Kultur

Ikechukwu Egboh sitter ofte på biblioteket og jobber

– Jeg strever med å finne tid til å lese

I et hektisk liv har stadig færre av oss tid til overs for å sette seg ned med en god bok i hånden. Ikechukwu Egboh er én av dem. Nå har Bergen Offentlige Bibliotek innført lesefremmende tiltak.

Publisert Sist oppdatert

Ikechukwu Egboh sitter godt plassert i stolen sin i andre etasje av Bergen Offentlige Bibliotek. Han jobber konsentrert ved en av pultene, omringet av mennesker i alle aldre som har tatt turen til Hovedbiblioteket. Egboh er en av mange som sliter med nok tid i døgnets korte 24 timer til å lese, derfor kommer han ofte til Bergen Offentlige Biblioket for å finne ro. 

– Jeg strever med å finne tid til å lese, forteller han. 

Rekordlav leselyst

Flere av oss bytter ut boken med telefonen. Statistikk fra Statistisk Sentralbyrå (SSB) viser at 9 av 10 nordmenn bruker sosiale medier. Samtidig har norske barn rapportert lavest leseglede blant 65 deltakende land. Dette er ifølge den internasjonale undersøkelsen Progress in International Reading Literacy Study (PIRLS) som har kartlagt leseferdighetene til 10-åringer i 65 land. 

På regjeringen sine nettsider uttaler tidligere kunnskapsminister Tonje Brenna at hun er bekymret for norske barns synkende leseferdigheter. Brenna poengterer den økende bruken av skjermtid og fallende lesing i papirbøker

Et hektisk liv står i veien

Litteraturformidler Joanna Pacula

Flere og flere besøkende ved Bergen Offentlige Bibliotek forteller at de strever med å finne tid til lesing i hverdagen.

Et hektisk familieliv og ytre stimuli forstyrrer lesningen, mener litteraturformidler ved Bergen Offentlige Bibliotek, Joanna Pacula. 

– Man merker godt denne påvirkningen personlig. Mobiler, internett og sosiale medier gjør det ikke lettere, sier Pacula. 

Mange av de besøkende opplever ufrivillig lesestopp og ønsker å komme tilbake til litteraturen. Bibliotekets besøkende spør derfor litteraturformidlere om tips til noe lettlest, eller grep til å komme inn i en god leserytme. 

Har innført nye lesefremmende tiltak

Hovedbiblioteket i Bergen sentrum har derfor innført en rekke lesefremmende tiltak, et av dem er dyplesing. Dette tilbudet er for alle som trenger et trygt sted for å lese stille, uforstyrret av alle former for teknologi.

Dyplesingen foregår i et stort, men koselig rom, bak lukkede dører i andre etasje av Hovedbiblioteket. Man kan bevege seg inn og ut som man vil, men telefonen skal ikke være synlig. Etter fire timer med øynene limt i boken med øredøvende stillhet, kan deltakerne hente ut telefonen som ligger plassert i et skap.

Et av rommene ved Bergen Offentlige Bibliotek hvor dyplesingen foregår

Det nylig innførte tilbudet er inspirert av den Oslo-baserte sosialantropologen Ståle Wig. Han har forsket på studenters økende mangel på kognitiv tålmodighet, som ved lesning av lengre artikler og bøker. 

Alt startet med at Wig stilte et spørsmål til sine studenter: Hvor mange av dere kan lese en artikkel, eller et kapittel av en bok uten å se på telefon? Ingen kunne, gjengir Pacula. 

Dyplesing ble innført hos Bergen Offentlige Bibliotek i fjor høst, og er noe de kommer til å fortsette med fremover. Arrangementet tar plass én gang i måneden, og det er mellom syv og femten stykker som dukker opp. Responsen fra dem som har deltatt har vært svært positivt, og flere etterspør flere slike tiltak, forteller Pacula. 

Powered by Labrador CMS