Kultur

Pernille Stensrud strekker seg etter det grønne merket i butikkene

Øko-økning

Landbruksdirektoratet publiserte nylig en rapport som viser at salg av økologiske matvarer har økt. Nordmenn strekker seg særlig etter de grønne klistremerkene på meieriproduktene. 

Publisert Sist oppdatert

– Jeg begynte å kjøpe økologisk for omtrent to måneder siden. Jeg fikk lyst til å prøve å spise økologisk for å unngå sprøytemidlene. Jeg slet med lite energi og ville se om jeg merket en forskjell, forteller student Pernille Stensrud.

Pernille Stensrud drikker bare økologisk melk

Stensrud forteller at hun i all hovedsak kjøper økologiske meieriprodukter, frukt og grønt. Hun har gått «all in» på å kjøpe økologiske produkter. 

Hun er ikke alene. I 2024 valgte flere nordmenn produktene med øko-merket enn i 2023.

Ifølge rapporten kjøpte forbrukere økologiske produkter for ca. 3,6 milliarder kroner i 2024, en økning på 7,8 prosent fra 2023. 

Rådgiver i Landbruksdirektoratet, Mikal Meland Leksen, forteller om rapporten og hva som har hatt størst økning. 

– Det er meieriprodukter som har vokst mest i kroner og øre, og innenfor den gruppen er det melk og smør som har vokst mest. 

Hva er økologisk mat?

Det er flere krav til hva som kan bli kategorisert som økologisk mat. 

 – Det er strenge krav til gjødsel, fôr og plantevernmiddel. Det skal brukes økologisk fôr til dyr, og råvarene skal være lokalproduserte når det er mulig. Det stilles strenge miljø- og arealkrav i økologisk husdyrhold. Det er forbud mot bruk av lettløselig mineralgjødsel og kjemiske plantevernmiddel, forteller Peter Møller i Debio Marked. 

Debios Ø-merke er det norske merket som viser at produktet er godkjent som økologisk. Det brukes både på norske og utenlandske økologiske produkter. Peter Møller jobber i Debio Marked.

Det grønne merket viser at produktet er økologisk

 –  Landbruksdirektoratet melder at økologisk mat økte mer enn øvrige produkter i 2024. Det stemmer godt med tilbakemeldingene vi har fått fra dagligvarebransjen tidligere, forteller Møller.

Hensyn, trender og kostohold

Peter Møller i Debio Marked

– Det kan være flere årsaker til at flere velger økologisk. Bedre tilgjengelighet og konkurransedyktig pris er forutsetninger, men utover det er nok flere årsaker: Mange kan velge det på grunn av helse, dyrevelferd eller av hensyn til miljøet, sier Møller. 

Leksen i Landbruksdirektoratet forteller om trender som en mulig årsak. 

– Vi sitter ikke på noen undersøkelser om hvorfor salget øker, men vi har hentet inn noen kvalitative innspill fra aktører i dagligvaremarkedet. De peker på at trender som lokalmat og råvarebasert kosthold, leder forbrukerne til økologiske produkter. 

Pernille Stensrud forteller at hun har blitt påvirket av trender. 

– Jeg hørte veldig mye om ultraprossesert mat og drikke, så jeg begynte å sette meg inn i det. Jeg fikk opp veldig mye i feeden min, om blant annet dårlig energinivå og de kunstige stoffene man får i seg. Jeg ble interessert i å prøve et rent økologisk kosthold. 

– Heftige priser 

Selv om det har skjedd en økning i salg, utgjør de økologiske produktene kun 2,0 prosent av den totale omsetningen i dagligvaremarkedet. 

– Pris er en faktor. Måten man produserer økologisk mat på, vil i mange tilfeller medføre at prisen er høyere, men produksjonsvolum og økt konkurranse kan påvirke dette, sier Møller. 

Stensrud forteller at det til tider er stive priser å forholde seg til. 

– Jeg kjenner det som student, det er heftige priser på noen ting. Det blir fort veldig dyrt, så jeg skulle ønske det var litt billigere. 

Den norske bonden

Leksen i Landbruksdirektoratet forteller om den økte forespørselen. 

– Vi vil være avhengige av en del import for å møte den totale etterspørselen, ettersom det ikke er alt som kan produseres i Norge, sier Leksal i Landbruksdirektoratet.

Han fortsetter:

– Hvor stort potensialet er for å dekke den totale etterspørselen etter økologisk mat er, vil avhenge av etterspørselen av jordbruksvarer som melk, korn, proteinvekster, grønnsaker, frukt, kjøtt og egg. Men også av hvordan norske bønder responderer på dette. 

Mikal Meland Leksen i Landbruksdirektoratet

Simen Solbakken i Norges Bondelag er positiv til økningen i salg av økologiske produkter. 

Norges Bondeforlag er positive til økologisk produksjon

– Norges Bondelag ser lyst på fremtiden til økologisk landbruk i Norge. Vi har arbeidet for at det settes et mål om at 10% av jordbruksproduksjonen i Norge skal være økologisk, og i disse dager vil et flertall i Stortinget slutte seg til et slikt mål. Det betyr at Stortinget ønsker å øke den økologiske produksjonen i årene som kommer. 

 – Føler meg bedre

Selvom Stensrud begynte å spise økologisk for bare to måneder siden, forteller hun at hun merker en forskjell på kroppen. 

– Jeg føler meg bedre etter at jeg har endret kostholdet til økologisk. Jeg får ikke lenger vondt i magen etter et måltid. 

Hun forteller likevel at hun ikke vet om det er placeboeffekt, eller om det er faktiske virkninger. 

Vilkår for konkurranse 

Selv om Norge beveger seg i en positiv retning for økologi, er våre nordiske naboer, Danmark og Sverige, lenger på vei i den økologiske utviklingen. 

– Norske forbrukere får lite informasjon om hvorfor de bør velge økologisk. Her ser vi at man har forsømt seg i Norge sammenlignet med våre naboland, sier Møller i Debio Marked. 

For å fortsette utviklingen av økologisk salg peker han på en mulighet. 

– I dag har alle de tre dagligvarekjedene egne merkevarer for økologiske produkter, noe som betyr et bredere basisutvalg for økologiske produkter og bedre vilkår for konkurranse. 

Møller avslutter med et håp for fremtiden. 

– Personlig håper jeg at folk velger økologiske produkter fordi de er opptatt av miljøet, dyrelivet i jord og vann, og av dyrevelferd, og ser at man som forbruker kan ta aktive matvalg.

Powered by Labrador CMS