Innenriks

Norge kritiseres på internasjonalt toppmøte: – La havet være i fred
Marinbiolog mener at norske politikere ikke tar havutfordringene på alvor. Dyphavsgruvedrift og hvalfangst blir trukket frem som bunnslam.
Utfordring av etablerte mønster
7. april fant toppmøtet One Ocean Summit sted i Håkonshallen, Bergen.
Der tok den peruanske marinbiologen Daniel Cáceres Bartra til ordet om konseptet One Ocean, ideen om at havene er forbundet og at det derfor kun finnes ett hav. I tråd med denne tilnærmingen kritiserte han Norge for manglende vilje til å utfordre sine allerede etablerte handlingsmønster, når det gjelder utnyttelse av havets ressurser.
– Du kan ikke snakke om One Ocean uten å forstå konseptet av grenseoverskridende tiltak, avbøtende tiltak, og tilpasning. Jeg tror det er veldig viktig for Norge å utfordre sine tradisjoner, på samme måte som andre land gjør ved å gå imot dyphavsgruvedrift. La havet være i fred, sier Bartra.
I tillegg til å trekke frem Norges dyphavsgruvedrift, nevner han også hvalfangsten. I dag er det kun tre land som driver med kommersiell hvalfangst: Norge, Island og Japan.
– Peru sa nei til hvalfangst i 1986, sammen med resten av verden. Så hvorfor går Norge videre og til og med øker kvoten?, spør Bartra.

Et land bestående av havfolk
Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen (Ap) tar til seg kritikk om at innblanding i havet kan virke forstyrrende. Han vektlegger likevel hvilken betydning havområdene har hatt, og fremdeles har, for nordmenn opp gjennom tidene:
– Norge er et land som har levd av havene våre i tusen år. Det er ikke noe negativt i seg selv, men man må se til at mulighetene som finnes blir benyttet så vi fremdeles tar vare på havet, sier Eriksen.
Han forteller at det er store utfordringer knyttet til å ta vare på havet på en bærekraftig måte. I en tid med mye uro og konflikt i verdensbildet, er det fremdeles viktig å forstå aktualiteten i problemstillingene knyttet til klima og miljø.
– Nå finnes det jo mange andre utfordringer som må diskuteres også, som fattigdom og krig, men klimaendringene haster, sier Eriksen.
Han forteller at havet har blitt varmere, og at havnivået stiger med 3 millimeter i året.
– Det minner oss om hastverket med å redusere utslippene våre, avslutter Eriksen.

Arbeisplasser som fremste prioritering
Tidligere statsminister Erna Solberg (H) er tilstede under toppmøtet i Håkonshallen. Også hun fremstår tydelig i hvilken rolle hun mener at havet spiller for antall arbeidsplasser i Norge.
– Det er viktig å huske på at vi har levd av hav i alle år. Andre glemmer at vi faktisk skal leve av jobber, sier Solberg.
Videre forteller hun at hovedutfordringen er å skape enighet rundt fiskeri. I det internasjonale bildet er det ikke stor nok enighet til å få til reelle avtaler.
– Møtet i dag er interessant. Men det er litt en utfordring at vi holder på med de samme rundene som vi har holdt på med i alle år, forteller hun.

– Han må være mer ambisiøs
Bartra anerkjenner at havet skaper viktige arbeidsplasser i Norge, så vel som andre kystnasjoner, men ber politikerne om å ha en modigere tilnærming til endring. Ifølge ham vil økonomien bli rammet før eller senere, uansett handlemåte.
– Man kan fortsette å gjøre de samme kystaktivitetene, men man kommer ikke til å kunne gjøre de om 10 år fra nå. Det skyldes at artene enten kommer til å dø ut, eller fordi det innføres tiltak for å beskytte artene. Økonomien vil bli påvirket uansett, sier Bartra.
Han forteller at han synes klima- og miljøministeren i Norge gjør en god jobb, men at han bør stille større krav og arbeide for flere tiltak.
– Jeg synes at han må være mer ambisiøs, og mye modigere. Hvis ikke synes jeg han burde gå til Arbeidsdepartementet, i stedet for å jobbe for Miljødepartementet, avslutter Bartra.

De yngre stiller krav
Toppmøtet One Ocean Summit ble arrangert i tråd med FNs mål om et bærekraftig hav innen 2030. Årets møte hadde spesielt fokus på kystnære områder og havnivåstigning.
Programmets første del begynte med åpningstale av klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen. Han benyttet anledningen til å fremme ønsket om Norge som et ledende eksempel innen bærekraftig havbruk.
Marinbiolog Daniel Cáceres Bartra, som ga motsvar, er medlem av One Ocean Youth Panel. Medlemsgruppen har som mål å fremme den yngre generasjonen sine ideer og løsninger på problematikk tilknyttet havet.
