- Jeg hadde toppkarakter, men får likevel ikke jobb 

En studie fra OsloMet viser at mange arbeidsgivere er skeptiske til å ansette personer med funksjonsnedsettelser. Eirik Skurtveit Kanstad har fått erfare hvor vanskelig det er å få innpass i arbeidslivet.

Publisert Sist oppdatert

- Det er kjipt i en alder av 30 år å bo hjemme hos foreldrene sine fordi man ikke får jobb. Jobbene jeg faktisk blir kalt inn til intervju på er ikke relevant med det jeg faktisk har utdanning i, sier Eirik Skurtveit Kanstad

Eirik Skurtveit Kanstad forteller at det er vanskelig å få en relevant jobb. han. Foto: Privat

Tall fra Statistisk sentralbyrå, viser at sysselsettingsgraden blant personer med funksjonsnedsettelser er betydelig lavere enn i resten av befolkningen – 41 prosent mot 73 prosent.

Kanstad fullførte bachelorgraden sin i journalistikk på Universitetet i Bergen vinteren 2022. Han har aktivt søkt jobb de siste to årene, men har ennå ikke blitt innkalt til jobbintervju. 

- Jeg har alltid lurt på hva som kan være årsaken til at jeg ikke kommer videre i prosesser, forteller Kanstad. 

Han er synshemmet og har elsket å skrive siden barneskolen. Drømmen hans har alltid vært å bli musikkjournalist. 

- Jeg hadde toppkarakter på bacheloren min, men det har ikke gitt meg sjansen til å komme inn på arbeidsmarkedet, forklarer Kanstad. 

Skepsis rundt ansettelse 

- Vår studie viser at det er en generell skepsis rundt det å ansette noen med funksjonshemmelse, særlig med tanke på om de kan delta på lønningspils eller hytteturen som bedrifter arrangerer, forteller Kaja Larsen Østerud, forsker ved OsloMet. 

Kaja Larsen Østerud, forsker ved OsloMet mener at arbeidsgivere bør satse på nyutdannete. Foto: privat.

En studie utført av forskere Kaja Larsen Østerud og Vegard Bjørnshagen ved OsloMet, viser at det er vanskelig å fastslå at dette handler om diskrimering, men at arbeidsgivere kan ha en skepsis rundt å ansette folk med funksjonsnedsettelse.

- Jeg mener at dette er et langvarig problem, sier Østerud.

Studien, som er et felteksperiment og oppfølgingsintervjuer, viser at rullestolbrukere må søke dobbelt så mange jobber for å få like mange intervju som personer uten funksjonsnedsettelser. 

Åpenhet er et dilemma 

Eirik Skurtveit Kanstad sier han varierer mellom å nevne at han er synshemmet og ikke. 

Kanstad sier han lar være å fortelle for å ikke skremme vekk potensielle arbeidsgivere.

- Det varierer om jeg nevner det. Først tenkte jeg at det gjør meg mer aktuell for potensielle arbeidsgivere om jeg velger å ikke nevne det, men da risikerer jeg at de oppdager det på intervju. 

Østerud oppfordrer arbeidsgivere til å være oppmerksom på funksjonshemmede. 

- Jeg tenker det er viktig å ha en større bevissthet rundt funksjonshemming som en del av mangfoldbegrepet. 

Powered by Labrador CMS