Innenriks
– Kvinner ligger på badegulvet og tror de skal dø, men de skal ikke snakke om det med noen
Aborttallene øker og unge ser ut til å slutte med prevensjon. – Det er kvinner som har tatt den største støyten oppgjennom, så jeg synes ikke det er rart at det kommer et oppgjør mot prevensjon nå. Det er bare fryktelig leit at den største konsekvensen er at flere tar abort, sier Cathrine Frost.
Tidligere denne måneden publiserte FHI fjorårets tall fra abortregisteret. Tallene viser at det har vært 6,7 prosent stigning i tallet på aborter fra 2022 til 2023. Den største oppgangen er blant kvinner under 30 år.
Skuespiller, improvisatør og sykepleier Cathrine Frost Andersen har nylig reist rundt i landet med sin soloforestilling "Lykke til, Cathrine Frost".
– Forestillingen handler om det å bli mor, og vårt moderne, vestlige syn på morskap. Den omhandler også abort, både spontan og selvbestemt. Jeg har en egen bolk som handler om det, forteller Frost.
Trekker frem to grunner
Frost er klar over at aborttallene har gått opp, men er usikker på hvorfor.
– Jeg tror det kan være en kombinasjon mellom to ting. Det er ikke så attraktivt å få barn for unge, ambisiøse damer i vårt samfunn. Idealet er rett og slett ikke å bli ung mor. Det har også blitt en trend i sosiale medier om å stoppe på p-piller.
– Som sykepleier mener jeg at det er viktig å bruke prevensjon som passer for seg. Det er kvinner som har tatt den største støyten oppgjennom, så jeg synes ikke det er rart at det kommer et oppgjør nå. Det er bare fryktelig leit at den største konsekvensen av dette er at flere tar abort, sier hun.
Hvorfor velger kvinner å droppe prevensjon?
– Kvinner merker bivirkninger av prevensjon, sånn er det bare. Jeg leser intervjuer av helsepersonell som er oppgitte over unge som ikke bruker prevensjon, men det er jo de som sitter på kunnskapen.
– Jobben deres er å formidle dette til unge, slik at sosiale medier ikke blir hovedkilden til kunnskap. Så får vi bare håpe på og jobbe for at folk vil bruke penger på å forske på en pille til menn for å fordele ansvaret.
– Kvinner ligger på badegulvet og tror at de skal dø
– Jeg begynte på p-piller da jeg var 14 år. Dette var før jeg lærte å kjenne egen kropp og syklus. Jeg ante ikke hvordan min fertile kropp fungerte før jeg ble voksen, siden jeg gikk på prevensjon i de formende årene, sier Frost.
Frost mener at abort er tabubelagt. Hun forteller at det hun sier om abort i forestillingen var den bolken hun var mest skeptisk til om skulle være med.
– Det er kvinner som ligger hjemme på badegulvet sitt og tror at de skal dø for de har så vondt og blør så mye. Men de skal ikke snakke om det med noen. Folk rundt omkring i gatene vet jo ikke at dette foregår, men hadde det vært noe annet enn abort, hadde folk snakket åpent om det.
Skeptisk til hormonell prevensjon
Amathea er en helsetjeneste som tilbyr oppfølging før og etter abort til de som trenger det.
Daglig leder i Amathea, Andrea Skaarer Kreutz, refererer til Abortregisteret når hun forteller at færre velger å bruke prevensjon.
– Det er et økende antall aborter, spesielt blandt de som er mellom 25 og 29 år. Dette er en alder som er tidligere enn da de fleste ønsker å stifte familie.
Jordmor og helsesykepleier Benedicte Remme i Amathea Bergen erfarer en økende skepsis rundt hormonell prevensjon.
– Det er vanskelig å si hvorfor tallene øker, men etter min erfaring handler det om at mange er skeptiske til hormonell prevensjon. Det finnes informasjon i sosiale medier om at hormonell prevensjon ikke er så bra for kroppen, sier Remme.
Birvirkninger eller selve livet?
Amathea erfarer at hormoner har vært et tema i deres veiledninger i større grad enn tidligere.
– Det er flere som ønsker informasjon om et hormonfritt prevensjonsalternativ. Her har vi tre alternativer: kondom, kobberspiral og pessar. Flere lurer også på naturlig prevensjon som å hoppe av i svingen eller å måle temperaturen, men disse metodene er ikke sikre, forteller Kreutz.
Hvorfor velger noen kvinner å ikke bruke prevensjon?
– Ofte er det fordi det enten har hørt eller lest at det ikke er bra for kroppen å fortsette med hormonell prevensjon. Så er det jo de som opplever bivirkninger. Likevel er det viktig å vite forskjell på hva som er bivirkninger, og hva som er livet. Livet vil jo svinge opp og ned, men det er vanskelig å vite hva som er hva, sier Remme.
Manglende informasjon og kunnskap
Kan alle kvinner finne en type prevensjon som passer for seg?
– Kondom passer for alle. Men av det kvinnen selv kan bruke, finner de aller fleste noe som passer for seg hvis de får god veiledning og får teste ut forskjellige typer. Det er de færreste som ikke finner noe som fungerer i det hele tatt, sier Kreutz.
– La oss håpe at forskningen fortsetter. Det som er positivt med den skepsisen som har kommet nå, er at det kanskje vil legge press på forskningen som utvikler bedre prevensjonsmidler enn det vi har i dag med tanke på bivirkninger, sier Remme.
Hovedgruppen som kontakter Amathea for prevensjon er mellom 20 og 29 år. 80% av de som tar kontakt grunnet abort er over 25 år. Kreutz mener at man ikke lærer nok om verken abort eller prevensjon.
– Man får lite kunnskap om dette på skolen. Vi erfarer at mange av de vi har kontakt med ikke får tilstrekkelig med kunnskap. Flere opplever manglende informasjon på sykehusene og i samfunnet generelt, forteller Kreutz.
– Jeg erfarer at det er en oppgang i hvor mange som tar kontakt for abortsamtaler her i Amathea. Dette viser hvor mye dette preger mennesker og at vi har behov for å snakke om det, sier Remme.
– Et stort gaslighting-prosjekt
Cathrine Frost har tidligere vært gjennom en spontanabort første gang hun ble gravid.
– Det var ensomt og litt forvirrende, for jeg skjønte ikke hvorfor jeg ikke skulle snakke om det. Skal man gå gjennom dette alene?, tenkte jeg. Da jeg var åpen om det med de rundt meg, åpnet de seg tilbake.
– Jeg følte at hver gang jeg fortalte at jeg hadde vært gjennom en spontanabort, sa folk at det hadde skjedd med de også. Sjefen min, kollegene mine, til og med moren min åpnet seg og sa at det hadde skjedd de også. Det hele føles som et stort gaslighting-prosjekt.
Hvordan kan man lære mer om abort?
– Man må få det inn i skolen. Få det inn i popkulturen. Jeg ønsker at herfra og ut så får disse tematikkene en større del i denne verdenen vi lever i.
Frosts mål med forestillingen er å få folk til å snakke mer sammen om kvinnehelse og temaer som abort. Hun ønsker spesielt å nå ut til unge menn for å informere, på humoristisk vis, om hvordan det er å ha en kvinnekropp.
– Forestillingen har hatt en effekt om å få mennesker til å åpne seg og snakke sammen om tabubelagte og såre temaer.