Innenriks

– Jeg har spurt om det er noe jeg burde unngå å spise
Norge er ett av landene i verden med høyest forekomst av akne og aldri før har nordmenn hatt mer av det. Høyskolelektor mener det er på tide å gå bort fra oppfatningen om at kosthold ikke har noe å si for kviser.
Lektor i helsefag Eirik Garnås (35) mener at forskning over de siste 25 årene har avdekket sentrale koblinger mellom kosthold og kviser.
– "Myten" sier at det ikke er noen sammenheng. Dette henger igjen fra et par utilstrekkelige og mangelfulle gamle studier, nå erstattet av mer robust og inngående vitenskap, sier Garnås.
Har hatt problemer i ti år
Louise Kobberstad (20) studerer juss på UiB og har vært av og på kvisebehandlinger i mange år. Hun har også vært hos hudleger over 30 ganger og fått mange tilbakefall; det har satt varige spor.
– Jeg har gått på alle antibiotika og kremer fra hudlegen og fått veldig mye reseptbelagt, men det er lite som har funket langsiktig. Jeg har gått på isotretinoin tre ganger, og fått tilbakefall alle gangene.
– Jeg har arr fra mange år siden, som jeg ikke tror forsvinner på en stund.
Hun har også vært innom tanken at kosthold og kviser kan henge sammen, men forsøkene har ikke hatt ønsket effekt.
– Jeg har i perioder prøvd å kutte ned på melk, sukker og ultraprosessert mat, i tillegg til å trene mer. Jeg har hatt perioder der jeg har prøvd det aller meste, men det har egentlig ikke hatt noe særlig effekt. De har egentlig aldri nevnt noen årsaker, de nevner egentlig bare løsninger.
Ved gjentatte besøk hos hudleger har det sjeldent vært snakket om kosthold.
– Hudlegene mine har egentlig ikke snakket om kosthold i det hele tatt. Når jeg drar til hudlegen spør de meg om hvor lenge det har vært sånn, så ser de på alvorlighetsgraden og legger en plan.
– Jeg har spurt noen ganger om det er noe jeg burde unngå å spise, eller spise mer av. Da fikk jeg beskjed om at det eneste som er ordentlig bevist for å ha en dårlig effekt er meieriprodukter. Legen sa også at når det er såpass dramatisk, så er det som regel ikke kostholdet som er årsaken, forteller Kobberstad.
– Påvirkningsfull faktor
En studie fra 2024 gjennomført av "British Association of Dermatologists" viser at Norge er et av landene i verden med den høyeste forekomsten av akne.
Lektor Eirik Garnås (35) skrev for tre uker siden et innlegg på forskersonen.no hvor han diskuterer forholdet mellom kosthold og kviser. Han er tydelig på at det vi spiser har en påvirkning.

– Det vi spiser er av stor betydning for hele kroppens funksjon og tilstand, inkludert huden. Et uriktig kosthold viser seg i det ytre. Det er ikke det eneste som kan gi uren hud, men det er en påvirkningsfull faktor.
Han sier at forskning fra de siste 25-30 årene underbygger det.
– En tidlig observasjon, som la grunnlag for videre arbeid, er at kviser er langt mer sjeldent hos tradisjonelle grupper enn det er hos oss. Det indikerer at akne ikke er en uunngåelig del av den menneskelige eksistens, men snarere et produkt av vår moderne levemåte. Spesielt det vestlige kostmønsteret, med mye sukker, herdet og mettet fett og melkeprotein, har havnet i søkelyset.
– Hvor mye har kosthold å si for kviser?
– Det
er grunnlag for å si at det er den viktigste miljøfaktoren, men andre ting
spiller også en rolle, deriblant genetikk, forteller Garnås (35).
– Hva sier du til de som spiser «riktig», men fremdeles har problemer med akne og kviser?
– At ikke alle vil respondere likt på kostholdstiltak, og at andre ting også spiller en rolle, som tarmflorasammensetning, eksponeringer tidlig i livet og arv. Får man kviser, selv om man spiser «riktig», trenger det ikke bety at man gjør noe feil – det kan være andre faktorer som virker kviseutløsende.
– Opplever du at leger, hudleger og samfunnet generelt tenker at kostholdet og kviser ikke henger sammen?
– I dermatologien har det lenge vært en oppfatning at det ikke er en betydelig sammenheng mellom kosthold og kviser, så mange pasienter har nok fått høre dette, og ikke fått noen råd om maten.
– Behandling trumfer kostholdsendringer
Eli Synnøve Lilleskog og Emilia Hugdahl er begge hudleger med Bryggen Hudlegesenter. Både Lilleskog og Hugdahl er mer forsiktig med å si at kosthold og kviser har en sterk sammenheng.

– Man kan ikke som hudlege si at det bare er å gjøre sånn eller sånn så blir du kvitt kvisene. Det er ikke så entydig. Når det er sagt, så er det noe forskning som viser at man kanskje teoretisk kan få litt mindre kviser eller bli litt bedre om man begrenser eller kutter noen matvarer.
– Det er ikke noen bestemt svar i forskningen, det er noen som sier kanskje, sier Hugdahl.
De fokuserer heller på behandlingen.
– Hvis du har en type akne som er såpass alvorlig at du trenger medisinsk behandling, så vil den behandlingen trumfe alt av livsstilsendringer og kostholdsendringer.
– Har man kviser med behov for medisinsk behandling, gir jeg råd om medisinsk reseptbelagt behandling, sier Hugdahl.
Hudlegene er også opptatt av å lytte til pasientene sine erfaringer.
– Hvis en pasient selv sier at den kuttet ut melk eller spiser mindre sukker og det hjelper, sier jeg supert, forsett gjerne med det, men sånn som det ser ut nå trenger du medisinsk behandling i tillegg, forteller Hugdahl.
– Kostholdet kan ha litt å si, men det er ikke det som er behandlingen. En som sliter med alvorlig akne, vil aldri bli frisk av det med kostholdsendringer, legger Lilleskog til.

Det er også veldig individuelt hva som hjelper.
– Noen sier at de har kuttet ut melk og det hjelper. Så kan det være en annen som sier at de har kuttet ut melk, og merker ingen forskjell.
Hugdahl forteller om grunnen til at de sjelden gir ut kostholdsråd til pasienter.
– Fra et hudlege-perspektiv så finnes det hundrevis av studier på akne og kosthold, men ingen av de er gode nok eller sterke nok til at jeg kan ha medisinsk grunnlag for å sterkt anbefale endringer i forhold til kosthold. Det trenger ikke bety at jeg ikke tror det har en betydning, men per nå er ikke studiene gode nok til at jeg kan si det. Det kan godt hende at det kan vise seg å være sånn på sikt, avslutter hun.