Kultur

Nordmenn elsker park
Nordmenn elsker fjell og fjord, men på fine dager trekke vi like gjerne til nærmeste park: – Hvert eneste solgløtt samler folk som sild i tønne i parkene.

– Jeg går ut i parken for å få litt grønt i hverdagen, forteller student Tuva Brunvær.
Hun sitter med en venninne på et teppe i parken og tegner omgivelsene. Rundt dem sitter små grupper å prater, andre mater duer.
– Det er ikke det samme å sitte på stol som på gress. Det er hyggeligere å ta med eget teppe og egen mat. Vi liker å sitte og tegne det vi ser ute, legger Henriette Nådland til.
De er ikke alene. Ferske tall fra SSB viser at den mest populære fritidsaktiviteten blant nordmenn er å være i parker og grøntområder. Over 90 prosent av Norges befolkning, over 16 år, oppgir at de har vært i parker eller naturomgivelser i nærheten av bolig i løpet av 2024.

En iboende tilknytning til natur
– Mennesker har en iboende tilknytning til naturen, noe som ofte kalles "biofili". Parker gir oss en mulighet til å oppleve denne forbindelsen, selv i urbane områder, forteller psykolog Sivert Straume.
Forskning viser at tid i naturen har en positiv effekt på både fysisk og psykisk helse.
– Opphold i naturen har en rekke positive effekter på vår psykiske helse. Det kan redusere stressnivået, senke blodtrykket og roe ned nervesystemet. Det kan også øke følelsen av velvære og gi en opplevelse av mening og tilhørighet, sier Straume.
Det er et kjent fenomen at med en gang sola titter frem i Bergen, blir de grønne områdene dekket av tepper og solglade mennesker i alle aldre.
– De tilbyr et fristed fra hverdagens stress og mas, og gir oss muligheten til å koble av og lade batteriene, fortsetter psykolog Sivert Straume.
Bergens tilbud

– Det er svært viktig med et godt parktilbud i Bergen, og parkene blir mye brukt, spesielt på godværsdager. Det er fantastisk å se hvordan byen vokser til liv ved hvert eneste solgløtt, og hvordan det samler folk som sild i tønne i parkene, forteller Maria Skarvatun, arkitekt i Bergens bymiljøetat.
Hun forteller om arbeidet de gjør for at parkene skal være hyggelig for besøkende.
– Vi tilrettelegger med blant annet sitteplasser, fastgriller, lekeplasser, ballbinger og turstier gjennom parkene. Vi legger stor vekt på universell utforming i nye offentlige parker, slik at vi får godt belyste stier, gode hvileplasser og ulike soner. Dette gjør at parkene oppleves trygge og gode å ferdes i.
For lite parker i forhold til innbyggere
Selv om parkene vi har blir tatt godt vare på, peker Skarvatun på en utfordring.
– Bergen sentrum har for lite plass til parker og uteområder i forhold til antall innbyggere. I mange områder i Bergen bor folk tett, og da er det spesielt viktig med gode offentlige rekreasjonsområder.
Studentene i parken peker på det samme.
– Det blir veldig fullt om sommeren. Av og til er det vanskelig å få plass. Det er mange som er avhengige av parktilbudene for en gressflekk, forteller Brunvær.
Skarvatun forteller om et pågående park-prosjekt som kan være med på å løse problemet.
– Vi er glade for at vi nå har fått budsjett til å bygge en ny strandpark ved Store Lungårdsvann.
I følge Bergen kommunes nettsider skal den nye parken inkludere sandstrand, sikker og god kontakt med vannet langs hele kystkanten, opparbeidet kyststi og grøntområder.

Prosjektet har fått et budsjett på 150 millioner kroner og anleggsarbeidet skal starte opp i 2026. Bymiljøetaten har som mål at stranden kan tas i bruk i 2027.