Innenriks

BEDØMMES. Alle kattene på katteutstilling blir vurdert etter en idealbeskrivelse av hvordan rasen skal se ut.

Huskatter er like mye verdt som rasekatter

Forrige helg var det katteutstilling i Nordneshallen, hvor både huskatter og rasekatter var velkomne til å delta. Likevel var det kun 2 huskatter å finne blant de totalt 170 påmeldte.

Publisert Sist oppdatert

Slik foregår en katteutstilling:

- En katteutstilling er en konkurranse som er delt inn i fire ulike kategorier. Disse kategoriene dekker alle katteraser. I tillegg er det en egen ekstra kategori for huskatter. 

- De fire første kategoriene er videre delt inn i 12 ulike klasser: ut ifra hvor gammel katten er, eller hvor mange titler den tidligere har oppnådd. Halvparten av klassene er for kastrerte katter, den andre er for ukastrerte. 

- Hver dommer kan dele ut et sertifikat, eller en såkalt cert, til en katt i hver klasse. Dette er et bevis på at katten oppfyller flere av rasekravene.

- Den høyeste tittelen en katt kan få krever 21 sertifikat fra ulike utstillinger i flere forskjellige land. 

 

Linda Hansen er vokst opp med katteoppdrett, og jobber nå med dette på fulltid. Hun forteller at det blir en egen livsstil.

Denne helgen deltar Hansen med seks katter. To av dem er huskatter og er de eneste som konkurrerer innenfor denne kategorien.

ENESTE. Huskatten Rebekka var den eneste hunnhuskatten på utstillingen.

– Jeg har hatt huskatter hele livet mitt og synes at de må heves frem like mye som rasekatter. Jeg gjør akkurat det samme med huskattene mine som rasekattene, meddeler hun.

Hansen forbereder kattene sine hele uken i forveien av en utstilling ved å dusje, føne og leke ekstra med dem slik at de får brukt opp all energien før de skal være en helg inne.

Utstillinger er viktig for katteoppdrettere

Odd Kåre Remme som er informasjonsleder under utstillingen. Han er frivillig og var med å starte opp organisasjonen Vestlandets Katteklubb som har ansvaret for flere av katteutstillingene på vestlandet. 

Han forteller at huskatter også er hjertelig velkommen til å delta på utstillingene, og at de er like mye verdt som rasekatter. 

– En katt er ikke bare en katt, det er din hjertekatt. Ved kjøp av en rasekatt er det egentlig en sikkerhet du betaler for. Det er en trygghet om at den har vært hos dyrlegen og fått alle vaksiner, noe som ikke er like vanlig for huskatter, sier Remme.

INKLUDERENDE. Informasjonsansvarlig Odd Kåre Remme forteller at alle kan være med i Vestlandets katteklubb, uavhengig om man har katt eller ikke.

Han poengterer derimot at det er viktig for katteoppdretterne å vite at katten deres har de egenskapene som er rasetypiske.

Mariann Karlsson har reist fra Porsgrunn for å delta på utstillingen med katten Paztelle. Hun bekrefter at det er viktig for henne som oppdretter at katten får sertifikat fra flere dommere.

– For katteoppdrettere handler det om å vite at vi er på riktig vei med katterasen vi avler, forklarer hun.

BILDESKY. Paztelle ikke er kjent for å holde seg rolig under fotograferinger, men denne gangen gjorde hun et unntak for Bymags journalist.

Karlsson har fem katter i rasen Ragdolls, som hun har byttet på å reise til utstillinger med både innenlands og utenlands. 

Ylia van Den Oever og Harrie Janssen har tatt turen helt fra Overloon i Nederland for å delta på helgens katteutstilling. 

LANG REISE. Kattene Zafira (t.v.) og Marzog måtte reise i over 6 timer for å kunne delta på helgens utstilling.

I likhet med Karlsson er det likevel hverdagskost for dem å reise rundt i Europa for å delta med kattene deres: de anslår at de er med på opptil 25 utstillinger i året. 

– Jeg elsker katter og vil gjerne oppdrette dem best mulig, forteller Oever.

Fikk egen rasekatt til utstillinger

13 år gamle Bella Marie Young har vært med på flere utstillinger tidligere, men denne helgen er det første gang hun presenterer sin egen katt Amore Bianca. 

Hun er en norsk skogkatt som ble kjøpt spesifikt for å kunne ta med på katteutstillinger. 

SPENNENDE. Bella Marie Young (13) synes det er spennende og gøy å presentere katten Amore Bianca selv.

Amore Bianca har deltatt på en utstilling tidligere, men ble presentert av en av oppdretterne hun stammer fra. Da freste hun og var urolig når hun ble plassert på dommerbordet.

– I dag var hun derimot rolig da hun ble presentert foran dommeren, smiler Young. 

Powered by Labrador CMS