Kultur

SJELDEN VARE: Få steder i Bergen har ferskt glutenfritt bakverk.

Reiste fra Askøy til Flaktveit for en bolle

Flere uttrykker misnøye med det glutenfrie tilbudet i Bergen. Dette bakeriet har tatt grep.

Publisert Sist oppdatert

Hva er gluten?

  • Et protein som finnes i kornsorter som hvete, bygg, rug og spelt.

  • Gir elastisitet og binder i bakverk.

  • Finnes i kornbaserte matvarer som brød, boller, pasta og kaker i tillegg til matvarer som øl, soyasaus og noen typer buljong.

  • Gluteninnhold under 20 ppm (parts per million) merkes som glutenfritt.

Hva er cøliaki?

  • Autoimmun sykdom som fører til oversensitivitet mot gluten.

  • Sykdommen er kronisk - altså livsvarig.

  • Inntak av gluten fører til betennelse i tynntarmen, og reduserer kroppens evne til å ta opp næring.

  • Svært små mengder gluten kan føre til skade på tarmen.

  • Glutenfri mat er eneste medisin.

  • 1-2% av befolkningen antas å ha cøliaki.

Kilde: Norsk Cøliakiforening

– Det sier jo litt at vi kommer fra Askøy i dag for å få kjøpe en glutenfri bolle.

Cecilie Heldal Pettersen, leder i Cøliakiforeningen i Hordaland, har tatt turen til Flaktveit for å få tak i det nesten ingen tilbyr i Bergensområdet: ferskt glutenfritt bakverk. Hun er ikke imponert over byens glutenfrie utvalg.

– Det er dårlig. Altså, jeg vil si at det kommer seg. Men vi er ennå et U-land i forhold til det jeg ser fra Østlandet og Sørlandet. Fersk bakst vet jeg ikke om finnes i Bergen sentrum. Mange har et frossent kakestykke og noen har boller på frys, men jeg vil jo ha noe ferskt, sier Heldal Pettersen.

STORT UTVALG: Cecilie Heldal Pettersen og datteren Lara syntes det var vanskelig å velge hva de skulle kjøpe på bakeriet.

Økende trend

De siste årene har det dukket opp flere glutenfrie bakerier på landsbasis. I Oslo har de nå flere bakerier som selger utelukkende glutenfritt. Trenden ser likevel ikke ut til å ha nådd regnbyen. 

Heldal Pettersen har selv hatt cøliaki i 20 år, diagnosen er hun ikke alene om. Overlege i indremedisin og fordøyelsessykdommer ved Haukeland, Birgitte Emken, forteller at i snitt 1% av Norges befolkning har denne autoimmune sykdommen. Hun opplyser at man over lang tid har sett en gradvis økning i antall som diagnostiseres med slike sykdommer, deriblant cøliaki. Den eneste behandlingen for cøliaki i dag er en strengt glutenfri kost.

I omtrentlige tall tilsvarer dette 55 000 av Norges 5,5 millioner innbyggere, og 3000 av de omtrent 300 000 bergenserne.

– I tillegg kommer det for eksempel folk med irritabel tarm som også kan reagere på gluten, og derfor har det bedre hvis de spiser glutenfritt, sier Emken.

Stor pågang

TRAVELT: Bakerieier Martha Kubasinska og ansatt Katarzyna Dolatkiewicz har nok å gjøre.

Marthas Fancy Kaker på Flaktveit er en aktør i Bergensområdet som skiller seg ut på den glutenfrie fronten. Bakeriet arrangerer "glutenfri dag", en dag hvor de, som navnet tilsier, kun selger glutenfritt. Dette er den femte gangen siden de startet med konseptet i april i fjor. Bakerieier Martha Kubasinska forteller at bakeriet har opplevd et større kundetrykk for hver gang. I dag kom de første kundene allerede før åpningstid. 

– Folk er veldig takknemlige. De har ikke spist enkelte av disse tingene på flere år. Folk forteller at det på andre steder finnes kun ett glutenfritt alternativ, mens de her kan velge hva de vil. Så kanskje blir det litt "crazy" her i dag, sier Martha Kubasinska.

Som svar på trykket, prøver bakeriet for hver gang å utvide tilbudet, i tillegg til at de tester ut nye oppskrifter.

Til vanlig selger bakeriet hovedsakelig glutenholdige bakverk, men de har alltid et lite utvalg glutenfritt. For å sikre et trygt glutenfritt miljø har bakeriet vært nødt til å vaske kjøkkenet grundig og bruke separerte områder og utstyr ved tilberedningen av de glutenfrie bakevarene.

Føler meg inkludert

TIDLIG UTE: Ida Ingebrigtsen (f.v.) og venninnen Malene Midthun var blant de første kundene.

En av dagens første kunder er Ida Ingebrigtsen. Hun har cøliaki og skryter av bakeriet:

– Det er helt fantastisk med et sted som tilbyr så mye glutenfritt! Jeg føler meg litt mer inkludert når jeg kan gå på en kafé hvor jeg vet at jeg kan spise noe.

Ellers er heller ikke Ingebrigtsen særlig imponert over Bergens glutenfrie tilbud.

– Det begynner å bli bedre, men det er ikke veldig mye å skryte av. Det er noen som er veldig flinke, og så er det noen som har et forbedringspotensiale, sier hun.

Få som satser

Lederen i Cøliakiforeningen Hordaland berømmer det de har fått til på Flaktveit og håper at flere aktører vil la seg inspirere.

– Jeg håper andre restauranter og kafeer ser at dette er populært, og at tilbudet blir brukt, sier hun og nikker mot køen.

LANG KØ: Kundene venter utendørs, på tross av regnet.

Bare en halvtime etter åpning er bakeriet fullt, og køen strekker seg flere meter ut av bakeriet. Cecilie Heldal Pettersen forundrer seg over at ikke flere satser på glutenfritt i Bergen:

– Det er helt latterlig at det er så dårlig glutenfritt tilbud her. Det er virkelig et marked for det, og vi er Norges nest største by.

Hun spekulerer likevel i om uvitenhet kan være årsaken, og legger til at Cøliakiforeningen gjerne hjelper de som ønsker å tilby noe glutenfritt, men som mangler kunnskapen.

– Det kan hende folk ikke tør å ha glutenfritt fordi de synes det er skummelt. Det handler først og fremst om mattrygghet. Glutenfri mat skal blant annet ikke ligge inntil mat med gluten, og man må bruke egne klyper. Det er jo ikke vanskelig når man bare kan det!

Det er diskriminerende

ABSOLUTT alt glutenfritt!

Heldal Pettersen mener at et dårlig glutenfritt tilbud er problematisk for personer med cøliaki.

– Det er jo diskriminerende! Det er en sykdom, ikke et valg man tar. Hvis man for eksempel bare skal ut og spise en kebab med gutta, så vet man ikke om det er trygt, eller om man blir dårlig av det, forteller hun.

Heldal Pettersen mener ikke det er nødvendig at bakerier lager kun glutenfritt, så lenge matsikkerheten og kunnskapen er god. Selv ønsker hun kafeer hvor hun kan gå med familie og venner, der alle kan få noe.

– Alle klarer å ha noe glutenfritt, tenker jeg. Det bør de klare.

Powered by Labrador CMS