Kultur
Mener nordmenn sliter uten alkohol: – De ektefølte samtalene skjer på fest
Ikke alle ønsker høy musikk, fest og fyll. Salomon Poutsma er avholds og synes det kan være vanskelig å bli kjent med nye mennesker.
– Hvis man deltar i drikkekulturen har man alltid noe å gjøre i helgen, man kan alltid dra på et vors eller en fest. Det er liv og energi og folk er engasjerte. Det er noe jeg ikke har tilgang til, forteller Salomon Poutsma (25).
Poutsma er født i Nederland, og flyttet til Norge da han var 8 år. Nå studerer han siste året på bachelor i TV-produksjon ved Universitetet i Bergen. Poutsma har aldri vært interessert i fest og alkohol, i dag er han avholds.
– Nordmenn er veldig vanskelig å komme i kontakt med i hverdagen sammenlignet med andre kulturer, sier han.
Poutsma liker ikke tanken på å miste kontroll av alkohol. Etter mange år i Norge føler han seg mer norsk enn nederlandsk, men kan likevel kjenne på en distanse til nordmenn. Han har flere venner som er fra forskjellige land. De har hatt samtaler om den norske drikkekulturen, som de opplever skiller seg fra andre kulturer.
– Med en gang de drikker får man de ektefølte samtalene, som folk i andre kulturer gjerne ville hatt edru. Det plager meg, forteller Poutsma.
Han føler ikke nødvendigvis at han går glipp av noe, for han er ofte ukomfortabel i situasjoner der alkohol er involvert. Likevel kjenner han på utfordringer ved å ta del i et sosialt felleskap når han ikke drikker.
– Dette påvirker meg veldig mye og gir mye hodebry. Jeg har måttet løse min sosiale situasjon på andre måter, sier Poutsma.
Kjenner ubehag på fest
Janne Eldegard (27) jobber for TV2 og med animasjonsfilm, bor i Bergen og liker heller ikke å være sosial med alkohol i fokus.
– Det er mye bråk på fest, og folk slipper seg mer løs enn de pleier. Hvis jeg ikke kjenner dem, kan jeg bli nervøs for hva som kan skje, forteller Eldegard.
Hun har aldri vært en del av drikkekulturen. Da hun var yngre hørte hun flere historier om folk som mistet kontrollen på fest, hun synes dette virket skummelt og valgte å ta avstand. Andre på samme alder kunne fortelle at de hadde opplevd å ikke huske noe etter en fest, men at de synes dette bare var gøy. I motsetning til dem, ble Eldegard engstelig av å høre dette.
På videregående fikk hun negative reaksjoner når hun ikke ville drikke. I dag møter hun sjeldent slike reaksjoner, men hun føler ofte på en forventning om at man skal drikke.
– Selv om det er vanskeligere, foretrekker jeg å bli kjent med folk utenom sammenkomster med alkohol. Da blir jeg kjent med dem innenfor trygge rammer, og som jeg synes er mer autentiske, sier Eldegard.
Viktig å være bevisst på eget alkoholbruk
Ragnhild Kaski er generalsekretær for Av-og-til, som rådgir bedrifter og enkeltpersoner om alkoholbruk. Hun kommer med tips til hvordan de som drikker kan være med å inkludere dem som ikke gjør det: Man kan fokusere på aktiviteter som alle kan være med på, også de som ikke ønsker å drikke. Generalsekretæren sier også at det er viktig å ha et bevisst forhold til eget inntak.
«For å bidra til et bevisst forhold til alkohol er det viktig å reflektere over ens egne alkoholvaner: Når, hvorfor og hvordan drikker man? Gjennom å reflektere rundt eget forhold til alkohol, vil det også bli lettere å respektere at andre velger å ikke drikke alkohol», skriver hun i en mail til Bymag.
Poutsma tror ikke at han bevisst har blitt utestengt fra sosiale settinger som involverer alkohol. Problemet er heller at det finnes få alternativer for dem som ønsker å bli kjent med mennesker på andre måter. Poutsma synes det er viktig å ha et godt sosialt nettverk, og har blant annet blitt del av en filmgruppe i klassen hvor de ikke drikker alkohol.
Eldegard sier hun har vært heldig med å finne venner som heller ikke har vært interessert i å feste, og som ikke presser hun til å være med på det.
– Som regel pleier folk å være ok med at man sier nei. Hvis de ikke aksepterer det, finn deg andre venner. Det finnes folk som er bedre, sier hun.