Innenriks

Robin Hood Huset tilbyr gratis måltider til de som trenger det.

Matutdeling i Bergen: – Dyrtiden er ikke over

Stiftelsen Robin Hood Huset og KIL Fond merker behovet for matutdeling i Bergen, og ønsker derfor at kommunen skal legge mer innsats i frivilligheten.

Publisert

De siste årene har behovet for matutdeling økt. ByMag har pratet med noen av Bergens matutdelingssentraler om deres opplevelse av det voksende behovet nå som Norge opplever dyrtid

Merker dyrtiden

Stiftelsen Robin Hood Huset er et møtested for økonomisk vanskeligstilte i Bergen. Et av tilbudene til stiftelsen er kafeen deres, hvor det serveres gratis måltider hver ukedag. 

Daglig leder Sebastian Schwalbach er bekymret over de høye besøkstallene til stiftelsen, ettersom dette tyder på at flere nå har behov for hjelp i form av gratis måltider eller andre tjenester.

– Det er kanskje en litt naiv tilnærming, men når man jobber innen dette feltet har man et mål om å kunne låse dørene heller enn å bygge huset større, sier Schwalbach.

Daglig leder Sebastian Schwalbach.

På Robin Hood Huset merkes det at det er dyrtid. Schwalbach peker på prisøkning, økte renter og for mange lavtlønnede jobber som noen av hovedgrunnene til det voksende behovet for matutdeling. Han er likevel innstilt på å videreføre stiftelsens tilbud etter behov.

Besøkende på Stiftelsen Robin Hood Huset

2023:

Antall besøkende: 46 982

Antall måltid servert: 65 230

2024:

Antall besøkende: 41 029

Antall måltid servert: 56 741

(Årsrapport 2023 og 2024).

– Alle er velkomne, og vi holder huset åpent for alle som trenger det. Kriger i ulike land og prisøkninger påvirker selvfølgelig behovet for organisasjoner som oss. Vi tilpasser oss realiteten; vi vet ikke hvordan det neste året kommer til å bli, verken for oss på Huset eller ute i verden, sier han.

Behovet for matutdeling kommer fram i tallene.

– Vi har absolutt høye tall fremdeles. I 2023 var det spesielt høyt. Vi hadde litt mindre i 2024, men tallene holder seg stabile og vi merker stor pågang. For å imøtekomme den store pågangen har vi utvidet åpningstiden to dager i uken, sier han.

Stiftelsen tilbyr gratis måltider alle ukedager.

Bekymringsverdig utvikling

En av kjerneverdiene til Robin Hood Huset er at det skal være åpent for alle. Schwalbach tydeliggjør at de aldri stiller spørsmål om hvorfor noen velger å benytte tilbudene deres. Likevel ser han en bekymringsverdig økning i spesielt noen grupper besøkende.

– Vi har veldig stor pågang fra barnefamilier, og derfor har vi egne tiltak rettet mot dem spesielt i helger og ferier. Vi arrangerer også gratis aktiviteter, for eksempel bruk av ulike kulturelle arenaer. Vi har over 700 familier på kontaktlisten for denne typen tilbud. Det sier mye om den økonomiske situasjonen i samfunnet akkurat nå, sier Schwalbach.

Denne utviklingen uroer han.

– Aktivitetene vi tilbyr er helt vanlige, ikke noe eksklusivt. Vi burde ikke måtte ha en lang venteliste på å ta med barnefamilier til svømmehallen i helgene fordi de ikke selv har mulighet til det, sier han.

Stiftelsen har også merket en økning i en gruppe de kaller «arbeidende fattige», altså personer som er i arbeid, ofte i fulltid, men som likevel ikke får økonomien til å gå rundt. 

For Robin Hood Huset er frivillighet helt essensielt.

– Vi er en forholdsvis liten organisasjon som er avhengig av mye frivillig arbeid i tillegg til de faste ansatte vi har. Uten alle frivillige hadde vi ikke klart oss, sier Schwalbach.

Ingrid er en av mange frivillige som får Robin Hood Huset til å gå rundt.

Kapasiteten er nådd

Monika Schelander er daglig leder for KIL Fond, og merker hvor stort behovet for matutdeling er.

KIL Fond er en annen frivillig organisasjon som merker det økende behovet for matutlevering i Bergen. Organisasjonen er et lavterskeltilbud for lavinntektsfamilier i Bergen og omegn. Monika Schelander er daglig leder, og forteller at behovet er så stort at organisasjonen knapt har kapasitet til å håndtere flere henvendelser.

– Spesielt i starten av 2025 har flere søkt hos oss om hjelp for å klare utfordringene i hverdagen. På 14 dager hadde vi 13 nye henvendelser, hvor 11 fikk avslag på grunn av kapasitet, sier hun. 

I likhet med Schwalbach, peker Schelander på økende priser, renter og strømpriser som noen av grunnene til at organisasjoner som KIL Fond har en essensiell plass i samfunnet.

KIL Fond hjelper så mange de har kapasitet til.

KIL Fond forventer en økning av henvendelser i tiden fremover. Organisasjonen har 6 styremedlemmer og over 60 frivillige som jobber for å få utlevert mat til familier som trenger det; likevel strekker ikke tilbudet til.

– Vår kapasitet er dessverre nådd, sier Schelander.

– Jeg blir oppriktig lei meg og provosert

I likhet med Robin Hood Stiftelsen har KIL Fond lagt merke til hvor stor innvirkning dyrtiden har hatt. Monika Schelander reagerer på måten dyrtid snakkes om i offentligheten.

– Jeg blir oppriktig lei meg og provosert når politikere og mennesker med mye penger snakker om at dyrtid er over. At alt handler om valg, og at det ifølge medianinntekten er færre barn i lavinntektsfamilier. Dyrtiden er ikke over, deres tall basert på medianinntekter blir feil; de tar ikke høyde for hvor familiene bor, hvilke utgifter de har. Når utgiftene ikke matcher inntekten er man en lavinntektsfamilie. Politikere må ta seg en skikkelig runde på grasroten og se opp på det systemet de har lagt til rette for, ikke stå å se ned på noe som ikke fungerer, sier Schelander. 

Sebastian Schwalbach er spesielt bekymret over den utgående Frivillighetsplanen:

– Det vi ønsker er en overordnet bedring i folks økonomiske situasjon. Personlig er jeg bekymret over at Frivillighetsplanen utgår. Byrådet har planer om å kutte i planen for frivillighet, med begrunnelse om at frivilligheten skal overføres til andre planer, sier han.

Schwalbach tror ikke at kutt i sosiale lavterskeltilbud vil gagne Bergen i det lange løp:

– Frivillighetsplanen er ikke perfekt, men veldig viktig. Hvis man ser på tallene for antall som bruker både Robin Hood Huset og tilsvarende tiltak, er det uforståelig at det skal kuttes i det sosiale. Jeg tror ikke man sparer så veldig mye ved å kutte i støtte til de frivillige organisasjonene. Det er kanskje fint for Bergen kommune å spare litt her og der, men i lengden vil nedprioritering av frivilligheten ikke være positivt, sier han.

– De gjør en kjempeviktig jobb

Charlotte Spurkeland sier at byrådet i Bergen vil jobbe for mer frivillighet.

– Frivillige organisasjoner som KIL Fond og Robin Hood Huset gjør en kjempeviktig jobb med å dele ut mat til de som trenger det i Bergen, sier byråd for barnevern, sosiale tjenester og mangfold, Charlotte Spurkeland.

Spurkeland bekrefter at tallene viser at det er mange som opplever at økonomien ikke strekker til. Hun trekker likevel frem noen av tiltakene som allerede gjøres.

– Tallene viser at det fortsatt er mange som sliter med å få endene til å møtes. Da er det veldig flott at frivillige organisasjoner stiller opp. Bergen kommune gir økonomisk støtte til både matsentralen og til mange andre organisasjoner for å støtte organisasjonene i dette arbeidet. Det viktigste samfunnet kan gjøre på lang sikt er å sikre at alle barn og unge har en god skole som forbereder dem godt på livet. I tillegg skal alle barn kunne delta i fritidsaktiviteter uavhengig av foreldrenes økonomi. Robin Hood Huset og andre organisasjoner har veldig flotte tilbud til barnefamilier som gjør at de kan få et mangfold av tilbud. Jeg tror også det er viktig at vi jobber for å få flere ut i jobb. For mange står utenfor arbeidslivet i dag, og vi må gjøre mer for å flere inn i aktivitet, utdanning eller arbeid, sier hun.

Spurkeland svarer på bekymringen knyttet til at frivillighetsplanen skal avvikles. Fremfor å ha en egen plan, ønsker kommunen nå at frivillighet skal spille en rolle innenfor flere felt.

– Bergen kommune har hatt altfor mange planer, og det er viktig for byrådet å redusere antallet for å redusere byråkrati og få ned silotenkningen. Når det gjelder planen for frivillighet ser vi at den planen så på feltet altfor isolert. Frivillighet skal være en integrert del av mer av det kommunen driver med, og eierskapet til frivillighet skal ikke kun være forankret i en enkelt plan. Å jobbe for mer frivillighet i Bergen er derfor en satsing for byrådet, avslutter hun.

Powered by Labrador CMS