Kultur

BIBLIOTEK: En bokhylle i Bergen Offentlige Bibliotek (hovedbiblioteket).

Låneboom av bøker i Bergen 

Bergen Offentlige Bibliotek merker økt pågang. Er det et tegn på trangere lommebøker?

Publisert Sist oppdatert

Stadig flere finner veien til biblioteket. Utlånet av bøker har økt med 11% de siste to årene.

En av de som regelmessig tar i bruk biblioteket, er Reidulv Dyrkorn (77).

BESØKENDE: Reidulv Dyrkorn leser mellom femti og seksti bøker i året.

– Jeg låner bøker fordi biblioteket har mange eldre bøker som man ikke får kjøpt i bokhandleren, og fordi det ikke koster noe å låne bøker, sier Dyrkorn.

Dyrkorn fortsetter med å si at han besøker biblioteket rundt én gang i måneden og at han låner med seg rundt ti bøker hvert besøk. Han leser derimot ikke ferdig alle bøkene han låner med seg.

– Om jeg ikke liker en bok etter de første tjue til tretti sidene, legger jeg den fra meg og starter på en annen, sier han smilende.

Dyrkorn har alltid lånt bøker, men sier at han låner flere bøker nå som han har blitt pensjonist.

 Hvorfor tror du det er flere som begynner å låne bøker?

 – Jeg tror at bibliotekets store utvalg av bøker har mye å si for hvorfor folk velger å låne bøker. Jeg tenker også at dårlig økonomi kan ha noe med det å gjøre, svarer Dyrkorn.

DIREKTØR: Julie Andersland forteller om den økende lånetrenden.

– Avgjørende for at alle skal ha et likt tilbud

Besøkstallene hos Bergen Offentlige Bibliotek (BOB) har økt i tråd med økningen av utlånte bøker. 

Hvilke type bøker lånes mest på BOB?

I 2024 ble det totalt utlånt 755 949 bøker hos Bergen Offentlige Bibliotek.

  1. Skjønnlitteratur for barn og unge (0-15år): 369 000 utlånte bøker. 
  2. Skjønnlitteratur for voksne: 163 000 utlånte bøker.
  3. Faglitteratur for voksne: 103 000 utlånte bøker. 

– Jeg tror det har blitt mer "trendy" å lese de siste årene. Vi merker i hvert fall at interessen for å låne bøker har økt, sier Julie Andersland (47), direktør for Bergen Offentlige Bibliotek.

Hun legger til at dette er en nasjonal trend og ikke noe som kun skjer i Bergen. Tall fra SSB bekrefter dette. Utlånet av bøker har økt like mye i resten av landet som i det har gjort i Bergen.

– Leselyststrategien som regjeringen la frem i fjor kan selvfølgelig også ha hatt noe å si for økningen, fortsetter hun.

Leselyststrategien er regjeringens initiativ for å styrke norske barns leseglede og leseferdigheter i møte med den synkende leselysten. 

EKSPERT: Trond Døskeland, professor ved NHH og ekspert på personlig økonomi.

– Vi er også i en dyrtid, så jeg tror ikke bibliotek blir mindre viktig i dagene som kommer. Jeg tror det blir mer og mer avgjørende for at alle skal ha et likt tilbud, konkluderer Andersland.

Økonomi kan ha påvirket økningen 

Både Andersland og Dyrkorn nevnte at økonomien kan være en faktor bak økningen i utlån av bøker. Trond Døskeland, professor ved NHH og ekspert på personlig økonomi, trekker samme koblingen.

– Prisstigning og høy rente har ført til en generelt dårlig personlig økonomi, det kan ha noe å si for hvorfor folk tyr til å låne bøker, sier Døskeland.

Andersland viser til at utlån av bøker ikke er det eneste som har hatt en økning. BOB har også hatt en stor tilstrømning til arrangementene deres.

– Både barne- og voksenarrangementer er veldig populært. Det kan ha noe å gjøre med at folk velger å dra steder hvor det ikke koster noe, utdyper hun.

BESØKENDE: Ragnhild Boland Holm (36) sier at hun alltid har likt å gå på biblioteket, og at hun kommer til å fortsette å låne bøker fremover.

De besøkendes tanker

Ragnhild Boland Holm er på besøk på biblioteket med sønnen sin. Hun sier at de begge er glade i å lese og at de besøker biblioteket jevnlig.

Hvorfor tror du det er flere som besøker biblioteket?

– Jeg tror det både er fordi folk vil ha mindre ting liggende hjemme, men også fordi biblioteket er veldig flink på å nå ut til folk og vise frem tilbudene de har, svarer hun smilende.

Emile Hangerhagen (26) står i kø ved informasjonsdesken på biblioteket. Hun svarer kjapt og bestemt på hva hun tror står bak økningen.

– Jeg tror det rett og slett er fordi det er billig fremfor å kjøpe bøker, og folk begynner å bli lei av å bare se på telefonen. 

 

Powered by Labrador CMS