Kultur

ODEE i verkstedet sitt

– Jeg mener det er et veldig hyklersk syn på sensur her

Odee Friðriksson, kjent under kunstnernavnet ODEE, sier han ikke får stille ut under årets masterutstilling ved Universitetet i Bergen. Instituttleder aviser anklagene. 

Publisert Sist oppdatert

– Det er en grunn til at de skiller meg ut og ekskluderer meg fra utstillingen. Det er noe de er redde for. Dette er den avkjølende effekten, fordi jeg har blitt saksøkt av et multi-milliardær-selskap før til bachelorprosjektet mitt. 

ODEE sitter og spiser mens han snakker om det han mener er sensur fra universitet. 11.april åpner masterutstillingen "I could only see the back of it" i Bergen Kunsthall. Dette skulle være en del av masterutdanningen han tar ved Universitetet i Bergen; nå får han derimot ikke lov til å stille ut kunsten sin. Det er i hvert fall slik han oppfatter det.  

Ifølge en e-post fra veileder som ByMag har fått se, skal det ha vært avholdt et styremøte 24.februar, hvor det ble besluttet å ekskludere ODEE fra utstillingen. Årsaken er hans hemmelighold rundt hva han skal stille ut. 

Dette blir derimot avvist av instituttleder Katrine Hjelde. Hun skriver på e-post at "alle MA studentene er inkludert i utstillingen". ODEE sitt navn er ikke oppført på listen over kunstnere som skal stilles ut. Ifølge instituttleder Hjelde skyldes dette at "ODEE ba om at hans navn ble fjernet fra listen". 

ODEE var i hardt vær etter bachelor-prosjektet "We're sorry". Verket tok utgangspunkt i korrupsjonssaken hvor det islandske selskapet Samherji bestakk tjenestemenn i Namibia for å få visse fiskekvoter. 

Kunstprosjektet innebar en kopi av nettsiden til selskapet, hvor han publiserte en falsk beklagelse. Videre delte han også en falsk pressemelding som ble sendt ut til flere store medier. Det hele endte med rettssak i London, hvor ODEE tapte. Den gang sendte instituttet en støtteerklæring til ham. Nå er støtten derimot mer usikker. 

ODEE utenfor studiestedet sitt.

– Jeg mener det er et veldig hyklersk syn på sensur her, fordi skolen i fjor skrev et støttebrev til meg, til rettssaken min. Der sier de at ytringsfrihet er en hjørnestein i et fritt samfunn, og at ytringsfriheten er under angrep av myndigheter og organisasjoner. De sier at hvis selskapet ville fått viljen sin i retten, ville dette ha en nedkjølende effekt, og det er akkurat det som skjer her. De later som om de støtter ytringsfriheten, men når det gjelder å fremme den selv, kan de ikke takle det.

Åpent brev fra fakultet til Samherji (side 1).
Åpent brev fra fakultet til Samherji (side 2).

Brevet ODEE refererer til er et åpent brev sendt fra fakultetet til Samherji sitt hovedkontor, hvor de skriver at det vil være et tap for ytringsfriheten dersom selskapet vinner fram i retten.

Gir uttrykk for forskjellsbehandling 

– Har andre studenter blitt møtt med liknende krav om åpenhet rundt egen utstilling?

– Nei. Andre studenter, selv performance-kunstnere, blir spurt hver dag, for eksempel: hva skal du gjøre i forestillingen din? Og de svarer: jeg vet ikke, jeg vet ikke. Det er veldig normal praksis. Så ingen andre har blitt gransket på samme måte som meg.

ODEE driver med såkalt konseptkunst, noe han bruker i begrunnelsen for hvorfor hemmeligholdet er viktig. 

– Så snart du forteller noen konseptet, er kunstverket borte. Det er etter mitt skjønn når kunstverket mitt skal bli avslørt, og jeg vil at det skal avsløres på utstillingsåpningen akkurat som de andre kunstverkene.

Til behandlingen har han dette å si: 

– Dette er et brudd på menneskerettighetene, ikke bare på europeisk nivå, men også på norsk nivå under norsk lov. 

ODEE sitter i en arbeidsbås

Instituttleder Katrine Hjelde skriver følgende på e-post til ByMag: "Fakultetstyremøtet var 20. februar. Her er liste over alle saken som var til behandling, og dette ble ikke diskutert der. Slike saker blir ikke diskutert i fakultetstyret. Det er ikke blitt besluttet å ekskludere noen studenter fra MA utstillingen".

Powered by Labrador CMS