Kultur

TRADISJON: Mange forbinder konseptet isbil med norsk sommer.

Monopol på isbilen

Diplom-is slutter å kjøre isbil i Bergen. Dermed mister Isbjørn is sin eneste konkurrent på veien. 

Publisert Sist oppdatert

20. mars ble det annonsert at Diplom-is ikke lenger skal kjøre isbil i Bergen etter årets sommersesong. 

Isbjørn is som eneste isbil

Terje Børven er salgssjef hos Isbjørn is. Merkevaren som lokalproduseres på øyen Follese på Askøy er betydelig mindre enn konkurrentene Diplom-is og Hennig Olsen. 

– I forhold til våre flinke konkurrenter, er vi fortsatt små. Vi har cirka 10 prosent av iskrem-markedet, så deler de to andre på det meste av resten, sier Børven.

Ifølge Børven har isbilen deres mange trofaste kunder. Mange av dem handler på impuls, og har isbilen som sin faste iskrem-leverandør fremfor matbutikk.

– En av de viktigste tingene med isbilen er at man får isen nesten helt hjem. Jo kortere vei du har fra fryser til fryser, jo bedre kvalitet får du på iskremen, forteller Børven.

Han legger ikke skjul på at det er et forretningskonsept som i stor grad avhenger av vær og årstid.

– Vi liker ikke å innrømme det, men det er klart at været er en faktor som vi ikke kan kontrollere. Vi har likevel faste kunder gjennom hele året. Uansett om det er sol, snø eller regn, sier Børven.

KLASSIKERE: Kroneis og sandwich-is er tradisjon for mange iskrem-glade nordmenn.
GLISER: Salgssjef Terje Børven er glad for at iskrem-sesongen nå har startet.

Isbilen som en del av sommerbildet

Ane Schanke-Næss og Maria Smebye Andersen er blant dem som synes at det er synd å se Diplom-isbilen forsvinne fra Bergen. De har delte meninger om å ha Isbjørn is som eneste isbil-leverandør i byen. 

Næss er ikke imponert over iskremen til Isbjørn is. 

– Nei, det går ikke. Diplom-is er så mye bedre. Isbjørn is smaker som is som har blitt smeltet og så blitt fryst igjen, sier Næss. 

For Andersen bringer isbilen frem sommerfølelse og barndomsminner. Hun trekker frem at hun synes Isbjørn is har god iskrem, men at det blir rart å ikke lenger ha Diplom-isbilen som et alternativ. 

– Det er litt synd, for jeg er så vandt til å se Diplom-isbilen. Den har blitt en del av sommerbildet Bergen, sier Andersen. 

Ane Schanke-Næss syntes at isbilen var gøy i barndommen.
Maria Smebye Andersen husker at hun pleide å kjøpe iskrem for lommepengene hun fikk som liten.

Ikke lenger å finne i veikryssene

Diplom-is peker ikke på værforhold som årsak for at de legger ned isbilen i Bergen. 

– Dette skyldes forskjellige årsaker, som lokale forhold, logistikkløsninger og samarbeidsavtaler, sier Anne-Lene Molland, kommunikasjonssjef i Diplom-is.

Isbilen deres skal fremdeles kjøre i andre deler av landet, deriblant byer som Trondheim og Stavanger. Ifølge Molland vil Diplom-iskremen fremdeles være mulig å kjøpe i Bergen, bare i fysisk dagligvarebutikk og i kiosk.

FRYSERDISKEN: Diplom-is og Isbjørn is står sidestilt i fryserdisken hos Rema 1000.

Behovet for fornyelse

Selv om konkurrenten Diplom-is legger ned isbil-tilbudet sitt i Bergen, er Børven tydelig på at isbilen som forretningsidé er godt levende i vestlandsbyen. Han vektlegger likevel behovet for å hele tiden fornye konseptet for å forbli relevant.

– Det er dagligvare-butikker overalt. Det er viktig at isbilen ikke blir det samme som en matbutikk, forteller Børven.

Ifølge ham gjør Isbjørn is dette ved å utelukkende tilby enkelte iskrem-varianter hos isbilen, og ikke i butikk.

– Av hele sortimentet vårt er cirka én tredjedel produkter som du kun finner på isbilen, forteller Børven. 

Til tross for at Isbjørn is får monopol på isbil-konseptet i Bergen etter årets sommersesong, trekker Børven frem at han i utgangspunktet verdsetter konkurranse. Han ser likevel potensialet i å være eneste isbil på veien.

– Men så er det jo klart at for vår del, så er det jo en mulighet for at kanskje flere i Bergensområdet får prøvd noe lokalprodusert iskrem fra Askøy, avslutter Børven.

PAKNING: Isbjørn is tilbyr flere forskjellige multipakninger med ispinner.
Powered by Labrador CMS