Sport

Idrett for alle - eller bare noen?
Paralangrennsutøver Indira Milena Hopsdal Liseth synes det er kjipt at tilbudet i Bergen er så dårlig.
26. februar braket ski-VM løs, og helt frem til 9.mars kunne man følge med på sine favoritter og rivaler på TV-skjermen. For første gang var også paralangrenn en del av VM-programmet.

Paralangrennsutøver Indira Milena Hopsdal Liseth mener det lokale tilbudet i Bergen for parautøvere i skiidretten ikke er godt nok.
– Når vi ringte til Fana og Viking, så hadde de ikke noen tilbud til oss.
Rett før korona var hun derfor med på å opprette et lavterskeltilbud for de som følte dette manglet, i samspill med Bernt Rusten, administrerende sjef i Hordaland skikrets.
Likevel er Bernt Rusten ærlig på at han føler de ikke har prioritert para-gruppen nok det siste året. Han sier de naturligvis må legge til rette for dem, og at dette kan skje i større grad i samarbeid med klubbene.
– Det er et tilbud vi har gjennom skikretsen, og vi er nødt til å utfordre klubbene på å engasjere seg i større grad for at det skal lykkes.
Liseth sier at noe av kritikken til klubbene handler om at det ikke er noen synlige tilbud eller markedsføring.

– Mange av oss er voksne når vi først blir introdusert for sporten. Det er for dårlig markedsføring rettet mot unge med fysiske funksjonsnedsettelser. Dette gjør at veldig mange ikke vet om de ulike mulighetene.
Rusten sier seg enig i at problemet med rekruttering kan komme av at det ikke er synlige tilbud. Han legger også til at de jobber mot et mer kontinuerlig og synlig tilbud.
Vi ønsker ikke å ekskludere noen
Roger Gjelsvik, daglig leder og presseansvarlig i TIF Viking, kommenterer:
– Vi har ingen egne para-grupper innen skiidrett. De er integrert inn i de andre gruppene. Hos oss i Viking er paraidretten en del av den "vanlige" idretten. Og vi skal prøve å strekke oss så langt som mulig når det kommer til tilrettelegging.

Gjelsvik opplyser om at TIF Viking skal være en plass for alle, men innrømmer et forbedringspotensiale.

Gruppeleder i Fana IL langrenn og skiskyting, Arne Herre Staveland, uttrykker at han har forståelse for kritikken.
– Det har vært for lite fokus på det. Jeg kan forstå at det kan oppfattes som at vi ikke har et tilbud, ettersom det ikke er synlig. Vi ønsker ikke å ekskludere noen, sier Staveland.
Staveland legger også til at han ikke har opplevd noen stor interesse for et slikt tilbud, men innrømmer at dette kan være en konsekvens av at det ikke er noen synlige tilbud.
Samarbeid med klubbene
Rusten informerer om at skikretsen jobber mot at klubbene skal få et bedre para-tilbud.
– Og at vi i samarbeid med klubbene prioriterer gruppen. Vi må i fellesskap prioritere, og hjelpe hverandre. Dette er et tilbud vi må skape i lag med klubbene.
Liseth er tydelig på at skikretsen og klubbene må høre med de som har erfaring fra para-miljøet.
– Jeg tror det er smart av dem å snakke med oss. Hvordan vi har lyst til å gjøre det, og hvordan de kan legge opp treningen. Vi vet jo mer hva vi er i stand til å gjøre, og hvordan treningen kan bli. Jeg tror både vi og de sammen kan gjøre noe bra, sier Liseth.
Roger Gjelsvik kommer med et tydelig budskap:
– Hvis Indira føler det, har hun selvfølgelig rett. Jeg skal ta en prat med henne og se hva vi kan endre. Det er sikkert mange ting vi kan gjøre bedre, så vi må bare jobbe på! Hos oss i Viking er alle hjertelig velkommen. Og alle som vil prøve noen av tilbudene hos oss er velkommen til det.