SPORT

Løperne veier valgene: – Jeg får mye mer overskudd av å løpe ute
Selv om en studie viser at løping på tredemølle gir lavere risiko for skader enn løping utendørs, frister vårluften flere ut på asfalten.
I en studie fra National Library of Medicine, som inkluderte 494 deltakere, undersøkte forskere om det var noen forskjeller fra å løpe på tredemølle og ute på fast underlag.
Studien konkluderte med at løping på tredemølle gir mindre risiko for skader enn løping utendørs.
Tredemølle- og utendørsløperen deler begge sine tanker, og forklarer hvorfor de foretrekker hvert sitt underlag. Hva folk vektlegger i løpetreningen, er derimot helt individuelt.
Tredemøllen gir mer kontroll
Båndet ruller jevnt under føttene hennes, som en evig landevei som aldri tar slutt.
I det mørke rommet forbeholdt tredemøller, i kjelleren på Sats, starter Anna Ramsvik (21) dagen. Hun er en av flere som velger båndet fremfor asfalten.
– Jeg synes det er mer motiverende, og jeg får mer kontroll på hastigheten og stigningen når jeg løper inne. Jeg er glad i intervalltrening og det er lettere å kontrollere på mølla, sier Ramsvik.
Hun forklarer at hun sjeldnere løper ute fordi det er vanskeligere å regulere tempoet, og fordi oppover- og nedoverbakker gjør treningen mindre forutsigbar.

Da hun blir presentert for studien, svarer hun at risikoen for skader ikke er det hun bekymrer seg mest over. For henne handler valget om fleksibilitet.
– Det er bedre å ta en kortere økt inne kombinert med styrketrening, enn en lengre løpetur ute. Det er mer lettvint og et mindre tiltak, argumenterer hun.
Er det 25 grader og sol derimot, ville hun vurdert å bevege seg ut, men ikke nødvendigvis for å løpe.
– Da velger jeg å gå til treningssenteret eller så går jeg en fjelltur med noen venninner. Jeg liker å nyte finværet på en annen måte enn å løpe, avslutter hun.
Den helhetlige opplevelsen trumfer alt
Thomas Konow representerer motpolen - han foretrekker å løpe ute. Da han blir presentert for studien, er han midt i en bakkeintervall i Nygårdsparken - og mellom dype pust forklarer han hvorfor han helst løper ute.
– Opplevelsen av å bevege seg gjennom terrenget, istedenfor å stå i ro på en tredemølle, har mye mer formål, svarer han.

Han beskriver at en av fordelene ved å løpe ute er at alle sansene blir stimulert: luften, inntrykkene, lydene og luktene, noe du ikke får på tredemøllen.
Han anerkjenner at tredemøllen har sine klare fordeler, spesielt når det gjelder å regulere både tempo og stigning. Likevel ser han ikke meningen med å forlate sol og frisk luft til fordel for summingen fra tredemøllen.
– Når du løper ute og må løpe rundt folk, hoppe til siden eller justere underveis, er det nettopp det som gir løpeøkten substans - i stedet for å bare fokusere på tall og tempo, beskriver Konow.
Sikter du spesielt til det mentale overskuddet?
– Ja, jeg opplever at man får mye mer overskudd av å løpe ute. Man kan løpe fortere på mølle, men treningen er utrolig mye mer komplett hvis du er ute, synes jeg.
Smak og behag
– Det å variere underlag vil alltid være bedre enn å løpe på det samme underlaget hele tiden, sier løpeekspert Veronica Undseth.
Hun mener at de som har mulighet, bør variere mellom å løpe ute og inne. Denne tilnærmingen er mest effektiv for å redusere skaderisiko. Undseth understreker allikevel at valget av treningssted også avhenger av hva man ønsker å oppnå med løpingen.

– Å løpe på tredemølle er veldig målbart. Du har alle tallene foran deg, som gjør det lettere å regulere både tempo og stigning. Dette er vanskeligere ute, der du møter luftmotstand, motbakker og værforhold, som påvirker løpeturen, forklarer Undseth.
Hun stiller seg noe kritisk til studien, og peker på at løping på tredemølle kan gi et ensidig bevegelsesmønster. Ute derimot, gir varierende underlag og terreng mer variasjon i belastningen. Dette kan bidra til å redusere risikoen for skader.
Undseth sier at det også handler om personlige preferanser - hvordan folk velger å legge opp løpetreningen sin, er i stor grad subjektivt og bør tas hensyn til.
– Det er litt smak og behag. Noen løper bedre ute enn de gjør på tredemøllen, mens for andre er det motsatt, sier hun.
Hun avslutter med:
– Kombinerer man begge deler, øker sannsynligheten for å unngå belastningsskader.