Kultur

Raste mot byrådet etter forslag om nedleggelse:
Nå er Barnas kulturhus reddet
Bergen kommunes forslag om å stenge Barnas kulturhus ble møtt med sterke protester. Nå har aksjonsgruppen fått gjennomslag. Bystyret i Bergen har vedtatt å bevare kulturinstitusjonen‚ som en del av en ny etat.

Før jul ble det kjent at Bergen kommune ønsket å avvikle Barnas kulturhus og flytte tilbudet til andre kulturbygg og bydelsbibliotek. Det hele var en del av Kulturetatens spareplan på 10 millioner kroner for 2025.
Forslaget utløste kraftige reaksjoner. I januar samlet barn og voksne seg til demonstrasjon mot nedleggelsen. Med skilt som “Ikke ran byens barn” runget ropene “Heia Barnas kulturhus!” gjennom Bergens gater. En underskriftskampanje mot nedleggelsen samlet over 1100 underskrifter.
Nå har byrådet snudd. Forrige uke ble det klart at Barnas kulturhus likevel ikke skal stenge dørene. Elisabeth Slaattelid, konstituert leder for Barnas kulturhus, er lettet.
– Vi er takknemlig og rørt over støtten vi har fått. Barnas kulturhus har en over 30 år lang historie med kunstformidling for og med barn, og er en viktig institusjon i byen vår.
Kuttforslaget: – Det kom som et sjokk
Det lille trehuset i Kalmargaten, like bak Den Nationale Scene, åpnet dørene for 33 år siden. Siden 1990-tallet har Barnas kulturhus vært en viktig arena for kunst- og kulturformidling for barn.
Tilbudet omfatter gratis profesjonell scenekunst til barnehager på hverdager og åpne arrangementer for barnefamilier i helgene. Huset er spesialtilpasset barn, med egen scene, aktivitetsrom og café.

Kulturhusleder Elisabeth Slaattelid ble rystet da forslaget om å avvikle Barnas Kulturhus ble fremlagt som et sparetiltak før jul.
– Da vårt navn kom opp, mobiliserte skuespillere til protest og aksjonsgruppen "La Barnas kulturhus leve" oppstod. De har gjort en stor jobb med å vise hvor viktig Barnas kulturhus er, sier Slaattelid.
Frilansskuespiller og kunstnerisk leder for teaterkompaniet Krabatene Irene Ahnéll, har vært en av de sterkeste stemmene i aksjonsgruppens mobilisering mot byrådets forslag.
– Vi trodde ikke våre egne øyne og ører da vi hørte om forslaget. Når det kom ble vi ikke bare sjokkert, men forbannet. Man kødder ikke med Barnas Kulturhus!
Ahnéll mener byrådet har undervurdert husets betydning for både byen, kunstnerne og publikum.
– Barnas kulturhus er et unikt tilbud, som ikke kan erstattes ved desentralisering. Huset skal ikke erstatte tilbudet i bydelene, men bør supplere det.
Hun står også bak underskriftskampanjen mot forslaget og ble overveldet over engasjementet.
– Responsen fra barnehager, kunstnere og politikere overrasket oss. Vi så virkelig at vi ikke sto alene. Uten disse fantastiske politikerne, er det ikke sikkert saken ville fått samme utfall. Vi har møtt mennesker med makt som faktisk har lyttet til folket. Det gir håp.
Byrådet vil bevare Barnas kulturhus
Nå er avgjørelsen tatt; Byråd for næring, kultur og idrett Reidar Digranes (Sp) forsikrer at Barnas kulturhus vil bestå. Han mener at en omorganisering vil styrke kulturtilbudet i Bergen.
– Vi ønsker å sikre et godt kulturtilbud i hele byen og utnytte ressurser mer effektivt. Barnas kulturhus vil fortsatt være en viktig del av dette, sier Digranes.

Den nye løsningen innebærer en større omorganisering av Kulturetaten. Bergen kommune vil opprette en ny etat – Etat for bibliotek og kultur – der Barnas kulturhus vil inngå. Byrådet vil også effektivisere driften, bruke huset bedre og gjøre tilbudene mer brukervennlige.
Byråden vil gjøre Barnas kulturhus mer tilgjengelig for flere barn utenfor Bergenhus.
– Vi vil tilrettelegge for at skoler og barnehager utenfor sentrum kan benytte seg av tilbudet. Vi vil også ha tett dialog med Barnas kulturhus om hvordan man best kan utnytte arbeidsressursene fremover.
Kunstnerflukt: – Opplever at vi kanskje må bytte levebrød
Til tross for at kulturhuset ble reddet, er kulturarbeidere bekymret for konsekvensene av kuttene. Frilansskuespiller Hilde Trætteberg Serkland mener Barnas kulturhus spiller en avgjørende rolle i byens kulturliv.
– Barnas kulturhus tilbyr gratisforestillinger som fylles opp umiddelbart. For mange barn er det deres første møte med scenekunst eller musikk. Det er jo ikke sånn at etterspørselen blir mindre og det er ingen som kan ta over dette tilbudet, sier Serkland.

Hun frykter at de økonomiske innstramningene vil svekke Bergen som kulturby.

– Det gjør Bergen til en mindre attraktiv by å være kunstner i. Jeg vet jo at flere tenker at vi kanskje må finne noe annet å leve av, sier hun.
Teaterkompanileder Irene Ahnéll er også kritisk til kommunens effektivisering. Hun har jobbet ved kulturhuset i over 30 år.
– Det har alltid vært utfordrende å være kunstner i Bergen, men det er alltid avhengig av politisk innsats, interesse og vilje. Det er opp til de som sitter på makten å bestemme hvordan kunstnernes levekår skal være.
Hun mener at håpet for fremtiden som kunster i Bergen er lysegrønt. Likevel stiller Ahnéll spørsmål ved kommunenes spareplan.
– Det vi lurer på er, bortsett fra det å spare penger, hva er det egentlig politikerne tenker at en denne beslutningen vil bidra til Bergens rike kulturliv.
Kulturbyråden avviser kritikken
Byråd Digranes mener Bergen fortsatt satser på kulturtilbud.
– Jeg er ikke enig i at kulturlivet svekkes. Vi har hatt stort fokus på å unngå å kutte i byens kulturaktører. Det er bakgrunnen for at størsteparten av kuttene er i administrasjonen i kommunen.
Han henviser til at Bergen kommunen står ovenfor store økonomiske utfordringer.
– Med et underskudd på over 700 millioner kroner må vi gjøre en del effektiviseringsgrep. Likevel har en forutsetning i budsjettvedtaket vært at tilbudet til barn og unge skal skjermes i størst mulig grad.

Digranes forsikrer at ingen vil miste jobben som følge av omstruktureringen.
– Noen ansatte i kommunen vil regne med å få endringer i arbeidsoppgaver. Dersom noen blir definert som overtallige, så kan man bli tilbudt mest mulig relevante alternative jobber.
Byråden vil også berømme kulturaktørenes engasjementet rundt saken.
– Vi politikere må ta avveininger basert på tilbakemeldingene vi får. Folk har understreket viktigheten av barns kultur, og har bidratt til at vi nå har sørget for å videreføre driften av Barnas kulturhus, sier Digranes.
Kulturhuslederen ser lyst på fremtiden
Konstituert leder for Barnas kulturhus Elisabeth Slaattelid ser store muligheter i kommunens effektiviseringsplan.
– Det kan bli en vinn-vinn-situasjon. Økt samarbeid kan være et gode om det leder til en utvikling av tilbudet til barn og unge. Vi håper å finne nye måter å formidle på og bruke de mulighetene som ligger i huset, sier Slaattelid.

Hun vil arbeide for et sterkere samarbeid med bibliotek og andre kulturtilbud. Likevel understreker Slaattelid at dette ikke vil gå på bekostning av deres tilbud.
– Når byråden har valgt å ta vare på Barnas kulturhus, og ønsker å satse på dette, er jeg helt sikker på at det blir bra, sier Slaattelid.