Sportskommentar

Kommentar: Det finnes andre idretter enn fotball!
Stemningen under en kamp og rivaleriet er underholdende, men søkelyset er for mye rettet mot fotballen.
Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens mening og holdninger.
Fotball er den mest populære idretten i verden, og også den mest populære i Norge. Det er idretten som får mest oppmerksomhet, og det er stor respekt og ære til idretten, men det finnes andre idretter også.
Staten bruker for mye penger på fotballen sammenlignet med andre idretter, og ressursfordelingen kan bli bedre. I høst i fjor delte regjeringen ut 130 millioner til økt deltakelse i idretten, hvor fotballklubbene dominerte. I Gamle Oslo fikk Vålerenga Fotball mest med 1.124.229 kroner, i Grünerløkka fikk Grüner Fotball IL mest med 523 259 kroner og i Kristiansand fikk Våg Fotballklubb mest med 269.940 kroner.
Oslo-klubber fikk mest, og utenfor Oslo var det Fredrikstad-klubben Trosvik IF som fikk mest med 744.966 kroner. Trosvik er Fredrikstads største fotballklubb. Til sammenligning fikk Fredrikstad Badmintonklubb 3.854 kroner og Fredrikstad Innebandyklubb 5.696 kroner. De som fikk minst i Fredrikstad var en fekteklubb og en sykkelklubb som fikk en sum på 1.508 kroner hver.
Valget om hvordan ressursene fordeles baseres ofte på den unnskyldningen om at det er mest interesse for fotball, men ville det ikke vært mer interesse for andre idretter om man investerte mer i dem og jobbet aktivt med å promotere dem?
33 prosent av all sponsing i Norge går til norsk fotball. Når staten prioriterer den store idretten, fotball, ser også sponsorer hvor pengene går til. Staten bidrar dermed til å stimulere veksten av sponsing til en idrett. Dessverre ser det ut til at sponsorer tenker for mye på fordelene de kan få ved sponsing, og prioriterer den mest sentrale sporten, selv om flere idretter kunne trengt det mer. Det er ikke i tvil om at sponsing er til stor nytte for fotballen, men sponsorer har også tilgang til et mye mer bredere utvalg av idretter.
Norsk fotball har et sterkt prinsipp om inkludering, der "alle skal med" er en viktig del av idrettens grunnmur. Dette er et flott prinsipp, men burde ikke dette også gjelde andre idretter? Jeg mener det bør være realistisk å jevne ut noen av forskjellene mellom dem.
Fotballen får mest penger fra staten og flest sponsorer. Er det ikke mulig at en del av disse ressursene kunne blitt fordelt til andre idretter? Økt investering i fotball gir økt interesse for fotball. Ser man på det kommersielle aspektet, er kanskje ikke den økte interessen for fotballen nødvendig.
Eksponering er viktig for idretter, blant annet gjennom media som aviser og TV. Denne eksponeringen kan øke interessen og tiltrekke sponsorer – noe fotballen har i overflod.
Sport og media er i et gjensidig avhengighetsforhold, hvor begge parter tjener på hverandre. Andre sporter er avhengige av å få den hjelpen fra media og, og jeg tror media også kunne tjent på å gitt oppmerksomhet til andre sporter. For eksempel har dart fått mer eksponering i det siste, som har ført til økt interesse.
Alle er ikke fotballfans, og å investere i andre sporter kan føre til at flere prøver ut ulike idretter og kanskje finner en de virkelig liker. Idrett er en viktig investering for fellesskapet, og bedre psykisk og fysisk helse.
Jeg tror ikke fotball vil miste sin sentrale posisjon i sportens landskap, men det hadde vært fint om andre idretter kunne blitt løftet fram i større grad.