Kultur

Mener Trondheim og Oslo er bedre enn Bergen
Landskapsarkitekt Marte Søreide Nordvang vil at innbyggere i Bergen skal bli enda bedre på å benytte gravplasser. Flere benker, bedre belysning og tydeligere gangstier er noen av hennes forslag.

Inghild Hareide Hansen er gravplassjef i Bergen. Hun har ansvar for både driften og investeringen til gravplassene i kommunen. Hansen er klar på hva som er det viktigste på en gravplass.
– Vi tenker jo at gravplassen først og fremst er en gravplass. Det må være plass til de som ønsker å både besøke gravene og sørge for sine. Og at det er mulighet for dem å ha ro, sier Hansen.
Til tross for dette er Hansen veldig opptatt av at folk kommer og går gjennom gravplassen.
– Det er fint at man kan gå igjennom, stoppe og sitte på benker. Generelt ha en litt rolig og balansert bruk av gravplassen. Det viktigste er at det er opphold som ikke sjenerer sørgende og ødelegger gravminnene, sier Hansen.
Gravplassmyndighetene ønsker at gravplassene i Bergen benyttes mer enn det de gjør i dag. To av tiltakene er å øke antall benker og legge til rette for mer belysning. Hansen bemerker at dette kommer fortløpende når de har investeringsprosjekter og utvidelser.
Dagens tabu
– Det er jo et tabu rundt gravplasser i dag som holder mennesker unna. Hvordan jobber dere med dette?
– Vi er kjent med tabuet, siden folk gjerne går rett inn i en gammel sorg på gravplassen. Men vi ønsker åpne, flotte landskap som man kan benytte seg av. Og så prøver vi å komme ut med informasjon om gravplassen. Deler man kunnskap, så bryter det ned tabuer.
Torsdag 3.april holdt Norsk landskapsarkitekters forening (NLA) en fagkveld om gravplasser i Bergen. Her var et av punktene tilgjengeliggjøring av gravplasser, og om de i større grad kan fungere som parker og rekreasjonsområder.

Ønsker flere folk på gravplassen
Marte Søreide Nordvang er landskapsarkitekt og styremedlem i NLA Hordaland. Hun er en av arrangørene bak fagkvelden.

– Litt av grunnen til at vi vil diskutere gravplasser i Bergen, er fordi vi tenker at gravplasser kanskje kan få lov til å spille en større rolle i bysituasjoner enn de gjør i dag, sier Nordvang.
Landskapsarkitekten har inntrykk av at mange mennesker unngår gravplasser istedenfor å gå gjennom, og at de derfor kan ha potensiale til å bli mer brukt som andre parker.
– Det skal ikke være tabu å snakke om, eller skummelt å gå innom en gravplass, sier Norvang.
– Du snakker om tilgjengeliggjøring av gravplassen. Hvordan gjør man det på en enkel måte?
– Til forskjell fra de tradisjonelle gravplassene med plenarealer, trær og busker tror jeg at det er mulig å tilrettelegge for enda mer opphold i nye anlegg. Man kan jobbe for å invitere til at folk skal sette seg ned i fine omgivelser ved å etablere gode og hyggelige sitteplasser med god materialbruk. Belysning og tydeligere gangstier kan være grep som gjør at flere bruker gravplassen på kveldstid.
Er Trondheim og Oslo bedre?
Videre peker Nordvang på at Bergen kanskje kan se til prosjekter i Oslo og Trondheim.
– Selv bruker jeg ikke gravplassene i Bergen. Jeg har vært innom en del av dem, men det er ikke naturlig å bruke de som et parkområde. Da jeg bodde i Oslo var det veldig naturlig for meg å gå innom en del gravplasser i byen der, de føltes mer tilgjengelige, sier Nordvang.
Gravplassjef Hansen syntes denne sammenligningen er misvisende.
– Jeg syns det er flotte anlegg i Trondheim og andre steder, og det er veldig viktig å være grundig med arbeidet og lage gode anlegg. Det er derimot et annet landskap i Bergen, som gjør at vi ikke kan tenke på samme måte, sier Hansen.
Over Møllendal gravplass skinner solen klart og sterkt. Her finner man Vilde Helene Ytterhorn Nilsen som nyter det fine været blant gravsteinene.
– Jeg syns det er veldig hyggelig å gå gjennom her. Jeg tror gravplassen fort kan bli et sted hvor man bare tenker at de døde er. Men når det er lyst og fint som det er i dag, så tenker jeg veldig på alle som er her for å vise kjærlighet til noen, sier Nilsen.

Hun syntes at den grønne plenen og de stelte trærne gjør Møllendal gravplass koseligere.
– Å sette fokus på å gjøre det om til et hyggelig sted, tror jeg er en god idé. For det er jo bare et sted hvor du kan vise kjærlighet, sier Nilsen.
Nilsen er enig i Nordvang og Hansen sine tanker om å fjerne tabuet om gravplasser og gjøre de mer tilgjengelige for bergensere. Hun mener dog at man må være litt forsiktig.
– Jeg synes jo for så vidt at det er greit at gravplasser ikke blir en park. Hvor jeg kommer fra i Oslo, henger man i parkene. Det blir litt feil hvis det blir parkstemning på en gravplass. Det viktigste er respekten og omtanken, avslutter Nilsen.