Kultur
– Press på å ta den ene ølen
– Det er sikkert noen som føler på et drikkepress, sier Linus Paule Hage. – Det er en del av quizen i Bergen, sier han.
Brostrup Landstad opplever ikke at han må nyte alkohol for å delta på quiz.
– Jeg pleier å drikke vann, men jeg kan ikke si at jeg føler på noe drikkepress, forteller Landstad.
Quizdeltaker Linus Paule Hage kan forstå at noen kan kjenne på et drikkepress.
– Litt av settingen med å dra på quiz er å ta en pils. Det er en del av quizen i Bergen, sier Hage.
Quizmaster Stine S. Stolpestad mener at det ikke er stort drikkepress på quiz.
– Jeg tror heller det er mer et press på å ta den ene ølen. Quiz er ikke et sted man drikker veldig mye, sier Stolpestad.
Hun forteller også at det blir feil å rette fokuset mot total fravær av alkohol.
– Vi burde heller prøve å endre fokus slik at det blir greit å ikke drikke. Det er en generell greie i samfunnet, vi må bare normalisere det i en større grad at det er greit å ikke drikke alkohol, forklarer Stolpestad.
En ekstra «stemningsboost»
Quizmaster på kvarteret Pål Magnus Dahl forteller at alkohol ikke er hovedgrunnen til at folk kommer, men at det kanskje likevel spiller en rolle.
– Ja, altså alkoholen har jo noe med det å gjøre, det gir en ekstra «stemningsboost» for folk, forteller quizmaster Dahl.
Quizmaster Dina Storvik og Quizmaster Stine S. Stolpestad på kulturhuset synes alkoholfrie arrangementer er viktige, men Storvik sier at alkoholen ofte spiller en rolle for å få folk på quiz.
– Jeg tror jo det hadde gått utover hvor mange som hadde kommet hvis det ikke hadde vært ølsalg, sier quizmaster Storvik.
Norgesmesterskap med øl
Quiz i Bergen arrangeres som oftest på pub. President i Norges Quizforbund, Mats Sigstad, forteller at de har et liberalt forhold til alkohol.
– Det tillates med alkohol under NM, så sånn sett har vi har et ganske liberalt forhold til alkohol i organisasjonen, men vi oppfordrer jo selvfølgelig ikke til å drikke alkohol, sier Sigstad.
Positive effekter
Rebekka Lossius, psykolog og styreleder i Tryggere Ruspolitikk Vestland, sier at de nordiske kostholdsrådene anbefaler at en avstår fra å drikke alkohol, og påpeker at dette sier noe om hvor farlig alkohol er. Lossius legger til at det kan ha noen positive effekter.
– Å ta seg noen øl på quiz har kanskje også noen positive effekter, ved at man har det koselig sammen, som igjen kan være bra for vår psykiske helse, sier Lossius.
Lossius understreker at for mange øl kan ha negative konsekvenser som angst og uro.
Norsk drikkekultur
Ett av problemene som kan oppstå når et sosialt arrangement er sentrert rundt alkohol er at mennesker som er sårbare i situasjoner med alkohol faller utenfor.
– Det er mange mennesker som har problemer med alkohol i Norge, mennesker som gjerne er sårbare i situasjoner med alkohol, som tidligere alkoholikere. Hvis man da er veldig interessert i quiz, så kan det bli problematisk hvis det ofte er alkohol involvert i bildet, forklarer Lossius.
Hun forteller også at alkoholforbruket på quiz nødvendigvis ikke sier noe om selve quizkulturen, men at det heller sier noe om den norske drikkekulturen.
– Vi lever i et samfunn der det er mer unormalt, enn normalt, å ikke drikke. Å ikke drikke alkohol blir sett på som avvikende fra samfunnet vårt, sier Lossius.