SPORT

Yoga i solnedgangen.

Pust inn og slipp stresset ut

Fersk forskning viser at yoga kan være et effektivt verktøy for stressmestring og bedre mental helse. På Fløyen kombineres yoga med naturopplevelser – gir deltakerne en unik mulighet til å finne ro i både kropp og sinn.

Publisert

Ny forskning fra NTNU viser at yoga har dokumentert effekt på mental helse og stressreduksjon. Dette merket Annelen Pedersen Bjarto allerede første gang hun deltok på Bergen Fjell Yoga;

— Det var en veldig positiv opplevelse. Jeg følte det var veldig lavterskel og avslappende, smiler Bjarto. 

Deltakere på Bergen Fjell Yoga.

Magrethe Kristoffersen, derimot, har deltatt mange ganger, og er engasjert i yoga. Hun forklarer også at det har vært en viktig støttespiller under perioder med dårlig mental helse:

— Man får en sånn ro. Jeg har jo selv brukt det mye. Også med tanke på psykisk helse, jeg har jo slitt en del med angst og depresjon, og da har det vært til stor hjelp for meg, forklarer Kristoffersen. 

Solnedgangs-yoga med Bergen Fjell Yoga.

Raskt virkende

I følge de nye funnene fra NTNU, fører yoga til betydelig stressreduksjon. Deltakere i studiet rapporterte om rask effekt og økt ro. 

— Det var overraskende hvor markant stressreduksjon folk opplevde og rapporterte, forteller Ingunn Hagen, professor og medieviter ved NTNU. 

Yoga bidro også til å minske jobb-relatert stress:

— Stress er for mange sterkt til stede i arbeidslivet på en negativ måte. Dette påvirker hvordan vi utfører jobben. Det påvirker også hvordan du har det på jobb, forklarer Hagen.

Men hva er det egentlig yoga gjør med stresset? I artikkelen om studiet forklarer Marie Antonsen at når man stadig må være skjerpet, konsertert og på alerten - overaktiverer vi det sympatiske nervesystemet. Det å roe ned nervene kan være utfordrende, og det er dette yoga virker å gjøre. 

Yoga gjør at man slapper av, oppsummerer hun kort. Dette aktiverer den andre delen av nervesystemet - det parasympatiske nervesystemet. Antonsen utdyper videre at yoga skaper en balanse mellom de to delene av nervesystemet, og dette fører til en redusert stressfølelse. 

Til tross for at Kine Charlotte Solend anerkjenner at det er positivt at det kommer ny forskning på yoga, uttrykker hun også fascinasjon over at det er behov for forskning: 

— Jeg er veldig fascinert over at vi må forske på noe som er så naturlig, og som er så veldig logisk. På andre siden så er jeg glad for at det forskes på, sånn at de som føler at de må ha beviser før de prøver yoga, kan få det, forklarer Solend. 

Yoga i det fri

Kine Charlotte Solend klar for yoga.

Hverdagen kan være stressende, men eksperter mener at yoga er enkelt å ta i bruk. Kine Charlotte Solend har drevet Bergen Fjell Yoga i snart 12 år. Målet er å levere et folkelig tilbud som inspirerer til daglig bruk av naturen og yoga. 

— Du kan endre utrolig mye med bare å praktisere tre dype utpust, tre ganger om dagen. Kunsten er å skjønne at det ikke må være en hel time, forklarer Solend. 

Solend er tydelig i sin tanke om at det er sammenheng mellom kropp og sinn:

— Du kan tenke deg til en lett kropp. Du kan tenke deg en tung kropp. Over tid gir dette resultater, og det er fordi alt dette speiles i pusten. Så pusten er jo det som forener hodet, hjertet og kroppen.

Handler om å se innover

Psykolog og yogainstruktør.

Julia Jin Nordeide er både psykolog og yogainstruktør, og hun forklarer at yoga kan gi mer selvinnsikt. I en hverdag preget av ytre krav og prestasjon, er det lett å miste kontakten med seg selv.

Studiet på NTNU forklarer at beredskaps- og mobiliserings-mekanismer i kroppen stadig aktiveres som en respons på prestasjonskrav. Dette er også noe Nordeide gjenkjenner:

— Kulturen er lagt opp til at vi skal prestere, og det er veldig mye vi skal gjøre til enhver tid. Det gjør at vi ikke har nok oppmerksomhet til oss selv. Vi har ikke tid til å vende blikket innover og kjenne etter hvordan vi egentlig har det, sier hun.

Hun reflekter over at yoga kan være et nyttig verktøy for stressmestring, men at vi samtidig må løfte blikket og se på hvordan samfunnets høye tempo og press kan bidra til stress og psykiske helseplager.

Indre hygiene er like viktig som den ytre

Bergen Fjell Yoga.

Kine Charlotte Solend formidler budskapet om at det å praktisere indre hygiene hver dag er noe alle kan gjøre: 

— Jeg anbefaler folk å praktisere indre hygiene daglig, det er ikke noe du må sette av veldig lang tid til. Det kan være alt fra en pusteøvelse til å føre journal. Uansett om det er yoga, en tur eller treningssenter. 

Dette sier også psykolog og yogainstruktør Julia Jin Nordeide seg enig i: 

— Er dette noe du tenker flere burde implementere i hverdagen? 

— Ja, det burde være det i hvertfall. 

Margrethe Kristoffersen er tydelig på at yoga er lett for alle å begynne med: 

— Jeg tenker jo det at veldig mange som tenker at yoga er mye bevegelse og vanskelig, men egentlig så er yoga det å se på innsiden. Hvis du tar vekk forventningene man har om yoga, så er det ikke noe mer komplisert enn å sette seg ned å puste. 

Kilder: Marie Antonsen. (2025). Dette kan noen få timer med yoga gjøre med deg, ifølge forskning. Forskning.no. https://www.forskning.no/arbeidsliv-ntnu-partner/dette-kan-noen-fa-timer-med-yoga-gjore-med-deg-ifolge-forskning/2458231

Powered by Labrador CMS