Innenriks

REDNINGSELSKAPET: – Vi har for lite frivillige.

Redningselskapet:
– De frivillige er alfa og omega

I fjor økte drukningsstatistikken med 14,5 % nasjonalt. Redningsselskapet trenger flere frivillige til å spre drukningsforebyggende informasjon på land.

Publisert

– Hvis vi har for få frivillige, får vi ikke gjennomført samfunnsoppdraget vårt forteller Eirik Fausa, leder for Redningsselskapet (RS) Region Vest.

Mandag kommende uke begynner Redningsselskapet sin nasjonale rekrutteringsaksjon for å få flere frivillige. De er særlig på kikk etter folk som kan drive med opplysningsarbeid på land.

– I den delen som heter "frivillig-land" har vi for få folk. Vi har kampanjen fordi vi ser at det skjer endringer i samfunnet rundt oss. Vi trenger folk for å møte disse endringene, sier Fausa. 

STØTT REDNINGSSKØYTENE: Redningsselskapet har 29 frivillige redningsskøyter.

2024 – Et rekordår for drukning

Redningsselskapets drukningsstatistikk viser at 2024 var et rekordår for drukningsulykker. 95 personer druknet, en økning på 14,5 % fra gjennomsnittet de foregående årene.

– 2024 var det første året hvor det var flere som druknet på sjøen enn som ble drept i bilulykker, forteller Fausa.

Vestland topper drukningsstatistikken, med 111 av 712 drukningsulykker fra 2017 til dags dato.

Fausa mener at samfunnsendringer har skyld i den dystre utviklingen.

– Vi har stadig flere eldre, som statistisk sett er mest utsatt for drukningsulykker, i tillegg til at vi har stadig flere innvandrere med begrenset sjøerfaring.

Videre forteller han om endret bruk av sjøen, med flere fritidsbåter og økt yrkestrafikk. At det norske klimaet endrer seg er også en utfordring.

– Livsstilen vår endrer seg. Folk sitter mer inne på datamaskinene sine, og de har ikke samme sjønære forhold som mennesker hadde før.

Folkeopplysning om trygghet på sjøen

BERNHARD ERIKSEN: Leder for Frivillig Land Bergen

På grunn av at færre har erfaring med sjø, ser Redningsselskapet et behov for å øke andelen frivillige. Nå vil de rekruttere flere som jobber på land og sprer drukningsforebyggende informasjon. Eirik Fausa kaller det "Folkeopplysning om trygghet på sjøen".

I strategien for RS Frivillig Land skrives det at organisasjonen ønsker 6.000 timer frivillig forebyggende aktivitet i 2025, en økning på 1.000 timer fra året før. De vil også mobilisere 10 % flere land-frivillige hvert år frem mot 2030.

En av de som engasjerer seg er Bernhard Eriksen. Han er leder for Frivillig-land i Bergen.

– Jeg opplever det som svært meningsfullt å få jobbe med forebyggende aktivitet. Jeg er veldig opptatt av Redningsselskapets mål om at ingen skal drukne, forteller Eriksen.

Eriksen synes det er bra at Redningsselskapet vil satse på forebyggende landarbeid fremover.

– I Bergen er vi nå 13 aktive medlemmer, det er ikke nok til å dekke det behovet samfunnet rundt oss har, sier han.

Eriksen forteller om et mangfold av arbeidsoppgaver som frivillig på land.

– Vi sprer kompetanse på livredning og førstehjelp, og besøker båtlag og messer for å snakke om sjøsikkerhet. I tillegg kjører vi turer med Elias-båten og sprer kompetanse om bruk av redningsvest.

Som ny frivillig får man grundig opplæring innen risikofaktorer knyttet til drukning, bruk av sikkerhetsutstyr i båt, sjekk av redningsvest, førstehjelp, livredning og mer skriver Redningsselskapet på sine hjemmesider.

Eriksen synes det er viktig at folk langs hele kysten engasjerer seg, da behovet er der.

GENERALSEKRETÆR: Stian Slåtterøy Johnsen

To av tre er frivillige

Generalsekretær i Frivillighet Norge, Stian Slåtterøy Johnsen, forteller at to av tre nordmenn gjør frivillig arbeid i løpet av et år. Han har likevel én bekymring for utviklingen av det frivillige engasjementet.

– Nye undersøkelser viser at de som er frivillige, engasjerer seg i færre organisasjoner. Da blir det gjerne litt kamp mellom de frivillige organisasjonene, sier han. 

– Behovene blir ikke mindre. En av de store samfunnsutfordringene vi står overfor er demografiendringen. Fremover tror jeg derfor det blir enda viktigere å skape aktivitet for seniorer, og at vi får engasjert flere eldre i frivilligheten.

I tillegg til at frivilligheten er verdifull for fellesskapet, mener Slåtterøy Johnsen det er helsefremmende.

– Det å være aktiv med andre mennesker og gjøre noe meningsfullt er som åtte om dagen for den psykiske helsen. Innenfor beredskap tror jeg spesielt at man får en følelse av å bidra til noe som er viktig for samfunnet.

Verdt millioner

RS: I Bergen trengs det flere frivillige i Redningsselskapet.

RS-lederen for Vestlandet forteller at de frivillige er avgjørende for å fortsette driften av Redningselskapet. I tillegg er engasjementet til økonomisk fordel for samfunnet.

– Frivilligheten i Redningsselskapet er målt til 200 millioner kroner, altså bruker folk fritiden sin verdt den summen, forteller Fausa.

 Han understreker viktigheten av de frivilliges innsats i Redningsselskapet.

– De frivillige er alfa og omega. Det er virkelig de som er ryggraden i selskapet.

Også Bernhard Eriksen kommer med en klar beskjed:

– Vi trenger flere i Bergen som er villige til å brette opp ermene og ta i et tak for å drive holdningsskapende arbeid.

Powered by Labrador CMS