Sport

Kevin Hagenes og May Alise Hjelmervik forteller at alle kjønn fungerer godt sammen i rumpeldunk.

Kevin og Maya spiller sporten alle ler av

Den Harry Potter-inspirerte sporten utfordrer grenser, vekker nysgjerrighet og bryter kjønnsnormer. Dette er rumpeldunk.

Publisert Sist oppdatert

Hva er rumpeldunk?

Rumpeldunk er en fullkontaktssport basert på JK. Rowlings "quidditch" fra Harry Potter-serien. 

Målet med spillet er å samle poeng ved å kaste ballen igjennon ringene eller fange snoppen.

Utøverne har hver sin sopelime, en "broom", mellom beina så lenge de er i spill. 

På banen er det 7 spillere, i 4 forskjellige posisjoner: keeper, jager, knakkere og speider. 

Maks 4 av spillerne kan være av samme kjønn. 

Rumpeldunk spilles med 3 forskjellige baller: en sluff, en klabb og en snopp. 

Da noen kanskje ler av ideen om en feiekost mellom beina, kjemper utøvere som Kevin Hagenes og May Alise "Maya" Hjelmervik mot rumpeldunkens ufortjente rykte. I hjertet av denne dynamiske sporten, hvor rugby møter håndball og kanonball, blomstrer et miljø der absolutt alle kjønn er likestilte.  

En misforstått idrett

Hagenes forteller at de fleste tror BSI´s rumpeldunk-lag er en bokklubb, og absolutt ikke en tøff kontaktsport. Rumpeldunk er inspirert av JK. Rowlings Harry Potter- bøker, og de to forteller at dette har skapt mange utfordrende fordommer ovenfor ryktet til sporten. 

– Vi har taklinger, vi har kanonballer og mange fysiske utfordringer! De fleste tror ikke noe på dette og skjønner ikke hvordan man kan praktisere det i virkeligheten. Som oftest ler de bare av det. 

Hjelmervik legger til at mange blir skeptiske ved tanken på en feiekost mellom beina, en detalj som ofte får folk til å nøle før de våger seg inn i rumpeldunkens magiske verden.

– Det som gjør at det ser teit ut er jo den "broomen", men de har prøvd å spille uten "broomen", og da funker ikke sporten lenger. Med to hender og frie bein blir sporten til håndball. Det var ikke mulig å gjøre det uten den teite pinnen!

Med tre baller i spill blir det mer enn nok å følge med på.

Tar avstand fra forfatteren

Til tross for at rumpeldunk er en kjønnsnøytral sport, blir ofte sporten knyttet til JK- Rowlings transfobiske utsagn. Hjelmervik påpeker at dette skaper betydelige rekrutteringsutfordringer for sporten. 

– Det er mange som har de samme verdiene som oss innad i miljøet, som ikke tørr å komme fordi de forbinder det med JK. Rowlings meninger.

Hagenes tar spesielt avstand fra forfatteren, og forklarer at idretten er en utviklet versjon fra universet.

– Forfatteren får leve sitt liv, men vi tar inspirasjon fra sporten og universet for å gjøre det til vårt. Vi har utviklet sporten masse, og det er definitivt noe annet en det som er i bøkene.

Kevin Hagenes tar avstand fra JK. Rowling.

Magien i mangfoldet

Til tross for at det kun er 20 000 som spiller rumpeldunk i verden, er det ikke mangel på spillere som har samlet kjønnene.

– Jeg tror ikke at man hadde skilt opp i gutter og jentelag dersom sporten var mer utbredt. Hvis jeg skulle valgt de syv beste spillerne fra vårt lag så hadde jeg hatt med både jenter og gutter. 

Hagenes nikker i enighet med Hjelmervik, men legger til at dette er et tema som inviterer til diskusjon blant både noviser og veteraner i rumpeldunkens fortryllede krets.

– Det er nok delte meninger om dette på en verdensbasis, og det finnes sikkert folk som hadde hatt lyst til å splitte det. Jeg tror allikevel at flertallet ville heiet på kjønnsnøytraliteten!

Likestilling står sterkt

Hjelmervik og Hagenes forteller at de ikke legger merke til noe forskjell på kvinner og menn i rumpeldunk, og at dette heller er en fordel. Til tross for de biologiske forskjellene forteller Hagenes at dette ikke har noe å si.

– Jenter og gutter er jo bygd forskjellig, men i rumpeldunk kan jenter være like gode som gutter og omvendt. Sporten tar forholdsregler seriøst sånn at det ikke bare blir sendt guttelag mot blandet lag også videre.

Hjelmervik lar seg ikke skremme av dueller med menn som er dobbelt så store som henne, men kan forstå at dette kan virke skummelt.

– Jeg vil ikke si at som jente så tenker jeg noe på at jeg spiller mot gutter. Jeg tror det spørs veldig fra person til person! Noen er veldig redde for taklinger, men heldigvis kan man bare bli taklet om man har en ball. Så da kan man tilpasse det ut ifrå hvilke posisjoner man velger!

Hjelmervik er positiv til å spille mot gutter.

Gode forbilder for resten av sportsuniverset

Rumpeldunk er kanskje den eneste sporten i verden der det ikke er noe debatt om transseksuelle og ikke- binære skal få kunne spille, og dette mener Hjelmervik at er noe som må vernes om.

– Dette er en sport hvor det er en fordel å være ikke-binær. Er du kvinne som ønsker å være mann er heller ikke det et problem, fordi sporten allerede tar høyde for gutter og jenter sammen. Jeg tror det er flere transseksuelle som kommer hit av den grunn, fordi her kan du være den du vil være uten at noen forteller deg at du ikke hører til.

Powered by Labrador CMS