Innenriks

— Hvor er folkeskikken, selvinnsikten og vennligheten?
Skyss sine "først av, så på"-plakater på kollektivtransporten ser ikke ut til å bli lagt merke til av Bergensfolket. — Man har sluttet å følge med på andre personer rundt seg, sier sosiolog.

Nora Forseth (21) er fast passasjer på 10-bussen, noe hun omtaler som den mest stappfulle bussen i Bergen. Opptil flere ganger om dagen benytter hun seg av Skyss sitt kollektivtilbud. Hun forteller at hun lenge har irritert seg over folk sin oppførsel på bussen:
— Det er jo denne vanlige problematikken med at folk går på bussen før jeg har fått gått av, sier hun.
Forseth forteller også at hun ofte opplever at folk på en stappfull buss sitter på det ytterste setet, selv om det innerste er ledig.
— Da tenker jeg bare: hvor er folkeskikken, hvor er selvinnsikten og hvor er vennligheten? Jeg tror irritasjonen vises veldig godt i ansiktet mitt, jeg sliter med å skjule det, sier hun.
Har det hendt at du har konfrontert noen?


— Ikke direkte, men en gang ble jeg så irritert at jeg ropte i telefonen til mamma: "Vent litt mamma, det var bare noen her som ikke lot meg gå av bussen, før de selv skulle gå på". Jeg tror ikke vedkommende hørte meg da, han var jo på god vei til å bryte seg inn på bussen, forteller Forseth.
Mottar klager
Det er ikke bare Forseth som har opplevd brytekamp på bussen. Vi lagde en undersøkelse på det anonyme forumet Jodel. Ut av 78 stemmer i Bergens-området, svarer 97 prosent av dem at de også har opplev dette. Dette er til tross for Skyss sine plakater hvor det står "først av, så på".
Egil Wiken Sunde, leder for markedsføring og kundeinformasjon i Skyss, forteller til Bymag at de opplever at dette er et problem:
— Denne undersøkelsen er i tråd med innrykket vi har. I kundeundersøkelser ser vi at dette er noe som skaper bry. Det hender også at vi mottar kundeklager rundt akkurat denne problematikken, sier han.
— Vi er mest opptatt av å bare bli transportert
Aksel Tjora er professor ved institutt for sosiologi og statsvitenskap ved NTNU. Han har spesialisert seg i sosial interaksjon og felleskap.

Han forteller at han tror folk ikke bevisst er uhøflige, ettersom man sjeldent får positiv respons på det. Han påpeker en endring som har skjedd de siste årene:
— Folk har blitt mindre opptatt av å ta hensyn til hverandre, noe som har vært en endring som har skjedd over tid. Vi har oppmerksomheten vår andre steder nå, enten om det er ned i en mobil eller inni en podcast. Dette er en kilde til uoppmerksomhet, og fører til at man har sluttet å legge merke til personer rundt seg, sier han.
Busspassasjer Forseth har flere tanker om hvorfor folk er uhøflige på bussen:
— Jeg tror folk er stressa i en travel hverdag. Det virker som at folk går rundt i sin egen verden. Jeg er også veldig glad i effektivitet og logikk, og det virker ikke som at alle har den samme tankegangen som meg selv, sier hun.
Sosiolog Tjora forteller at normene er annerledes på gågata:
— I sosiologien har vi noe som heter sosial speilingsteori. Når du går i en full gågate, unngår folk kollisjoner ved å løfte blikket og ubevisst merke hvilken retning motgående personer går. På gågata er det vanlig høflighet å ikke gå inn i folk, sier han.
Han forteller at noe skjer i det vi entrer kollektiv transport:
— På kollektivtransport er vi ikke så opptatt av hvor vi er. Vi er lite tilstede i miljøet vi er en del av og ubevisste på vår egen kroppslige plass. Dette er noe som kan føre til at vi bryter sosiale normer, som å gå på før andre har gått av, sier han.
Hva tror du kan gjøres for å bedre dette problemet?
— Jeg tror vi kan prøve å lage nye kampanjer. Med oppfordringer som "løft blikket" eller "plugg ut øreproppene". Jeg tror det kan bli hyggeligere å være på kollektivtransporten hvis flere gjør dette, sier han.
Bussruten videre
Sunde i Skyss forteller til Bymag om planen videre:

— Vi må gjennom vår kundeinformasjon fortsette å gjøre de reisende mer oppmerksomme på slike forhold. Mye skyldes trolig at de reisende ikke er nok oppmerksomme på hvordan atferden deres påvirker andre, sier han.
Forseth mener at man må gjøre folk mere bevisst på at dette er noe som blir sett ned på av majoriteten:
— Det Skyss gjør fungerer til en viss grad, men jeg tror det må gjøres enda tydeligere. Jeg hadde ikke lagt merke til de plakatene før idag, sier hun.
Hun har også tanker om hva hun selv kan gjøre:
— Man må jo bare tørre å konfrontere litt mer, og være ekkel mot dem tilbake. De aller fleste synes vel det er flaut å bryte normer, så man må gjøre dem bevisste på det, avslutter hun.