Sport

- Jeg tror det har mye å gjøre med covid
Deltakelsen i organisert friluftsliv har økt markant siden 2021 med nesten 25% på tre år.
Etter flere år med restriksjoner og begrensede reisealternativer har interessen for friluftsliv skutt i været. Organisert friluftsliv har hatt en økning på 1,6 prosentpoeng i deltakelse siden 2021, ifølge SSB. Økningen merkes godt i DNT, der stadig flere unge melder seg på organiserte turer.
Koronapandemien som årsak
Olav Myhr Bø, som sitter i styret i DNT Ung, mener pandemien har hatt stor påvirkning:
– Jeg tror at det har mye å gjøre med covid. Man var innendørs i nesten tre år med mange begrensninger. Siden man ikke kunne reise utenlands, var det norgesferie som gjaldt. Da var organiserte turer midt i blinken, sier Bø.
Han forteller at DNT Ung har sett en økning på 4,5 prosent i aldersgruppa 19–25 år.
Økt bevissthet om natur
Brostrup Landstad, turleder i DNT, mener at forklaringen kan være større bevissthet rundt behovet for å komme seg ut i naturen.
– Jeg får inntrykk av at mange rundt meg er mer bevisste på at de vil bruke naturen og være mer ute. Jeg tror mange har et større ønske om å gjøre det, sier Landstad til ByMag.
Han peker også på at organisert friluftsliv gir en trygg og tilgjengelig inngang til naturen, særlig for dem som ikke har mye erfaring fra før.
– Folk ønsker å starte i et trygt miljø. Det er et veldig fint sted å starte fordi man kan tilegne seg kunnskap på en trygg måte, før en etter hvert kan gå alene, sier han.

Fra brekurs til nærtur
Tradisjonelt har DNT tilbudt mer avanserte og eksklusive turer, som brekurs og klatrekurs. I senere tid har fokuset endret seg.
– Vi har fokusert ganske mye på det enkle friluftslivet, og det har funka godt. Det senker terskelen for mange, sier Bø.
Ikke bare norske ungdommer
Ifølge Bø er det også flere utenlandske ungdommer som har fått øynene opp for det norske friluftslivet. Han mener økningen i medlemstall delvis kan skyldes at flere utvekslingsstudenter og internasjonale ungdommer benytter seg av DNTs tilbud.
– Jeg jobber i tursenteret i Bergen også, og det er en del flere internasjonale studenter som er interessert i å dra på tur nå enn før. De kommer kanskje fra Tyskland, også vil de ta en tur opp på Hardangervidda, sier han.

Friluftsliv for alle
Veksten kommer ikke uten utfordringer. Bø forklarer at økning i deltakelse kan bety større belastning på naturen, og potensielt høyere kostnader for deltakerne.
– Det er jo mange fra litt svakere sosiale lag som kanskje ikke får muligheten. Og det er det man gjerne vil unngå, at det skal bli et klasseskille i noe så enkelt som å bruke naturen, sier Bø.
Han understreker at DNT Ung jobber for at friluftslivet skal være tilgjengelig for alle – uavhengig av bakgrunn eller økonomi.
– Du klarer deg med en skolesekk og ei grei bukse, seier han.
Et engasjement for framtida
Både Landstad og Bø håper at veksten ikke bare er en trend, men starten på et varig skifte i nordmenns forhold til naturen.
– Det føles veldig viktig, i alle fall for meg, at man opprettholder et slikt engasjement rundt friluftslivet og naturen, slik at man kan ha det samme gode tilbudet om 10–30 år som det vi har nå, sier Landstad.
– Jeg ser ingen grunn til at det ikke kan være en videre økning. Det fokuset som har vært på norsk natur og friluftsliv de siste årene har vært helt crazy. Jeg tror bare det kommer til å fortsette, avslutter Bø.