Kultur

Reagerer på dagens datingapper
Datingappene har for alvor gjort sitt avtrykk på datingkulturen, og mange er kritiske til bruken av dem. Nå øker etterspørselen etter en ny tjeneste.
På Det Akademiske Kvarter strømmet folk til arrangementet "Dating og pardannelse blant studenter - En spekulativ aften", i regi av sosiologisalongen, for å diskutere datingkulturen i dag. I følge arrangementsbeskrivelsen lever vi i dag i en historisk singel tidsalder. Flere opplever det som stadig vanskeligere å finne seg en partner, og normen for når man får barn har flyttet seg opp i tredveårene. Arrangementet ble ledet av sosiologiprofessor Kristoffer Chelsom Vogt. Han mener det er vanskelig å si hvilken innvirkning datingappene har hatt på datingkulturen.
– Jeg synes det er vanskelig å svare på fordi vi mangler mye forskning. Det var derfor jeg innkalte til dette arrangementet der vi skulle få høre hva studentene tenkte om dette.
– Det er de som står midt oppi det og vet hva som rører seg, fortsetter Vogt.
Professoren er tydelig på at det har skjedd et skifte i hvilke møteplasser man tar utgangspunkt i.
– Det største skifte er fra ansikt-til-ansikt til skjermer. Datingplattformene tjener penger på at folk ikke kommer inn i varige forhold, men fortsetter å bruke appen.

Uforpliktende kultur
En av de som hadde tatt turen på arrangementet var Ingrid Glavin Petersen, og hun setter spørsmålstegn ved datingappene.
– Jeg kan jo ikke avfeie at folk finner hverandre på datingapper, men det skaper en slags "bruk-og-kast-kultur". Samtidig synes jeg at samfunnet forøvrig kan mangle arenaer hvor du kan møte folk.
Hun mener Norge har en ukultur.
– Norge generelt har en "hookup"-kultur. Man har en veldig uforpliktende kultur, og det tror jeg dessverre ikke man får gjort så mye med. Det tror jeg er en litt naturlig følge av et samfunn og kjønnsroller i utvikling, sier Petersen.

Fokus på profitt
En annen som var til stede var Elias Vatland. Han mener datingappene er ødeleggende, og retter et kritisk blikk mot aktørene bak.
– Jeg tror de som har laget appene først og fremst har behov for å tjene penger. Hvis det er hovedmålet, vil jo de holde folk der så lenge som mulig. De vil ikke hjelpe folk med å komme i forhold.
Vatland mener det bør legges til rette for at folk kan kommunisere lettere.
– Noen må ha som et mål at folk skal kommunisere og ha det fint med hverandre. Dersom vi lever i en kultur der profitt er det eiere vil oppnå, blir det ikke plass til at folk også skal kunne kommunisere, fortsetter han.

Folk er lei
Cecilie Hjortland jobber som matchmaker, og opplever at folk er lei av datingappene. Hun merker også økt etterspørsel etter hennes tjenester.
– Jeg merker det at folk er mer lei, så for meg som matchmaker er det mer interesse for det nå enn det har vært på lenge.
Er det flest menn eller kvinner?
– Det kommer helt an på aldersgruppen. Vi har veldig mange menn under 40, og veldig mange damer over 40, sier Hjortland.
Hun er klar på hva hun ser på som noen av de største utfordringene i dagens datingkultur.
– Jeg tror nok det er at man hele tiden tenker at man finner noe bedre. Det virker som at mange er på at de skal tikke av på alt, avslutter hun.
