Sport

Kundene løper løpsk etter skoene: – Folk sier at man må ha karbon for å være med og delta
Bergen City Marathon nærmer seg med stormskritt, men hvor mange tusenlapper er man nødt til å bruke på løpeskoene?
Tiden er snart inne for for at Edvard Wohlfahrt (21) skal løpe sitt første maraton (42 km) under Bergen City Marathon (BCM). Han har trent siden jul, og siden februar har han blant annet løpt ett 30 km-løp i uka. Likevel ligger ikke prestasjonen kun i treningen, men også i utstyret.

Er det placebo?
Om kun 17 dager skal Bergens gater fylles opp med løpeglade mennesker i alle aldre. I tillegg til at mange har lagt ned månedsvis med trening, er tusenvis av kroner blitt brukt på utstyr. Hvor viktig er det egentlig med raske shades og karbon-sko?

– Jeg har kjøpt nye løpesko. Det koster jo litt, men så hadde jeg en del utstyr fra før også. Og solbriller, noe som ser raskt ut liksom, ler Wohlfahrt.
Hvor mye kostet skoene?
– De kostet 2000 kroner. Egentlig vil jeg si at det ikke er så "bad" for å være bra løpesko. Han ene jeg bor med har brukt 4000 kroner på ett par. Folk sier at man må ha karbon for å være med og delta, på en måte.
Wohlfahrt har hørt at slike sko skal gi en liten fordel, dersom man ønsker å løpe raskest mulig. Men hvor stor effekt det egentlig har, er han usikker på.
– Jeg har jo prøvd disse i forhold til de jeg hadde før, og for å være helt ærlig, så er ikke forskjellen svimmel. Det er jo ikke sånn "shit", nå løper jeg én time raskere. Jeg vet ikke om det er placebo eller ikke, men jeg føler at det er digg å løpe, i hvert fall.
Gir motivasjon
Ifølge den kommende maratonløperen, handler ikke skoene kun om å skulle være raskest mulig.
– Man må ikke kjøpe det, men hvis man vil er det jo litt gøy òg. Det gir meg motivasjon til å løpe mer. Når jeg har kjøpt disse skoene må jeg selvfølgelig bruke dem. Så jeg tenker det er bra for meg i hvert fall, sier Wohlfahrt.

– En ny giv på trening
Elise Skjerven (28) er også i gang med forberedelsene til BCM, men hun skal løpe halvmaraton (21 km). Målet er å løpe på under to timer, og noe penger har selvfølgelig blitt lagt inn i potten.

– Det begynte litt sånn smått. Du må ha gode sko, det er det viktigste. Og så ser du at alle har mye greier, så du får lyst på mye nytt og fint. Man får en ny giv på trening.
Til tross for at hun har gjort flere innkjøp, er hun klar på at hun ikke er blant de som kjøper de dyreste skoene.
– Jeg føler det er mange som bruker 3000-4000 kroner på sko. De skoene jeg har gått for er i den rimeligere gaten, men de er allikevel gode. Mine ligger på 1600 kroner, det er en god mellomting, synes jeg.
Skjerven forteller at hun kjøpte et par til 500 kroner da hun begynte å trene for fire år siden.
– Jeg får fortsatt vondt når jeg tenker på de skoene, for de hadde sånne papp-plater. Det er veldig stor forskjell, presiserer hun.
Videre sier hun at det absolutt er verdt å gjøre investeringer i sko. Skjerven tilføyer at hun selv vurderte å bruke enda noen tusenlapper på nye sko før BCM.
– Det er selvfølgelig gøy å se kul ut òg, med freshe klær og briller. Men skoene er jo det viktigste, så du slipper å bli skada, legger hun til.
– Det er en trend
Anna Helgesen, skoansvarlig hos Sport1 Xhibiton, har bitt seg merke i den økende løpetrenden blant unge. Mange kommer innom for å skaffe seg skoene de trenger til halv- og helmaraton.

Helgesen forklarer at hvilken type sko man trenger er individuelt.
– Vi ser at det er mange som kommer inn og har blitt påvirket av sosiale medier. Man må på ingen måte ha en konkurransesko til 4000 kroner når man skal løpe sitt første halvmaraton. Stort sett kan det bare bli vondere enn det gjør godt, sier hun.
Som Edvard Wohlfahrt nevnte, er det karbonsko som er i vinden om dagen. Dette sier skoansvarlig seg enig i.
– Hvilke sko selger mest?
– Det er en økning på det segmentet vi kaller for "super trainers". Skoen er en blanding av komfort og respons. De har hentet elementer fra konkurransesko, men det er mer holdbarhet og allsidighet i skoen.
Blant skoene de selger mest, ligger prisen normalt på ca. 2500 kroner.

Avhenger av nivå

Per Sjöberg, idrettspsykolog, forteller at det viktigste er at skoen sitter godt på foten, og at man kan løpe uten ubehag.
– En ubehagelig sko vil kunne senke prestasjonsevnen. Du får signaler om å stanse når det gjør vondt, og det skaper distraksjon, sier han.
Selv om han sier at prisen i seg selv ikke er avgjørende, påpeker han at den kan ha en viss påvirkning.
– En dyr prislapp vil trolig skape en forventning om at skoen er bra, og dermed kunne ha en psykologisk effekt.
Sjöberg presiserer at fokuset burde være på å utvikle egne ferdigheter, ikke på å kjøpe det beste utstyret.
– En god løper kan løpe langt og raskt også med billigere sko, så lenge de er behagelige. Skal du konkurrere på høyt nivå vil en sko som er helt optimal for deg være viktig. Så lenge skoen føles god ut, kan du løpe godt uansett pris, konkluderer han.
Så lenge man når målstreken
Edvard Wohlfart planlegger å roe ned tempoet de kommende dagene, og håper at han er i toppform når den avgjørende dagen er her.
Føler du deg klar for maraton?
– Jeg vet ikke helt. Jeg har pådratt meg en liten skade. Og nå er det bare 17 dager til, men tiden jeg får har ikke så mye å si. Så lenge jeg kommer i mål, så er jeg fornøyd, avslutter han.