
Olympiatoppen om søvntracking: – Kan være problematisk
I den nyeste publikasjonen fra Olympiatoppen kommer de med fem søvntips til toppidrettsutøvere. Her fraråder de utøverne fra å monitorere egen søvn. Gjelder dette også oss dødelige?
Tage Weimo Nøklegård (22) tar ikke av seg smartklokken når han skal sove, nærmere tvert imot. Søvnen hans skal nemlig monitoreres og loggføres.
– Mange sier jeg har blitt litt manisk på det med søvntracking, men jeg trener 4-5 ganger i uken og god søvn er en av de viktigste komponentene for å bygge muskler.
Tage bor på Nygård i Bergen og studerer samfunsøkonomi. Helt siden 2023 har han målt søvnkvaliteteten sin ved hjelp av en smartklokke. Han er en av mange som har begynt å tracke søvnen sin ved hjelp av helsemonitorieringsutstyr som Apple Watch og Oura Ring.
Eksen min sa som alle andre, at jeg har blitt litt gæren på det med søvnmåling.
– Hvor mye søvn man trenger varierer fra person til person. Jeg trenger mellom 7,5 til 8,5 time søvn om natten for å føle meg energisk og klar for dagen.
I det siste har salget av søvnmonitoreringsutstyr som smartklokker og smartringer eksplodert. Daglig leder på Elkjøp Xhibition i Bergen sier han har opplevd en dobling av salget av smartklokker siden 2022.
– Jeg tror grunnen er at vi blir mer og mer opptatt av helse. Samtidig som klokkene har blitt mye bedre de siste årene. Det har også kommet ny teknologi, eksempelvis Oura Ring som har gjort det mer behagelig å måle søvn om natten, sier butikksjef Kai Stian Larsen.

Smartklokker med søvnmåling kjøpes av alle. Men det er nok de unge voksne som etterspør søvnmåling i størst grad.
Kan være misvisende

I den nyeste publikasjonen til Olympiatoppen kommer de med fem søvntips til toppidrettsutøvere. Blant dem er tips om temperatur på rommet, koffein og alkoholinntak, men også en frarådning mot å monitorere egen søvn. En av de som har vært med å godkjenne den nye publikasjonen er søvnekspert ved Universitetet i Bergen, Bjørn Bjorvatn.
– Fraråder du vanlige folk å tracke søvnen ved bruk av smartklokke/ringer?
– Vel, det viktige er å være klar over begrensningene til slike smartklokker/ringer. Søvn er et hjernefenomen, og hvis man skal si noe sikkert om søvn og søvnstadier, må hjernens aktivitet registreres. Ofte er det bedre å «kjenne» etter selv, altså subjektiv opplevelse av egen søvn. De fleste søvnsykdommer er tross alt basert på hva pasienten selv opplever, ikke hva en slik klokke viser.
Når man bruker en søvnmonitor som klokke eller ring tar den målinger av kroppen mens vi sover. Den måler puls, temperatur, oksygenivå og bevegelse. Ved hjelp av kunstig intelligens samler klokken eller ringen informasjonen og lager en oversikt over søvnsyklus, hvor mange timer du har vært i de forskjellige søvnstadiene og hvor mye søvn du har fått.
Klokken tar målinger fra håndleddet ditt, ikke hjernen og kan derfor være feilaktig og misvisende for en gjennomsnitlig bruker.
Bjorvatn forteller om sin litt spesielle interesse på soverommet.

– Jeg har prøvd mye forskjellige søvnmålingsutstyr som ringer og klokker og synes det er gøy å lure disse. Og det er lett. Ligger du helt stille, og puster rolig, vil slike trackere tro at du sover. En kveld løste jeg en avansert sudoku, men holdt mobilen og smartklokken tydeligvis veldig rolig. Neste dag hadde klokken registrert dyp søvn.
Ortosomni
Økonomistudenten Tage sier selv han har opplevd å bli feilledet av søvntallene fra klokken.
– Hvis jeg våkner og føler jeg har sovet godt og så ser jeg på klokka og ser jeg har dårlig søvnresulatater, da føler jeg meg litt dritt alikevell. Det er jo en dårlig ting, så klokken kan ha litt motsatt effekt sånn sett.
For mange kan klokkene og ringene ha en negativ påvirkning på helsen ved at man føler seg mislykket og mindre uthvilt enn det man egentlig er. Bjorvatn forteller at en ny lidelse kan bli mer utbredt i fremtiden.
– En ny diagnose, kalt ortosomni, er på vei inn. Den lidelsen kjennetegnes av overdrevent fokus og bekymring rundt egen søvn, ved at man hele tiden følger med/tracker søvnen, og blir bekymret av den grunn.

– Er det noen du særlig ville frarådet fra å tracke egen søvn?
– Hvis man sover godt og er fornøyd med egen søvn, ser jeg ikke helt poenget med å tracke søvnen. Kanskje skaper slik tracking bekymring for om man får nok søvn? Men hvorfor lure på det hvis man føler seg uthvilt på dagtid? En klokke bør ikke få deg til å tro at noe er galt, hvis du ikke selv føler at søvnen er problematisk.

Jeg spør Tage om han vil revurdere forholdet til smartklokken sin.
– For min del har søvntracking blitt en del av min rutine, og bedre søvnscore er nok noe jeg kommer til å streve etter å forbedre. Men jeg kommer nok nå til å bli mer kritisk til å kunne stole på hva klokken sier enn det jeg har vært tidligere.