Kultur

Venninnene Eva Vukich og Maren Metill nyter vårsolen.

Påske-appelsin mot depresjon

Nordmenn spiser 20 millioner appelsiner hver påske. Nytt studie viser at en appelsin om dagen kan minske risikoen for depresjon. – Jeg spiser appelsin hver dag, så det er jo bra for meg! sier pensjonist Torill Kirkebø.

Publisert Sist oppdatert
APPELSIN: Både sunt og depresjon-forhindrende?

Et ferskt studie, ledet av lege og Harvard-forsker Raaj S. Mehta, viser at å spise appelsin eller andre sitrusfrukter kan minke risikoen for å bli deprimert med hele 20 prosent. 

Folkehelseinstituttet anslår at én av ti nordmenn vil få en depressiv lidelse i løpet av et år.

Kvikklunsj og appelsin

Pensjonist Torill Kirkebø Jdaini blir glad når hun hører om restultatene fra studiet. 

– Jeg spiser jo appelsin hver dag så det er jo bra for meg! Jeg har hatt kreft, så det er viktig for meg å få i meg vitaminer av alle slag. 

Selv om Jdaini spiser appelsin daglig spiser hun enda mer nå i påsketider. 

– Det er jo på denne tiden de er veldig gode. Kvikklunsj og appelsin er en god kombo i påskesolen!

Torill Kirkebø Jdaini.

Sammenheng mellom sitrus og lykke

Professor i klinisk ernæring Jutta Dierkes forklarer at studien viser at bakterien F. prausnitzii muligens er et bindeledd mellom sitrusopptak og depresjon. 

Professor Jutta Dierkes.

Forskerne har undersøkt 32 000 kvinners næringsopptak siden 90-tallet. De fant ut at 20 prosent spiste en appelsin/grapefrukt eller et glass juice fra en av fruktene hver dag. 

– Disse hadde 20 prosent mindre risiko for å utvikle depresjon, sier hun. 

Videre forklarer Dierkes at 6-7 prosent av kvinnene ble klinisk deprimerte i perioden. 

– Forskjellen mellom kvinnene som spiste mye sitrus og de som spiste lite er interessant. De som spiste mest var også de som trente mest.

Hun presiserer at det beste for den mentale helsen er en kombinasjon av mye sunn mat inkludert sitrus, trening og å tilbringe tid ute. 

– Det er ikke det at studien ikke stemmer, men sammenhengen mellom sitrus og lykke må ses i lys av sammenhengen mellom livsstil og lykke. 

Videre forklarer hun at Harvard fant ut at de tarmbakteriene som det blir flere av når man spiser sitrus, bidrar til dannelse av serotonin og dopamin. Dette gjelder særlig tarmbakterien "F. prausnitzii".

– Det beste er å spise en appelsin eller grapefrukt hver dag. Det gir lavere risiko for depresjon, men man kan ikke kurere depresjon bare ved å spise mer appelsin, legger hun til. 

JUICE: Ett glass appelsinjuice om dagen går en lang vei.

Det overrasker henne ikke at man har funnet enda en kobling mellom tarmen og hjernen.

– Nevronettverket vi har rundt tarmen er det største vi har utenfor hjernen. Tarmbakterier og psyken er tydelig koblet sammen.

Eva Vukich er ikke så begeistret for appelsinene i Norge.

Blir fristet

Eva Vukich fra Alaska hadde ikke hørt om Harvard-studiet.

– Jeg visste ikke at appelsin kunne minske risikoen for depresjon. Men - gjør det som funker for deg! 

Vukich spiser ikke så mye frukt når hun er i Norge. Hun synes ikke at frukten her er så god siden mye importeres fra utlandet. 

Likevel er det én frukt hun vil spise akkurat nå, særlig etter jeg forklarer at appelsin er en en påsketradisjon i Norge. 

– I påsken skal jeg på ferie til Lisboa og der skal jeg spise masse appelsin, sier hun med et glimt i øyet.  

Powered by Labrador CMS