Innenriks

Grethe er en av mange kvinner som fikk det vanskelig i møte med overgangsalderen

— Hvis jeg ikke hadde tatt hormoner, ville jeg hatt det ganske ille

— Det var en personlig psykose, sier Grethe om da hun kom i overgangsalderen. Nye tall fra FHI viser at flere kvinner i dag bruker hormontilskudd for å takle symptomene bedre. 

Publisert Sist oppdatert

I følge Volvat opplever 3 av 4 kvinner plager i forbindelse med overgangsalderen. Grethe er en av disse. Hun vil ikke stå frem med etternavn. Til Bymag forteller hun om en vanskelig periode rett før hun fylte 50 år:

— Jeg fikk voldsomme svettetokter. Jeg kunne sitte i en samtale med noen og så plutselig bli helt våt. Jeg mistet også sexlyst, slet med søvnen og opplevde hjernetåke. Jeg følte meg veldig fanget i min egen kropp, sier hun.

Grethe forteller at barna hennes begynte å merke at noe var annerledes: 

— Jeg fikk humørsvigninger som jeg etterhvert skjønte at måtte være noe annet enn det vanlige stresset. Det gikk utover nære relasjoner, og familien min så at jeg ikke hadde det så bra. Det føltes ut som en personlig psykose, sier hun. 

Hva er hormonbehandling mot overgangsalder?

Det finnes to typer hormonbehandling: systemisk og lokal. Systemisk påvirker hele kroppen og gis som piller, plaster, gel eller spray. Lokal virker kun i underlivet og gis som stikkpiller, krem eller tabletter. Østradiol (østrogen) er vanligst, mens gestagen eller progesteron brukes for å beskytte regulere blødninger. Behandlingen er mest effektiv mot hetetokter, nattesvette, blødningsforstyrrelser og underlivssymptomer, men kan også lindre andre plager.

(Helsenorge.no)

Til slutt dro Grethe til legen og fortalte om plagene. Der fikk hun tilbud om hormontilskudd for å dempe symptomene hennes. Ferske tall fra Folkehelseinstituttet viser en økning i antall resepter på hormontilskudd i forbindelse med overgangsalderen hos kvinner over 35 år. Tallene gjelder tilskudd av østrogen, og progesteron og østrogen i kombinasjon. 

En betydelig økning i kvinner som tar hormontilskudd i overgangsalderen

Det kreves mye av kvinnen i midten av livet 

Marianne Natvik er spesialist i allmennmedisin og holder på med en doktograd hvor hun forsker på overgangsalderen. Hun kurser også fastleger i overgangsalder og hormonbehandling. Til Bymag forklarer hun hva som skjer når kvinner kommer i overgangsalderen:

— På vei mot kvinnens siste menstruasjon går hormonproduksjonen nedover. Man får mensen sjeldnere og symptomene kan begynne å melde seg. Menopause er datoen hvor kvinnen får sin siste menstruasjon. Hun har ikke flere egg igjen og hormonnivåene legger seg jevnt lavt, sier hun. 

Doktorgradstipendiat Marianne Natvik mener det er riktig at hormonbruken har gått opp

Og symptomlisten er lang: hetetokter, søvnproblemer, hukommelsesproblemer, hjernetåke, nedsatt sexlyst, underlivsplager, nedstemthet, angstfølelse, leddsmerter og hodepine er blant plagene Natvik forteller om som mest vanlig. 

— Disse symptomene melder seg ofte i en tid i livet hvor det forventes mye av kvinnen. Foreldrene eldes og trenger kanskje mer hjelp. Man har også ofte mye ansvar på jobb. Det kreves mye av kvinner i midten av livet, noe som kan gjøre det til en ekstra krevende tid, sier hun. 

Videre forteller hun om hvordan hormontilskudd kan hjelpe kvinner som opplever symptomene som plagsomme:

— Det å tilføre hormoner under denne perioden gjør at endringene og kaoset blir mindre. Det legger seg litt på toppen og gjør at overgangsalderen kan gli lettere over. For noen er hormoner helt nødvendig for å kunne komme i gang med livsstilsendringer og egenomsorg, sier Natvik. 

Allikevel er hun opptatt av at ikke alle trenger hormonbehandling i overgangsalderen. Hun forteller at det er klokt å se helhetlig på denne tiden:

— For å få resept er vi opptatt av at symptomene skal gå utover livskvaliteten. Mange har ikke behov for hormoner, og det er viktig at man også ser på livsstil når det kommer til behandling, sier hun. 

Flere drar til legen

Marit Hommedal Thune, fastlege ved Strandsiden legesenter, bekrefter til Bymag at flere kvinner kommer til legen med plager rundt overgangsalderen:

— Jeg synes det har vært en økning i henvendelser rundt denne type problematikk. Folk tørr å komme til fastlegen å snakke disse symptomene, isteden for å bare tenke at "dette må jeg takle", sier hun. 

Fastlege Marit Hommedal Thune merker at flere kvinner snakker om overgangsalderproblematikk.

 Hvordan opplever pasientene dine å begynne på hormontilskudd?

— Jeg opplever at en god del får ønsket effekt av å bruke hormontilskudd. Mange får mer energi, mindre humørsvigninger og ting blir lettere, sier hun. 

 Hvorfor tror du tallene er på vei oppover?

— Det har heldigvis blitt ett større fokus på kvinnehelse, noe som er bra. Det gjør at flere kvinner etterspør behandlingsmuligheter ved overgangsplager, sier hun. 

Natvik sier seg enig i at det er riktig at tallene er på vei opp. Grunnen til dette har hun flere tanker om: 

— Kvinner har skjønt at det er hjelp å få mot slike symptomer. Nå som vi kan mer om det er det lettere å legge merke til symptomene. Det er også en større åpenhet, mer bevisstgjøring og nyanserte studier som viser at det er trygt for friske kvinner og bruke slike preparater, sier hun. 

— Jeg har det bra nå

Idag er det 7 år siden Grethe først merket symptomer på overgangsalderen. Hun har gått på flere typer hormontilskudd, både i form av plaster og piller. 

— Jeg håpet for hver dag som gikk at det skulle bli bedre. Og det ble bedre. Symptomene forsvant, men det tok litt tid. Spesielt søvnmønsteret merket jeg ble mye bedre, sier hun. 

Videre forteller Grethe at hun fikk en bieffekt av behandlingen: blødninger. Dette førte til at hun måtte slutte. 

— Idag går jeg ikke på noen ting. Jeg har det bra nå, noe som gjør at jeg mistenker at kroppen min er ferdig med overgangsalderen. 

Grethe kommer tilslutt med en oppfordring til andre kvinner:

 — Hvis du kjenner at noe er i ubalanse, gå til legen og snakk om det. Det trenger ikke å være noe alvorlig, det kan hende det bare er symptomer på overgangsalderen, sier hun. 

Powered by Labrador CMS