Innenriks
Mangler midler til regnbuehus: – Alt står og faller på kommunen
Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold (FRI) spinker og sparer. På ønskelisten står et regnbuehus.
– Vi vil ha et sted som er trygt, som er vårt, men lokalene er for små, sier Torgeir Toppe. Han er styreleder i Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold i Vestland (FRI).
Toppe, med FRI i ryggen, går i bresjen for å oppføre et regnbuehus for skeive/LHBTI+ personer i Bergen.
Regnbuehuset i praksis
– Regnbuehuset skal være en samlingsplass for alle slags mennesker, hvor folk kan møtes for å oppleve fellesskap.
Torgeir Toppe forteller at deres oppgave i FRI i hovedsak er dannelse, folkeopplysning og voksenopplæring.
I praksis vil regnbuehuset samle inn bøker og bygge bibliotek, og gi norskkurs til blant andre skeive flyktninger. I tillegg har FRI en visjon om å tilby arbeidserfaring for å få folk ut av huset og inn i jobb.
– Et sånt hus trengs ikke bare i Bergen, men alle steder. Det skal være et sted der de kan være hjemme og føle seg trygge.
Nesten alt tilskudd går til husleie
Toppe forteller om manglende økonomisk støtte til regnbuehus fra kommunen. Driftstilskuddene FRI Vestland får av kommunen, brukes i all hovedsak på husleie. Denne leien ligger rundt en halv million, sier Toppe.
Han mener at tilskuddene kommunen har bevilget heller skulle gått til skolebesøk, kursing av lærere og helsepersonell. Toppe understreker at det er uholdbart at pengene må gå til husleie.
– Vi betaler fryktelig mye husleie. Kommunen bevilger penger til oss, som vi betaler til privat husleieselskap.
Har dere fått noen midler direkte til å skape et regnbuehuset?
– Nei, ingenting. Alt står og faller på kommunen, forteller Toppe.
Ønsker flere tilbud for skeive
Martin Larsen studerer sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen og forteller at han opplever Bergen som et åpent og inkluderende miljø.
Likevel har han opplevd hets og fikk nylig en ubehagelig "homo"-slengkommentar av en tilfeldig person på gaten. Larsen forteller han ble satt ut og at han siden har prøvd å fortrenge dette.
– Det er utenforskap i dagens samfunn, mye ensomhet. Flere tenker at det ikke er en så stor greie å finne seg selv, men for veldig mange så er det en sårbar og ensom periode, forteller Larsen.
Larsen synes det hadde vært fint om skeive kan få et tilbud hvor man kan møte likesinnede.
– FRI har masse arrangementer og aktiviteter. Likevel er det generelle tilbudet for skeive i Bergen ikke i så godt som det burde vært, mener Larsen.
Han poengterer at han ønsker flere tilbud for skeive i Bergen, spesielt for de yngste og eldste. Larsen tenker at disse gruppene kan føle på det meste av utenforskapet og redsel ved å være seg selv.
– Det er nok noe ignoranse i samfunnet rundt hvordan det er å være skeiv.
Skeive har dårligere livskvalitet
Ifølge Statistisk Sentralbyrå (SSB) er én av tre skeive i Norge lite tilfreds med sin egen psykiske helse. I livskvalitetsundersøkelsen SSB gjennomførte i 2021 viser at 36 prosent av skeive har hatt symptomer på psykiske plager.
Til sammenligning er andelen for befolkningen i alt 18 prosent.
Dette ønsker FRI å gjøre noe med. De vil derfor oppføre et regnbuehus.
I etterkant av terrorangrepet i Oslo sommeren 2022 mot LHBTI+ personer forteller Torgeir Toppe at et regnbuehus er svært aktuelt og nødvendig.
– Det var her vi samles etterkant av terroren som var i forfjor. Det er her ting skjer, men det er for lite. Vi har ikke råd til mer, sier Toppe.
Får ikke kommunal støtte direkte til regnbuehus
Charlotte Spurkeland, byråd for barnevern, sosiale tjenester og mangfold, er positiv til et synlig regnbuehus i bybildet. Likevel utdyper Spurkeland at de organisasjonene som ønsker et regnbuehus må gå sammen på eget initiativ, uten kommunal støtte til akkurat dette.
– Jeg mener at et eventuelt regnbuehus i Bergen må komme som et initiativ fra organisasjonene selv, sier byråden.
Hun forteller at flere organisasjoner for skeive i Bergen mottar driftstilskudd. Byrådet har i midlertid ikke planlagt midler til å oppføre et kommunalt regnbuehus.
Positiv til Regnbuehus
Fauzia Hussain-Wiik, fraksjonsleder i helse og sosial i Bergen Arbeiderparti stiller seg svært positiv til et regnbuehus
– Jeg tenker vi er nødt til å skape mer trygghet for denne gruppen mennesker, tatt historien i betraktning, sier Hussain-Wiik.
Hussain-Wiik poengterer at det ikke er lenge siden Pride Park for barn mottok trusler under regnbuedagene. Arrangementet skulle egentlig avholdes i Nygårdsparken, men grunnet truslene ble deltakerne derfor flyttet i tryggere lokaler til et hotell i sentrum.
Daglig leder i FRI, Tonje Havstad, forteller at de er nødt til å kalle BarnePride for "piknik i parken" for å unngå trusler.
– Det er absolutt på høy tid at vi har et eget samlingshus for denne gruppen mennesker. Det handler om trygghet og en plass for fellesskap, forteller Hussain-Wiik.
Må tenke på sikkerhet
I dag holder FRI Vestland til i anonyme lokaler i Strandgaten. Her er det mange forskjellige tjenester og kontorer:
– Når folk går inn den porten der nede, så kan du ikke vite om du skal til hørselskontroll eller til oss i FRI. Dette forteller Tonje Havstad, daglig leder i FRI.
Er dette noe dere må tenke på?
– Ja, vi må tenke strategisk når det gjelder sikkerhet, sier Havstad.
Hun utdyper videre at de egentlig vil være synlige og stolte av arbeidet de gjør, men de må likevel være diskré.
Ikke planlagt støtte til sikkerhet
Torgeir Toppe i FRI forteller at de gjerne ønsker et regnbuehus som skal synes som bare det, men samtidig så må de tenke strategisk rundt sikkerhet. Vil et regnbuehus motta støtte til sikkerhet?
– Det må vi i så fall komme tilbake til. Det er kanskje et av dilemmaene med å ha et regnbuehus. Enkelte vil kanskje føle at slik det er i dag er sikrere, forteller byråd Charlotte Spurkeland.