Innenriks

Kan bli lovlig å ta en pils i parken: – Skaper utfordringer
Sommeren nærmer seg, det blir varmere og flere knekker en ulovlig pils i Bergensparkene. Snart vil den samme pilsen kunne knekkes, uten at den må gjemmes vekk.
Lenge har Høyre og Fremskrittpartiet ønsket at offentlig drikking skal avkriminaliseres. Under helgens landsmøte slang Arbeiderpartiet seg på dette ønsket og vedtok å endre alkohollovgivningen. De vil tillate kommunene å bestemme egne avgrensede områder hvor alkohol kan nytes fritt.
Godt for lommeboka

Prisforskjellen på en pils på bar og i butikk er stor. En halvliter Hansa på Folk og Røvere koster 92 kroner, den samme halvliteren koster 33 kroner med pant på butikken.
Dagligleder ved Folk og Røvere, Kristian Standal, frykter at avkriminaliseringen vil trekke gjester ut av baren.
– Vi ser allerede at de dagene det er 25 grader og sol, er det veldig dødt inne i baren. Det nye vedtaket kan påvirke omsetningen vår, sier Standal.
Standal forteller at han til tross for frykten, føler seg trygg på at gjestene deres vil fortsette å besøke dem. Klientellet deres består av flere eldre på dagtid og tidlig ettermiddag, og har vært stabilt lenge.
– Mange av de som sitter her, vil gjerne ikke sitte i en park og drikke, påstår han.

En sovende lov
Like før åpningstiden valser den første gjesten inn døra og kaster en vits mot Standal. Han setter seg ved baren med en avis og får umiddelbart servert en pils. Glenn Kvernmo heter han og er en av flere stamgjester på Folk og Røvere.
– Jeg kjenner ingen som har fått bot av å drikke i parken, sier Kvernmo.
Han peker på at det gjeldene lovverket ikke følges så strengt av politiet om man er høflig, og at en avkriminalisering kan gjøre jobben til politiet vanskeligere.
– Jeg liker at politet kan bortvise folk uten å måtte begrunne det med mer enn bare at det ikke er lov, sier han.
Stamgjesten ser på forslaget om lovendring som unødvendig, grunnet dagens praktisering av det gjeldene lovverket. Han er bekymret for at avkriminaliseringen kun vil komplisere jobben til politiet. Mest sannsynlig vil han fortsette å dra ut på Folk og røvere, men han vil nødvendigvis ikke drikke mer øl i parken bare fordi det er lov, sier han
– Når det føles riktig å ta en øl i parken, så gjør jeg det, avslutter Kvernmo med.

Kan bli ressurskrevende
Lovlig bruk av alkohol i parker og åpne byrom, har vist seg å være utfordrende, opplyser politiet om på mail til Bymag.
Deres ferskeste erfaring er fra covid-pandemien, hvor det var langvarig fint vær og folk ikke kunne møtes inne. Dette resulterte i store samlinger i parker som medførte mye støy, høy grad av alkoholrus og slossing.
Siden pandemien har været sjeldent vært stabilt varmt og fint, og drikking i offentlige rom har vært ulovlig. Dette har gjort at det har vært færre ukontrollerte og store samlinger. Politiet er bekymret for at det nye forslaget om lovliggjøring, kan bane vei for at de opplever en lignende situasjon som under corona-pandemien.
Politiet opplyser om at det kan bli ekstra ressurskrevende å lovliggjøre bruken av alkohol i offentlige rom. Dette kan medføre flere meldinger fra folk som ønsker nattero, barnefamilier som bruker parken til aktiviteter og meldinger om slossing. De skriver at de alltid må prioritere slike oppdrag i henhold til andre alvorlige hendelser og deres tilgjengelige ressurser.
– Politiet skal selvsagt forsøke å evt håndtere slike forhold etter beste evne og innenfor de ordinære ressursene som vi har til rådighet, skriver Politiet på mail til Bymag.
Nordmenns drikkekultur gir dårlig grunnlag
Standal forteller at de på daglig basis må vise folk bort fra baren eller nekte dem å kjøpe flere enheter, fordi de har fått i seg for mye. Han tror at folk flest vil være upåvirket av lovendringen, men han utrykker at den norske drikkekulturen kan bli ekstra synlig.
– Jeg er litt redd for frislepp, det går jo mest sannsynlig bra, men nordmenn og alkohol er ikke alltid den beste kombinasjonen, avslutter han.