i Møre og Romsdal.
– Jeg var helt stum
Selv om Hove har reist og opplevd mye, er det spesielt ett minne som sitter igjen.
– Vi fikk med oss en soloppgang i Reinebringen i Lofoten, det er kanskje noe av det fineste jeg har sett noen gang. Det bildet sitter fast i hodet. Jeg var helt stum, det er noe helt annet enn hva man ser her på Vestlandet.
– Det å se solen komme opp fra havet der, er noe man bare må oppleve selv. Jeg skjønner ikke helt hvordan vi har noe så fint.
– Fly er den store synderen
Klimaekspert Håvard Haarstad (46) sier at det er bekymringsfullt at nordmenn setter reiserekord, men ser også positive tegn i undersøkelsen.

– Det er jo positivt at man heller reiser i Norge enn at man reiser utenlands.
– Hvordan
vurderer du klimaavtrykket av innenlandsreiser sammenlignet med
utenlandsreiser?
– Når det gjelder klimaavtrykket av reising, så er det fly som er den store synderen. Det er jo høye klimafotavtrykk av store skip og den type ting også, så lenge de går på diesel eller andre fossile kilder. Fly er den store verstingen, og når vi reiser utenlands så reiser vi gjerne med fly. Jo lenger vi reiser, jo mer utslipp blir det.
Han peker blant annet på tog og langsommere reiser som miljøvennlige løsninger.
– Man kan tenke at selve reisen er en del av det å reise. Istedenfor å pakke seg inn i et fly og ha en langhelg i New York, kan man heller tenke på det vi kaller sakte reising. Se på reising som en aktivitet i seg selv.
Haarstad tror ikke trenden med innenlandsreiser vil stoppe, dette henger også sammen med klimaendringene.
– Mange feriesteder som nordmenn liker å reise til har vært rammet av skogbranner og hetebølger. Jeg tror at det kommer til å slå inn på reisevanene våre etter hvert. Folk blir mer redd for det.
Han mener alle har et personlig ansvar.
– Jeg tenker at vi har et stort ansvar. Man kan samtidig tenke at 80 % av jordens befolkning aldri setter seg på et fly. Det er en liten andel av jordens befolkning som faktisk har den muligheten som vi tar for gitt i Norge. At vi bare setter oss på et fly og flyr et sted. Da er vi ansvarlige for en veldig stor del av klimaendringene, forteller Haarstad.
– Den årlige sydenturen har blitt dyrere
Reiselivsforsker Veronica Blumenthal (36) ved Transportøkonomisk institutt sier det er flere grunner til at nordmenn reiser mer i eget land.

– Hovedårsaken til at flere reiser innenlands har nok noe med kronekursen å gjøre. Den årlige sydenturen er blitt mye dyrere, det er dyrere å dra på helgeturer til London eller Amsterdam, fordi den norske kronen er såpass svak nå. Man får mindre valuta for pengene, da kan det være fristende å ta en tur her hjemme, forteller hun.
– Man kan også si at folk er mer miljøbevisst, og at mange derfor er mer opptatt av kortere reiser. Miljøet har nok en påvirkning, selv om jeg tror at kronekursen er den viktigste årsaken.
Blumenthal peker også på togreiser som en gledelig utvikling.
– Vi ser at nordmenn reiser mer med tog enn tidligere, dette er et tydelig tegn på at vi er mer opptatt av miljøvennlige reisemåter. Tog er ikke attraktivt i seg selv, det tar mye lenger tid enn å fly og er vanskeligere å planlegge.
Hun tror også på å bruke reisen som en del av opplevelsen.
– Jeg har troen på kombinasjonen av aktive reiseopplevelser og mer «slow travel». Der man gjør transportetappene til en del av reisen. Det kommer vi nok til å se mer av.
Reiseentusiast Lilly Hove (22) tenker også på miljøet når hun velger å reise i Norge, samtidig som hun tar del i "slow travel" trenden.
– Jeg kjører mye bil. Det er ikke så bra for miljøet, men det er bedre enn å ta fly. Jeg velger alltid å kjøre bil når jeg skal reise rundt i Norge. Jeg føler absolutt jeg har gjort noe litt bra for miljøet, når jeg velger å ikke ta fly, avslutter Hove (22).