Sport
Regelendring skaper reaksjoner
I februar annonserte det internasjonale friidrettsforbundet (World Athletics), et forslag om en regelendring i den tradisjonelle friidrettsøvelsen lengdehopp. Kritikken har haglet mot forslaget og flertallet stiller seg i mot.
I dagens lengdehopp konkurranser blir omtrent én av tre hopp ugyldige.
Alle lengdehopp måles i dag fra samme sted. Det er en satsplanke, med en sort stripe som markerer hvor hoppet måles fra. Går du over den svarte stripen, så tråkker du dødt. Da blir hoppet ugyldig.
Ettersom hoppene måles fra samme sted, uavhengig av hvor du satser fra, må utøverne prøve å treffe planken så godt som mulig for å maksimere hoppet sitt.
Det at utøverne prøver å komme seg så nære målingspunktet som mulig, fører til en stor andel ugyldige hopp. Det er fordi utøverne har lett for å tråkke over den sorte stripen.
Det internasjonale friidrettsforbundet ønsker dermed å teste ut en ny måte å gjennomføre øvelsen på.
Mindre spenning
Kritikken har haglet mot forslaget, og flertallet stiller seg imot. En av motstanderne til regelforslaget er friidrettstrener Henning Hofstad.
– Jeg er helt imot forslaget og mener idretten mister en dimensjon, uttaler han.
– Jeg synes enhver friidrettsøvelse skal ha en del utfordringer. Å ha et tilløp som treffer planken er en del av øvelsens karakter og egenart, fortsetter Hofstad.
Lengdehopp er en av de mest tradisjonsrike friidrettsøvelsene, og Hofstad frykter at en endring som denne bare vil være starten på å endre øvelsen totalt.
– Jeg er ganske overbevist om at fjerning av planken, på sikt, vil gjøre at utøverne kun trenger å hoppe tre ganger, kontra seks som det er i dag, forteller han.
Den beste hopperen burde vinne
Tor Haugland er tilhenger av forslaget fra det internasjonale friidrettsforbundet. Han har vært trener i 45 år, og var aktiv utøver før det. Han mener at innføringen av satssone må gjennomføres.
– Det må være satssone. Det er det mest rettferdige, uttaler han.
Videre forklarer han hvorfor:
– Med satssone så vil hoppet måles fra der du satser fra. Da vil den beste hopperen, den som hopper lengst, vinne konkurransen, sier Haugland.
Han merker likevel at de fleste innad i miljøet stiller seg imot forslaget.
– Jeg administrerer en Facebook-side der det iblant avholdes diskusjoner. Angående satssone vil jeg tippe at 70% er mot å endre regelen, mens de resterende 30% gjerne vil ha en endring, innrømmer Haugland.
Har kun fått informasjon fra media
Bymag har vært i kontakt
med Eddie Ebbesvik. Han er daglig leder i Hordaland Friidrettskrets og
forklarer situasjonen slik:
– Vi har ikke fått noe informasjon fra hverken forbund eller internasjonale forbund. All informasjon vi har fått er fra media.
Han er likevel skeptisk til forslaget.
– Jeg mener at endringen vil forringe kvaliteten og spenningen i en lengdekonkurranse, uttaler han.
Ebbesvik forteller videre at han ser én positiv side med endringen.
– Det eneste positive jeg ser i det, er at man er på hugget for å skape nye konsepter og gjøre friidretten mer interessant. Dette forslaget tror jeg derimot ikke er løsningen, avslutter han.