INNENRIKS

Maria Norenberg

Maria unngikk sentrum om kvelden på 17. mai: –nå kan det begynne å bli stygt

Bergen sentrum på 17. mai har vært preget av slåssing, fyll og fanteri. I år blir det andre bobler. 

Publisert

17. mai nærmer seg med stormskritt. Gladdagen som for mange handler om champagne frokost og pølser, har fått et litt annet preg i Bergen sentrum de siste årene. Maria Norenberg er en av dem som har unngått å oppholde seg i sentrum om kvelden. Dette vil politiet og 17. mai komiteen gjøre noe med.

Maria Norenberg

– Det kan bli stygt

– Jeg må innrømme at jeg unngikk sentrum i fjor, jeg tenkte "nå kan det begynne å bli stygt". Dette forteller Norenberg om fjorårets 17.mai.

Selv syntes hun det er trist at nasjonaldagen har blitt slik. Ved spørsmål om hva som burde gjøres for å unngå dette, er svaret enkelt:

– Ansvaret ligger hos Bergenserne, studenter og besøkende, mener hun. 

Aktiviserer sentrum

De siste årene ble nyhetsbilde blitt preget av slåsskamper i sentrum. På grunnlag av dette har 17. mai komiteen vært med på å lage tiltak for å motvirke bråk i sentrum. Cecilie Lycke, formann i komiteen er klar over problematikken som har vært i sentrum tidligere. 

Torgallmenningen har vært et sted som tidligere var plaget av beruset ungdom. Dette har de gjort noe med. 

– Vi begynte å ta ekstra satsing på Torgallmenningen i fjor, sier Lycke.

Cecilie Lycke på 17. mai

Nå skal det være aktiviteter der fra klokken 08:30- 20:30 på 17. mai. Et tiltak som har vist seg å fungere. 

– Det å se til at et så stort området ikke blir stående tomt, har hatt en positiv påvirkning. Da er det færre steder hvor en bare blir stående å henge, noe som har vist seg å forhindre bråk og fyll. Vi merket i fjor at med et aktivisert sentrum og flere voksne til stedet, var det en nedgang i bråk fra tidligere år. Vi håper og satser på at det er den samme retningen vi beveger oss i 2025, avslutter Lycke. 

Natteravn og politi

Ole Bjørn Sveen er seksjonsleder ved politiet i Bergen sentrum. Han er tydelig på hva som skal gjøres:

–  Vi skal være synlig tilstede gjennom hele nasjonaldagen, og særlig i de områdene og til de tider vi erfaringsmessig opplever mest utfordringer på en dag som dette.

Han bekrefter at det har vært voldshendelser, som tidligere har skjedd på 17. mai. Dette er noe politiet jobber for å begrense. 

– Vi har godt samarbeid med Bergen kommune og 17. mai komiteen. I tillegg har vi dialog med andre voksne personer, eksempelvis ulike natteravner, som vil være til stede i sentrum på sentrale steder og til sentrale tidspunkt. Det er en fordel med edru voksne mennesker som kan bidra til hyggelig atmosfære i sentrum utover ettermiddagen og kvelden. Et godt forebyggende tiltak. Vi gjør det vi kan for at dette skal bli nasjonaldagen som alle ønsker at det skal være for både familie, barn og voksne, sier Sveen. 

Videre sier Sveen at de ikke kan garantere at alt blir feilfritt, men med godt samarbeid kan mye bli motvirket. Alle arrangementene som skjer i sentrum er alkoholfrie. Dette vil også politiet passe på. 

– Vi vil være til stedet for å forhindre at folk tar med seg alkohol i innerste sentrum, sier Sveen. 

Full tiltro

Maria Norenberg tror at det å aktivisere sentrum er et godt tiltak for å motvirke bråk. 

– Det er klart det hjelper at det skjer noe. Det kan lettere få folk opp av barkrakken, sier  Norenberg med et smil. 

Selv har hun troen på at det blir en fin 17. mai feiring:

– Jeg har full tiltro til at statsmakter og komiteer klarer å gjøre det som må gjøres, for å unngå bråk. 

Powered by Labrador CMS